Skotsko biking

p4pb6397824.jpgDalsi  sluzebka a tyden v Edinburgu z puvodniho jedno-tydenniho vyletu uz mam zase letet tentokrat na dva. Tak mne napada co kdybych si zkusil zajezdit ve skotsku ? Na Highlands se asi nedostanu sam a bez auta, ale kolem Edinburghu urcite neco musi byt.


Zkousim si posefovat pruvodce a transport pres pinkbike fora, bohuzel nikdo neodpovida. Verim . Verim  a rozkladam tudiz kolo do krabice a veci na jezdeni spolu s kosilema a oblekem.
Nebalim toho moc preci jenom, kdyz jsem odjizdel naposled v Edinburghu bylo po ranu kolem krasnych 12 stupnu coz o proti -4 v praze byl znacny rozdil. Navic se v cele evrope otepluje takze pohoda.

 dscf2367.JPG

Zabaleno slozeno , odlet. Prilet do Edinburghu je takovy pochmurny , trosku se nam ochladilo, ale to je urcite chvilkovy. Jak se tu stava bezne, behem cesty do prace se pocasi treba 3x zmeni :  dest slunce vitr a obcas i snih se vystridaji behem 5minutovych intervalu.

 dscf2282.JPG

Behem pracovniho tydne se nejde moc po praci dostat kromne jednoho odpoledne beru kolo z office hotelovyho managera a vyrazim do nedalekeho Holyrood parku. Je to parcik v nemz je vysoko nad Edinburgh cnici skala. To je muj cil. Na pinkbiku(dale jen PB.) se mezitim zacinal nekdo ozyvat ohledne vikendu ale vsichni co se mi ozvali vypadali dost nejiste, z duvodu rozbitych aut ( bud je to nejaka generalni vymluva anebo tam je mechanik draha zalezitost ). Kazdopadne pisu jednomu z respondentu, jestli nejede se mnou, no answer – jedu sam. Uz na upati fouka vichr, ze pri slapani stojim na miste. Co je trochu divne, ze v parku chodi po kopcich spousta lidi, ale nikdo na kole, hmm.

No nic, preci jenom to radsi neberu hlavnim tahem ale po kozi stezce s kolem na rameni stoupam vzhuru. Pred vrcholem narazim trosicku na kanonek vymlety vodou, to bych stejne neprojel tak necham kolo pred nim a tech par metru pro profilovku z vrcholu davam pesky. Bohuzel zrcadlovka vzala za sve pri zimnim treninku v Cote D’Azur, takze kompakt za 200kc moct umeleckych foto neudela… Sjezd dolu bez zadni brzdy, ktera odmitla fungovat a ve vichru, ktery mne pokladal z kola nebyl z nejsviznejsich ale po takkovych hodinach, prosezenych v kancelari, to bylo super. Po tom trocha streetku ve meste, klickovana dopravou . Neni moc hezky pocit klickovat mezi doubledeckery (ty velky nejenomcerveny autobusy). Pripadalo mi to nebezpecnejsi nez kdejaky sjezd.

V patek se mi ozval typek z PB, vzal by mne v sobotu  na nejaky pojezd, jestli opravi alternator, tomu uz jsem se zasmal :)

 dscf2297.JPG

Pohoda rano jsem si trosku unudil cekajic s bikem na recepci nez mne vyzvedne. Idiot jsem totiz pozapomnel na jeden anglicky zvyk : halften neznamena puldesata , ale samozrejmne half past ten :)
Pravda nez mi to doslo chvili jsem se obaval. Z meho jarniho pocasi trochu seslo a ulice byly plne rozbredleho snehu, trochu se zdesenim jsem pozoroval jak na zem dopadaji male ale presto snehove koule plne vody. Uff trochu jsem se tedy strachoval, ze z jezdeni sejde. Vsechno dobreeee.

Nabira mne kluk jmenem Alasdair McLennan (od něj je i pár super fotek tady, děkujeme !) ve starsi dodavce, sedam na sedacku, pod nohama vymeneny altik a stara baterka :)Al je zavodnik, neni pro to divu, ze jste k tomu na sve domaci pude I po pul roce nemoci a tim padem bez jezdeni, na zaberech z helmet cam je maximalne pri rozjezdu nez zmizi v dali :). Letos jezdi za Elitu v Anglickych  soutezich. Jezdi za tym Pinkbike, ale mnozi z vas mozna cetli i nejakou z jeho recenzi, ci clanku o anglickem poharu, bikovych dilech  apod. Al je zaroven  totiz z jednim spolutvurcu obsahu PB.

p4pb6397838.jpg

Po ceste, ktera vypada jak vylet do pekla, snih voda, snih, spousta vody atd. Si dost povidame.  Vyptavam se ho na jezdeni v UK apod. To vcelku probirame cely den, jelikoz jsme toho za ten den ztihli proklabosit dost,  dam to trochu dohromady . Jezdeni v UK , je odlisny nez u nas (necekane ?:)  Prvni veci by bylo to, ze na par vyjimek nemaji bikeparky s lanovkou. Je nekolik oficialnich spotu jako jsou naprikla AE, Innerleithen (kam mirime – zkracenne Inners) , Glantress(spise XC) Falkland (hodne Northshore) to jsou ty v blizkosti.  Pak samozrejmne spousta spotu v oblasti Wales a vubec po celem UK se jich jeste par najde.  Fort William je ale jedna z mala kde je lanovka.

Na vetsine oficialnich spotu, ktere jsem jmenoval viz vyse, jde tedy vetsinou jenom tlacit, pokud mate cistokrevny DH stroje. Ani shuttle(vyvazeni dodavkou) na vetsine mist neni povoleno a to krome zavodu.
A to je  jeden z nejhlavnejsich duvodu proc vetsina rideru v UK zavodi. Al mi rikal ze po otevreni prihlasek  na serii zavodu mate asi tak 15 minut nez je vsech 300 – 400 mist plnych.

 p4pb6397824.jpg

Takovy tady je zajem. Z toho vyplyva par veci. Za prve prosadit se neni vubec jednoduche, co se tyce starsi vekove kategorie pomyslejici na nejakou PRO karieru musi se dosti prokousavat.  Po masters se deli kategorie  na 3 stupne Senior,  Expert a Elite.   Aby jste se mohli prihlasit do Svetoveho poharu potrebujete opravdu dobre vysledky z posledni jmenovane skupiny  a to vzhledem k poctu konkurence vubec neni jednoduche.
Cely tento system podle meho je pricinou, proc je v top ten Svetoveho poharu tolik anglickych jezdcu. To i samozrejme druha stranka a to sice trate, na kterych se jezdi(za chvliku se k tomu dostanu ). Dalsim rozdilem ktery jsem vypozoroval je ze vetsina lidi se k DH/FR dostava z jine sfery nez u nas. V cechach ma hodne velkou tradici (uz od dob totalismu) bmx (popripade jeste cyklotrial)a pote 4X.  Mnozi z ceskych rideru snad prominou “z te starsi” generace ma koreny prave zde. V anglii ma hlubsi tradici XC a je to zde videt I na vetsi soudrznosti techto “komunit”. Spousta rideru zacina jako detska na XC a potre prechazeji na DH, aby se pak v pokrocilejsim veku vraceli ke korenum k trochu klidnejsimu stylu.

 p4pb6397804.jpg

Velka konkurence v zavodech ma ale i sva pozitiva. Boj a pote vysledky byvaji hodne vyrovnane. V zavode pak rozhoduji malickosti. Kdyz si nekdo najde opravdu blaznivou lajnu, kdy proste v honbe za setinkama se rozhodne, ze dvou skoku udelat jeden, project zavrenou pasaz bez brzd apod. Vsichni ostatni to potom musi udelat taky. Protoze vi, ze kdyz to jeden provede, provede to i dalsich 20 kolegu . Samozrjemne ze to tak funguje v kazdem zavodeni ale kdyz mi Al tohle ukazoval v praxi na nekterych pasazich v Inners rikal jsem si, ze asi jenom takovahle motivace v podobe posunu o 20 mist dolu , tak jenom takova vas prinuti z boulicky poslat tesne pred cilem obriskok s dopadem do odklonene zatacky na  mokou asfaltovou silnici pokrytou sterkem tesne pred drevenou branou.

Co se tyce jezdeni, i kdyz jsem opravdu snad nezazil mokrejsi pocasi jezdeni v Inners bylo super. Nikde se moc netvorilo nejake extra bahno, povrch ac z hliny mel spis vlastnosti sterku tudiz clovek nemusel prezouvat na spiky a minionka drzela tradicne na vsem. Trate jsou uzke klikate, hodne prudke. Ale maji svoje flow (to slovo rytmus mi prijde nepatricny :)). Jet u dohromady ai tak 8 ryzich trailu ale kombinaci a paraelnich variaci to da celkem pres 30.  Delka trati je taky slusna na to  v jakym se dolu jede tempu.  Samy koren a kamen , spousta prirodnich schodu a klidne v zataacce a klidne pres pul metru, to je zradlo, leva prava leva prava …. Az se z toho toci hlava. Oci plny bahna, prdel mokra od prvni minuty ale je to parada :) 

 p4pb6397801.jpg

Ac prselo se snehem, tak par bikeru jsme zahlidli. Mnohem vice tedy bylo XCkaru, kteri dupali nahoru dest nedest.
Jak rikal Al : “If we would be waiting fo a good weather here. We wouldn’t be riding, at all:) “

Trate na zavody jsou tu hodne technicke vetsinou, prudky, plny kamenu pokud je to jen trochu mozne plne korenu.  Ale jak jsem rikal I s ostatnimi aspekty je to dobra pruprava, ktera nese prokazatelne vysledky. Kdyz se podivam na rozpis Ceskeho poharu, trochu se zarazim nad vyberem lokaci a nejsem sam.  Zda se ze u nas se jde trochu opacnou cestou.

To by bylo asi vse chtel jsem jeste neco napsat protoze se nudim v praci ale kdo by to pak cetl, stejne se malo kdo dostane az sem. Kdyby nahodou tak se opravdu omlouvam za kvalitu videa ale opravdu prselo obcas dost a moje kamerka neni vodotesna a ve spouste bohuzel nejzajimavseich pasazich je les v Inners tak husty, ze zkrz nej nepronika vubec zadne svetlo. Tudiz zabery jsou takove plytke je to spis XC. :)

A budeli doprano, tak pred vikendem jeste male prekvapko ze Vsenor ;)

-skautík-

link ke stažení : http://720.cz/video/skotsko.flv

 NEBO LINK NA VÍDEO :  NA PINKBIKE

  If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it’s missing. Get Flash Player from Adobe. This error may appear if the URL path to the embedded object is broken or you have connectivity issue to the embedded object. Powered BY XVE Various Embed.

31 komentářů pod “Skotsko biking”

  1. maverick82

    love scotland…

  2. deutsch

    Joo,Skautíku super čtení,víc takových článků!PS:Všenory už jsou ready? :)

  3. skautik

    jen omluva za gramat. chyby a jedno upresneni fotky jsou od Iana (Aluv otec )

    Deutch -> diky… jjj trat je ready videjko udelam A.S.A.P. chtel jsem vcera , ale proslapl jsem si kotnik tak jsem celej vecer ledoval :))

  4. Yeaaah

    Super, aspon uz mam lehkou predstavu o jezdeni na ostrovech.
    Jo a Skautiku, co vubec delas? Pokud to neni tajny:)

  5. goofy

    Jooo… Nektere zabery z Edinburghu poznavam. :o) Pekne pocteni

  6. čibrut

    Super povídání a počtení! A MacLenanovy fotky jsou snad známý po celym světě :)

    p.s.: kdybys někdy ještě něco psal a bude to třeba i s diakritikou (háčky a čárky :)), klidně ti korekturu či případnou stylistickou úpravu v krátkym čase udělám

  7. Ovar

    Hahaha Uz sem tak zmagorenej ze mi vubec nedoslo ze tam chybej hackycarky.

  8. Freddy

    Co to je za pisnicku? Predem diky :)

  9. skautik

    diky sem rad ze se to libi.
    Cirbut – s korekturou tedy na teb a ha jsis nabehl :)

    hacky carky neumet moje klavesnica snad to prelouskate :)

  10. deutsch

    Ovar:tak to jsme dva : DDD

  11. PAJA

    Můžu se zeptat, čím se autor živí?? Jaké odvětví?? Pro mne trochu scifi přibalit si na služebku kolo. Díky za odpověď.

  12. Skautik

    Freddy -> pisnicky jsou na konci jsou 2 tak nevim kterou myslis :)

    Yeahh + PAJA – > hele delam datovy technika v network operation centre :) takovej sitovej ITak :D

  13. Yeaaah

    Skautik: To me za rok po skole (snad) ceka stejna prace:)

  14. Freddy

    Skautik: Myslim hnedka tu prvni pisnicku :)

  15. marek

    proc ten kluk pise Martinovy na stranky kdyz v Rokytnici vykrikoval jak je jeho dilo na Moninci stavba bikeparku na placce s lavkama pro vozickare a o dalsim ani nemluve….

  16. Skautik

    Marek – > Tak abych te trochu poupravil, nemluvil jsem o Martinove a spol. dilu, ale o zameru pana provozovatele na Moninci. S Martinem jsme o tom mluvili (na Moninci :)) a z myho pohledu udelali kluci za danych podminek co se jen dalo.
    Co se tyce drevenych lavek tak jsem poukazoval na to ze to rozhodne neni samostatnej trail. Nazor na tohle a to, ze je to placka zustava ovsem porad stejny. Nicmene je to muj nazor, rekl bych ze mam na nej pravo. A vsechny nazory nemusi byt pravda a kazdej s kazdym preci nemusi souhlasit ;)
    To ostatne dokazuje i to ze se tam letos pojede CP jestli se nepletu :))

  17. drzhor

    skaut: tys byl na Moninci ?? dit si s Bohoušem řikal že tam nikdy nepojedeš LOL

  18. mazlik

    první song je od N.O.H.A.-Tu Café http://www.youtube.com/watch?v=baLaHiBPuR4

  19. Bohoush

    drzhor: tebou je prolezlej celej net, ty urejpance ze si nedas pokoj…chapu ze si musis honit nekde aspon ego, kdyz postradas koule ale neni toho uz prilis!!!
    po vikendovem jezdeni na placce se nam tam uz nechtelo vracet…lanovka lina, kopec plytkej a hotovky votresny…nastesti mame moznosti kam vyrazit jinam a nepotkat Doktora vic :)

  20. Ovar

    Vy Bambulove, co tu resite ? Vzdyt moninec je bozi !

    Kratka trat ? Dej di to patnackrat v kuse. Jesli te nebudou bolet ruce tak beru argument…
    Plytkej kopec? Dokud musis brzdit, je to z kopce dost
    Hotovky votresny? Jasny, taky se raci stavim po ceste u meka a pri jezdeni nevidim duvod proc zrat.
    Lanovka lina? Jasny,je pomala, ale kde v ČR je rychlejší ? Špind mě napadá asi jako jedinej.

  21. drzhor

    > Bohous – ja sem se jen pousmál… jestli to bereš jako Flame tu jednu větu tak se samozřejmě omlouvám a tak to myšleno nebylo abych vyvolal hádku jak psal Skautik každej máme nějakej nazor a i ten Tvuj samozřejmě repektuji

  22. Bohoush

    Ovar – http://www.youtube.com/watch?v=2GZ81-wOgbg&feature=related

    drzhor – rypnes..popres, sarkastiky zaseknes s omluvou…mmnt najdu ti taky nejakou pisnicku :)

  23. drzhor

    tak nebuď tak přecitlivělá nebo si nech přišit koule…

  24. skautik

    Ja myslim ze s Monincem a Flamewars jsme tu trochu off topic. To bych probral pod kopcem v hospode :)

  25. Čárys

    Skotsko je prostě nej, ta krajina, vzpomínám na trip s P.H. na 1O dní do Fort William, no, zamačkávám slzu a jdu si pustit video, a to už jsem ho viděl 2x.

    A ta hláška : Kdyby jsme měli čekat na fajn počasí, nejezdíme nikdy” je prostě TOP.

    4: Marek : To je přeci uplně logické, proč by to neudělal ? Já jsem tomu fakt rád, mě třeba hodně baví, že i když jsme se na některých otázkách neshodli, a máme na věc jinej pohled, mužeme spolupracovat a vydávat společně články, reporty, videa – dyť tohle je přece tak fajn ! Prostě kdyby takhle otevřený byli všichni (řekli do očí názor, probrali jsme to, a tím to V.Y.Ř.E.Š.I.L.I.) tak by se na světě žilo tak skvěle.
    Nebaví mě lidi, co se mi do očí koukaj, smějou a za zádama pořád blejou hejty, a takovejch znám…a donese se to ke mě…
    Takže proč by tu Skautík nepsal. Jak říká – má svůj názor a to je prostě tak. Ale to je jen jedna věc, uplně jiná je chuť se podělit o trip z Kanady, Skotska, etc je a já jsem rád, že si ten prostor na publikování takhe kvalitního roadtripového materiálu našel u nás na 720.

    Možná to špatně vysvětluju, asi ano – ale prostě mě se tohle opravdu líbí. Svůj názor, probrat, vyřešit, jít dál. Takže ode mě jedno velké DÍKY, za víc věcí.

    Čárys.

  26. skautik

    Carys – > hezky receno
    ohledne Marka uz vim asi odkud vitr vane, pravdepodobne, zaslechl rozepri ponekud vytrzenou z kontextu a bez znalosti jeji historie, takze nedorozumneni rekl bych.

    Ovar – > ted to neber jako k Moninci, ale obecne , proc bych to proboha delal ? jel jednu trat 15 x ??za sebou ???
    mne to sotva bavi ject jeden trail 3x za sebou, pokud to neni neco super novyho a zabavnyho tak uz mne to po 5 jizdach moc nebere a po tom co si to jakz takz najedu zacnu delat picoviny akorat a houby uz se soustredim na jizdu.

  27. Ovar

    Nevim proč, mě to baví.

  28. Čárys

    Ty čoveče, mě taky ne – s tímhle souhlasím se Skautíkem – dyť mě znáš, že ve Všenorech po 6 ti jízdách musím pryč :) Ostatně v Berouně taky. Vlastně všude. Asi.

    I z toho důvodu musím teď na Monínci zprovoznit ty dirty, aby jsme mohli dát 2 hodiny DH FR a pak voblíknout uizký jeansy a vyvalit se u dirtů…občas si skočit…a navečer lávky v Bechyni.

    Já taky jednu lokaci nezvládnu dýl než 2 hodiny.

    PS: I Když takovej winterberg…neříkám nic…ten by asi chutnal dýl. Teším se na repec ! !

  29. Ovar

    Winterberg po 600km proste chutna :-) a kdyz nechutna tak si vzpomenes jak dlouho si sedel v das autu…a chutna az do zaviracky :-)

  30. Čárys

    hahaha, to je jasný, to bych asi taky jezdil celej den… :) 6OOkm. Chápu. A z fotek vypadá že i bude bavit, celej den…těch skoků…ach…

  31. hajes

    Nejlepsi trat ve skotsku je zavrena :o) Glencou je nejvetsi motokros, kdysi jezdila lanovka. Mozna ji zase otevreli. Innerleithen neni spatny, ale neni to DH trat. Takove drsnejsi XC. Ae Forrest je nejhorsi trat co sem zatim jel ve Skotsku. Dunkeld je dobrej motokros, ale musis tlacit. Fort Bill klasika, druha nej trat. Pak je tu WolfTrax (nevim jak se to presne jmenuje) u Laggan. Nejel sem, jen sem videl helmetcam a pripadne mi to o trosku delsi Innerleithen. Pitfichie (aberdeen) neni spatny, ale je to takove drsnejsi XC. Aberfeldy nevim jestli funguje krome zavodu. Uplne lokalni “tajne” trate neznam.

    Tudiz muj zebricek je:

    1. glencoe
    2. fort bill
    3. Inner
    4. Dunkeld
    5. Pitfichie

    Kdyz zvazis uzasne britske pocasi, zajezdis si jednou za mesic a sezona je 5 mesicu :o) Idealni je odvest kolo domu a venovat se indoor sportum ;-)

Komentář: