Závody v Písku – report

dsc05574.JPGTakže jsem se po několika letech rozhodl opět si v něčem zazávodit.

A proč to nepojmout zcela nově, a nezkusti hned novej sport, řekl jsem si ?

A vyrazil na závody v lezení.

Že chodím lézt, není myslím pro obyčejného čtenáře našeho lifestyle magu žádnou novinkou. Dělám to už tak cca 6-7 let, protože jsme tu mívali v Táboře boudrovku…a já skrz tréning na DH kolo chodil v zimě bouchat na boldr. Skála mi nic neříkala, šlo jen o to posílit ručky aby mi nepadaly klacky na Božáku z ruky. 

V létě kolo, v zimě bouldr. V létě skála nikdy…pak se ale bouldrovka zrušila, a já poprvý okusil lezení s lanem před pár lety. Opět jen zima, léto nic. Až loni, jsem občas vyrazil i ven…a skála láká čím dál víc. Furt je to ale jen jako doplněk ke sportu, není to můj životní styl, lezení…chci dělat všechno. Kolo, freediving, slackliny, atd atd…

Protože jsem ale do lezení stáhl sebou pár lidí z okruhu kol (Andyho, Manase, PH, atd) tak se nám to stalo víc než jen zábavou. Andy se teda začal bát, Manas děsně ztloustl a našel si holku…klasický příběhy. Ale ten Petr, ten leze…

Takže dva tejdny zpět telefon.

Vyzvánění…

"Áaaaahoj kamaráde, ruším ?"ptám se PH.
"Nikdy, ty nikdy !"
"Děláš něco příští sobotu ?"šiju na něj chytře boudu…
"Nevím o ničem…" chytá se.
Zasekávám : "Pojeď se mnou do Písku na závody v lezení. Závodit."
Neváhá. "Jsou tam pětky ? Jestli jo, tak jedu."

Pětky tam bejt měly. Tak jsme vyrazili.

Na místě jsme kolem 1Oh, jedeme benzíno žroutem se Zuzkou a Péťou. Berem si šatnu a koukáme na pravidla jak to jako bude.
Takže. Pro mě jakožto člověka, co už závodil snad ve všech sportech – jen když si vybavím – plavání, snb, skate, Xc, DH, streetbikes, sprinty – je fakt zajímavý už ten proces, jakým se závody dělají. Tady je to fakt zajímavý, líbí se mi to – popíšu.

dsc05509.JPG

Máš stěnu, na ní je 40 cest. Začínají na obtížnosti 5+ (cca obtížnost vylezitelná pro trochu zručného amatéra) a končí na tuším 8+ což je už opravdu pro profíky, který TRÉNUJOU. Jak už jsem několikrát napsal, myslím, že to, kde se to láme je cca 7+ ( obtížnost, do níž nemusíš dělat vlastně nic, jen občas lézt) a nad ní si myslím, že už musíš začít něco dělat – třeba aspoň běhat, shybovat, nebo tak. Já osobně jsem schopen přijít k 7+ a vylézt jí. Nemám z ní strach. 8- vylezu většinou taky, 8 už je fakt dost ale taky nějaký mám, a 8+ jsem nikdy ani nezkoušel :) Přeci jen jsem kriplík a ta ruka je na levačku.

Well. Jedeme dál. (pro lezce – omáčku přeskočte, píšu to pro bikery a potápěče…)  Hodnocení jde takhle (příklad:  7- pak 7 pak 7+ pak 8- pak 8 pak 8+ atd atd..dle teda UIAA klasifikace, nebo jak to je – je jich ještě mnoho, francouzská, Anglie, USA, bordel prostě…atd atd..)

Takže za 5+ máš třeba 8 bodů. Za obtížnost č. 6 třeba 11 bodů. Za 8+ máš cca 38 bodů. Hodnocení mezi tím je mezi tím. Některý 7my jsou třeba komplet převisem a tak maj víc bodů než ty v kolmým. Prostě to maj kluci Altmani udělaný fakt dobře.

Abys se kvalifikoval do finále, musíš nalézt 125 bodů. Takže třeba…v průměru 10 cest střední obtížnosti. Což už na 14m stěně není uplně málo. Máš na to cca 3 hodiny. Cestu musíš vylézt komplet celou a i cvaknout slaňák. Pak si jí zapíšeš na připravený papíry a jdeš rubat další.

dsc05570.JPG

———————–

Naskakujeme si s Petrem do toho směle. Rozehříváme se v 6+ a jdem na něco těžšího. Vysílám tam převisem červenou 7 a nemám s tím problém. PH jí lezl již dřív taky, ale nějak mi tam hnije.

Stojím u stěny, hned pod první preskou, koukám na něj…Dolejzá vrchol. Necvaká jednu…hnije…leze dál, u pasu má druhou…sere na ní…klepe se…sahá po posledním chytu…a jde. A teď pozor. Neměl jsem vůbec průvěs, stál jsem po preskou. Koukám na něj, jak jde. Letí. "Kurva", řikám si, "neměl by už zastavit ? "

Letí dál. Používá svoje oblíbené slovo : "PYČO!!!" A LETÍ HLAVOU DOLŮ. Trochu mi trne, protože naposled když použival výkřiky "Pyčo pyčo" tak jsme zrovna se Subaru Impreza STI vyorávali první jarní brázdu pražským polem, takže vím, že jde do tuhýho. Já letím nahoru (67 kg versus PH) a konečně se zastavuje.

HUF. Pěkná desítka kamaráde. 

Je z toho trochu rozhozen, ale ne natolik, aby mi to za 1O minut neudělal v jiné cestě ještě dvakrát. Ten kluk se toho prostě nebojí !!!

Po dvou hodinách mám vylezeno 9 cest a mám asi 180 bodů. Tak ač mě nic nebolí, kašlu už na to a Petra jen jistím, protože u něj se situace trochu dramatizuje, páč se mu samo vyhnilý cesty nepočítaj. Nakonec se kvalifikuje i on a my jdem nahoru na kááávu.

odborná porota – nepodplatitelní ! 

dsc05561.JPG

Je tu přihlášenejch cca 40 lidí a do finále jich postupuje tuším něco kolem 20 ti. Takže někteří prostě tu kvaldu nedali. Přijíždí Vlčák se Sekim a kávujem společně. Po spočítání všech výsledků jdem na to. Nejvíc mě dostává chlapík, co nalezl 440 bodů – nechápem nikdo nic. Já mám 18O a jsem tak akorát unaven. A to právě přijel ze Španělska rovnou sem – roker je to !
 

Tak a finále. To se ukazuje jako potvrzení mé rozřazovací teorie o tom, že 7+ leze dost lidí. A přes 8 už skoro nikdo. Finálová cesty jsou totiž 7+, další hned skok o 3 obtížnosti vejš ( 8+) a superfinále je 9+ tuším. Sedm pluska je mírným převisem, nemám z ní respekt, 8+ je největším převisem tady, a je o 2 čísla jinde, než jsem schopen v takhle odkloňený stěně lízt, takže se u toho tlemíme a víme, že tudy cesta nevede, ne pro nás.

Ženský jsou ve fajnlu 4 a začínaj na 6+ a pak už lezou naší mužskou 7+.

Petr v finále 7+

dsc05535.JPG

Petr startuje, já ho jistím. S přehledem to vysápává nahoru a dává mi rady, co vůbec nebrat. Takže když jdu na řadu já, mám to trochu lehčí. Samo se tam debilně motám, skrz ty moje ruce nechápavý neopravitelný, ale fajn. Mám to lezení trochu těžší než ostatní, musím totiž ještě přemejšlet, kde si mužu dovolit cvakat a jakou rukou – pravačku prostě necítím jestli vyjíždí, nebo ne. Lehce na pytel, shniješ kdekoliv, ani nevíš jak.

Do dalšího kola postupuje cca 18 lidí, tuším. Což je furt dost. Tady se ale láme chleba, hehe.

Celkem dost lidí nenalejzá nad 3 tí presku a dokonce i malej strašně nařáchlej pražskej hobit to zahazuje cca v půlce. Víme s PH, že tohle není to naše, tak nemáme žádný ambice. Konečně první přelez. Komentátor sděluje, že je to hodně "TVRDÁ" 8+, což je přesně to, co jsi potřeboval před svou cestou slyšet : )

Petr jde na to. U třetí presky je sviňskej přebírák, kde končí naděje mnohých a i PH tu jde. Má blbě nohy, vidím to.

Jdu na to. Já jsem takovej intuitivní lezec, prostě před sebou vidím to, jak to mám správně udělat, a jediný, co mi chybí je síla. Techniku já mám, lezu nohama, vidím cesty jak a kudy…Ale tahle cesta, to bude silovej boj : )

Nalejzám. Cvakám jednu, druhou, třetí…kašlu na cvakání nad sebou, a klíčový místa prostě nadlejzám, další chyt přece musí brát, to je jasný. Takže se mi kupodivu daří. Nemágluju, chvátám, než mi dojde. :)Dole slyším Vlka a spol jak na mě řvou, jakoby z dálky – fakt jsi zavřenej ve svým světě – chyt, přesunout váhu, vyrovna, zafixovat, vytočit natáhnout, zpevnit záda, vytočit...- je to super.

příběh finále 8+

dsc05571.JPG  dsc05573.JPG   dsc05572.JPG   dsc05574.JPG   dsc05575.JPG   dsc05576.JPG

dsc05578.JPG

Kousek pod závěrečným metalem, kde se rozhoduje, vidím, že tohle prostě neudržím. Asi jako jedinej to vzdávám, aniž bych tam skočil nebo tak – prostě zhodnocuju své šance a vidím, že na další krok nemám, teda udělám ho, ale ten další je oblák, z toho necvaknu, a pak už je to místo, kde padaj i velký hráči, což nemá cenu – koukám na PH a odsedávám. Končím.
No chybělo cca 5 metrů – těch nejtěžších. Nebylo to tak hrozný, jak jsem se děsil.

Well.
DO superfinále postupují jen 3 klucí. Jsou jinde, fyzicky vybavení a technicky super – konzert, je to konzert…

Takže jak to dopadlo.

Já jsem skončil 9tej. Petr myslím 12 ?
Ale o to mi nějak nejde. Mě prostě bavilo, udělat zase něco novýho. ZKusit se žvejknout, zkusit si dát přes držku tak jak dlouho ne…kouknout se na svoje dno. Na ten svůj limit. Kdyby…hahaha…kdybych byl zdravej…kdyby byly v prdeli ryby…věčné kdyby.

Děkuju Altmanům , že to uspořádali, všem co byli v pohodě a hlavně PH a Zuz, že přijeli !

A co napsat závěrem. Lezení v závodním stylu je věc, která mě svým konceptem celkem oslovila – jelo se totiž jakýmsi stylem JAM, kdy nejsi pod žádným tlakem a prostě si zalezeš a je to fajn. Moc fajn taky je, dělat to s kamarádama – protože se spolu jakoby hecnete, potrápíte, v partě je to dycky super – to mě bavilo i na těch všech DH závodech – potkat ty známý držky a strávit nějakou dobu s nima. Co ale nemusím, je to děsný čekání před finálem, na což jsem po 1O ti letech závodění ve sjezdu víc než jen alergickej.

No nic, zkusil jsem si to, neříkám nic, zajímavé. Půjdu ale dál, někam kde svítí sluníčko a cítíš vítr pod kulichem. Prostě ven.

Tak příště zase něco jiného.
Aloha děloha – čárys.

DSC05508.JPG DSC05509.JPG DSC05512.JPG
DSC05513.JPG DSC05515.JPG DSC05516.JPG
DSC05517.JPG DSC05518.JPG DSC05521.JPG
DSC05524.JPG DSC05526.JPG DSC05529.JPG
DSC05530.JPG DSC05532.JPG DSC05533.JPG
DSC05534.JPG DSC05535.JPG DSC05536.JPG
DSC05537.JPG DSC05539.JPG DSC05540.JPG
DSC05541.JPG DSC05545.JPG DSC05546.JPG
DSC05548.JPG DSC05549.JPG DSC05550.JPG
DSC05556.JPG DSC05558.JPG DSC05560.JPG
DSC05561.JPG DSC05562.JPG DSC05566.JPG
DSC05567.JPG DSC05569.JPG DSC05570.JPG
DSC05571.JPG DSC05572.JPG DSC05573.JPG
DSC05574.JPG DSC05575.JPG DSC05576.JPG
DSC05578.JPG    

24 komentářů pod “Závody v Písku – report”

  1. Manas TL

    Kdyz mi ten pad popisoval Petr v emailu, tak jsem se malem pochcal smichy :-)

  2. Čárys

    přetisknout, poslat : )

  3. Sarin

    Mne tohle pride sileny :) vystavet takovy chram a honit se tam jako pavouk ;) r3spekt :)

  4. Čárys

    je to záábava…a další druh pohybu, z něhož mám radost…

  5. X

    Pekny clanek, akorat “První 4 lidi nenalejzaj nad 3 tí presku” neni uplne pravda. Prvni (takovy maly nabuseny) necekane spadnul nekde kolem 2-3 presky, druhy spadnul pred posledni preskou, kde tecoval posledni chyt pred “kolmym” a treti dolezl jeste o chyt dal, takze taky temer nahoru.

  6. Martin

    Pěknej článek a díky za účast. Jseš teda dobrej všestraňák. M

  7. Čárys

    4: X : Ach já vím, já to jen trochu poupravil, abych přiblížil obtížnost 8+sky pro ty moje bikery a potápěče…prvním čtyřem se tímto omlouvám : ) Pradon. Holt sloh musel zvítězit nad skutečností…

    4: Martin : Všestrannost je mi vším… :) V neděli přijedu, má děsně dojit… !

  8. Blacky

    zkus někdy venkovní boulderový závody. Podobný styl. Nafasuješ průkazku, mapu oblasti a lezeš co tě osloví.

  9. X

    Carys> No tak to potom jo, to zadna. Hlavni je nekazit historku pravdou :)

  10. Čárys

    4: X : Radši jsem to změnil, aby byl klid.

    Blacky : To tu dělaj každej rok klucí, u nás v Táboře, na Harachovce. Zní to taky dobře, proč by ne… Akorát ty jejich pekla, to už je na mě moc. Šílený bouldristi…

  11. Davidrb

    Čárys
    Impreza Sti…hmmm nechceš se rozepsat?….

  12. BB

    Kdo říkal neuplatitelní:) co jsi nabídl? díky za účast. zdar BB

  13. perry

    Zkoušet nový věci je třeba a to neustále. Taky jsem letos si letos na podzim poprvý loupnul indoor bouldrovací závody. I když mě osobně to neoslovilo, což ale bylo tim, že tam bylo hrozně lidí a většinu času jsem trávil čekáním ve frontě na boulder. Tady to bylo stylem, máš 13 cest a za každou je bod. Takže i trochu taktika, páč mě se třeba stalo, že když jsem se dostatečně vytrápil na těžších cestách a nechal jsem se pětičky jako jistotu nakonec, tak už jsem jednu lehkou ale vytrvalostní vůbec nedolez hehe.

  14. Čárys

    4: Davidrb : snad raději ne…což o to, já bych se i rozepsal, ale pak bychom se dostali k bodu, kdy se naše názory na kotrmelce v poli viditelně liší.

    Já si myslím že to byla chyba řidiče.
    PH si myslí že chyba navigátora

    :)

    A to nemá cenu probírat, muhaaáaáaáaáaáaá

  15. Čárys

    4: Perry : No neke – ses ani nepochlubil a ani nic nevyblogoval ! Chybně ! Kdo to pak má tušit, že není odiginální, co ? :)

  16. Čárys

    4. BB : Sorry za přesunutí do spam listu – náš interaktivní kybernetickej systém tě vyhodnotil jako spamera, díky přezdívce Bý bý :)

    A k dotazu ?

    Několikrát jsem žádal pana Altmana, o motivační program pro nás loosery – jako třeba – první preska – čaj zdarma, druhá preska, káva zdarma, třetí preska, barmanka zdarma…

    A neprošlo mi to. Muhahaááá.
    Tak jsem prachy ani nevytahoval. Příště se otočím přímo na tebe, teď když už vím, kde jsem chyboval : )

  17. Zaba

    Peknej styl závodú takhle na body, jen skoda, ze ve finále chybely osmmínusky a osmy, bylo by to jeste zajímavejsí. Jinak si myslím, ze osmplusku treba ve Frankenjure urcite dás, aspoñ me pripadá umelá stena tezsí nez skála, na preklizce mám taky max. 8 a AF 8+ a v prírode tri devítky RP a kazdou jinde (Spanelsko, Nemecko i cechy). Ale to uz je let…:o)

  18. Čárys

    Když se mi zahojí ta ruka, nevidím 9-sku jako nereálný. Ale musel bych bejt zdravej – takhle jsem krom uterků v Písku (velká) a čtvrtku u Franty (bouldr) v podstatě nedělal nic. Nemužu shyby, nesmím kliky. Pak ta sila prostě není kde brát…

    Byl to takovej můj velkej projekt, letos, dát si 9-, až do té doby, než se mi ta ruka začala takhle srát… :)

    No takže třeba…příští rok. Ale v deníčku to zapsaný jako plán nemám… :)
    Hlavní je si to užívat. A nejvíc si užiju tak ty 6tky : )

  19. perry

    Jo, co se týče článků na blogu, jsem čim dál línější. Což mi připomíná kupříkladu, že jsem chtěl napsat o tom, jak jsme letos jeli Karla nebo o nočnim závodě světlušek na běžkách…

  20. Čárys

    a dát to ke mě : )

  21. perry

    Haha, sám mam málo.

  22. Čárys

    :)

  23. Davidrb

    čárys….Hele jestli jste zničili krásný Stíčko jste ZLÍ a zasloužili byste si veřejně prospěšné práce!! ale mě zajímají spíš pocity z toho auta….. jaký to je poprvý? :)

  24. Čárys

    Je ZLÝ, obvzlášť v rukou PH :)

Komentář: