Norge 2013 – white water kajak

michal money drop~1

Dostal sem možnost napsat něco krátkého o našem letošním tripu za pádlováním na sever. Sice mě tu asi nikdo nezná, ale jinak jsem Honza Havelka a už sem byl zde na 720.cz párkrát zmíněn v Jandyho článcích ze zimy..

(..a já už to čet a viděl a musím říct, že ten kluk jede fakt ligu! pozn. Andy)

Banda skoro junioru se dala dohromady vcelku rychle. Já, můj brácha Michal, třetí byl náš kámoš z Pardubic Tomáš Burian a osazenstvo auta doplnila bráchovo holka Gabina, kterou se nám podařilo přemluvit, aby s námi jela pro převážení auta z nástupu k výstupu řeky. Začátkem července vyrazilo naše auto z Plzně směr Německý přístav v Sassniz a po vylodění v Trelleborgu směr Kongsberg v Norsku. Po opravdu úmorných, v sedačce zažitých, patnácti hodinách jsme dorazily k řece Mar, kde jsme potkali druhé auto Čechů, které s námi strávilo velkou část zájezdu.

Na rozjezd jsme si dali rovnou úsek zvaný Homerun (někdy se jezdí spíše na konci zájezdů) což je pouze kombinace 5 vodopádů, ze kterých se první zas tak často nejezdí, protože pod ním je tak trochu po kolena vody. Velikost vodopádů se pohybuje od 1.5m – 7m. takže pro rozcvičku ideální. Následoval každodenní posun k jiné řece za úžasného azura, které nám v Čechách pak moc lidí nechtělo zas tak moc věřit. Tak jsme postupovali od nám již známých řek, až k řekám, o kterých jsme věděli pouze to, co bylo napsáno v známé kilometráži Olafa Obsommera. Postupně jsme jezdily i pro kajakáře známá místa jako například little Huka falls, řeka store ula, nebo Amot na řece Sjoe.

Známou oblast mnoha těžkých řek zvanou Voss jsme si nechali až na konec zájezdu, to se však zas tak moc nevyplatilo, protože stále se nekazící počasí způsobilo, že nám s příjezdem tam na většině řek opadla voda a tak mnoho vysněných míst jsme si museli nechat až na příští rok. I přes tuto skutečnost jsme si v této oblasti sjeli docela dobré řeky, na kterých je o něco větší průtok. Díky čemuž tam voda vydrží o dost déle. Asi největším pro laiky uznatelným highlightem byl právě ve Vossu vodopád zvaný Moneydrop na řece Strondelvi. Sice jsem si ho skočil již loni, ale i přes to jsem nad tímto skokem měl nervy, jak kdybych tam stál poprvé. Jedná se o desetimetrový vodopád s ne úplně přívětivými skalami na obou stranách a tak trochu v celém vodopádu, což znamená, že na asi osm metrů široké hraně se kajakář musí trefit asi do 2m širokého místa. Naštěstí se nám podařil zdolat všem kromě Beni z druhého auta, kterému i přes dobrý dopad do zpěněné vody spadla špricdeka (neoplenový kryt pro zakrytí otvoru v lodi ve kterém kajakář sedí). Bez problémů se nám podařil odlovit, až na loď, která si sjela i nesjízdný vodopád, který leží asi po 100m pod Moneydropem. Takže sice s mírným defektem, ale přeci se nám ji podařilo odlovit.

Na konec jsme se s druhým autem na poslední den nebo dva vydali zpátky na úsek Dagali, kde jsou další naši kámoši z Čech, kteří zde tráví celé léto jako raftguidi. Zde byly dopity i poslední dlouho chráněné zásoby českého piva, jelikož norská částečná prohibice pro nás staví pivo jako dost drahou záležitost. To vyústilo v to, že jsme se odvážily asi tak po třech týdnech připravit alko nápoj našich bezdomovců neboli kvasku. Většina z nás i druhého auta to jen ochutnala, ale zde na dagali si však další dva guidi ze Zimbawe libovali a vzali si od nás dokonce recept. Stejně ji nedopili všechnu, tak jsme byli nuceni ji vylít do lesa se slovy: ‚žij‘. Takže vřele doporučuji. Pak už nás čekala jen další patnáctihodinová jízda zpět do Čech.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it’s missing. Get Flash Player from Adobe. This error may appear if the URL path to the embedded object is broken or you have connectivity issue to the embedded object. Powered BY XVE Various Embed.

 

A my moc děkujeme, za peckový čtení a přidání dalších možností z vody!

11 komentářů pod “Norge 2013 – white water kajak”

  1. Domíšek

    Krásné…jen bych do toho nevlez… Bych měl strach ,že se převrátím a už se nevrátím zpátky :-D

  2. Baboon

    Mohl bych se zeptat co jest takové to “gesto pařátu” rukou po sjetí peřeje? např 0:38?:) Viděl jsem to už v jednom videu a tak to asi nebude náhoda.

  3. Andy

    Jako je to fakt pecka klucí! A ještě ta představa, jak tam sedíš a ještě slyšíš jak se blíží ten řev tý vody.. prostě boží!

  4. Čárys

    neskutečné…

    Podotykam, ze mám vy svem vyukovem portfoliu stran freedivingu i program pro surfaře, raftaře, kanoisty…

    Jmenuje se to White water survival…
    Kdyby byla chut, mužem se domluvit.

    Jen pro nformaci.
    Pracujem tam na poměrně US army drill technikach přežití v bílé vodě, když je tepovka na 2OO a kroutí tě CO2…

    : )

    MOC DĚKUJU ZA SUPER ČLÁNEK A VIDEJKO !!!
    Tolik sportů….nádhera…

  5. David

    Super video…Můžu se zeptat autora jak dlouho musí člověk jezdit na divoký vodě aby měl dostatek zkušeností na takovouhle řeku? Vim, že je to dost individuální ale řekněme fyzicky i sportovně nadanej jedinec..

  6. maloun

    ..ale je to bezpečný,ne..!?? :D :D vypadá to jako sranda..jednou sem jel na raftu INN a už mě tam nikdo nedostane,jak sem byl posranej . Ale videjko je to opravdu nádherný..!!! :) super

  7. Pavlik

    ..krása nádhera…

  8. Honza

    … no tak já na vodě jezdím úplně od mala a na kajaku tak od osmi let a z toho poslední asi 4 roky fakt aktivně. Ono na vodě je výhoda, že pokud máš na to tak se tím nějak sesypat dokážeš sice si něco odřeš ale nic šílenýho se ti na dost řekách i takhle těžkejch nestane, ale je daleko lepší to mít viditelně pod kontrolou takže si myslím že tak 3-4 roky aktivního ježdění nejsou špatný .
    jo a tomu pařátu se říká brown claw a je to takový gesto kterým se naznačuje, že to je nic moc, nudný… . jinak je to prej z borata :D. myslim že tady je o tom celej článek jak to vzniklo http://boatertalk.com/forum/BoaterTalk/1052249569/ .

  9. perry

    Palec nahoru za příjemný oživení. Tohle jde maličko mimo moje chápání, ale fandim tomu čim dál víc.

  10. Dave

    Honza…co je na takové vodě pro začátečníka největší riziko? Řekněme ,že umim eskymáka, fyzičku v pažích a odjeto pár peřejí. Mohl bych se pustit na takovouhle vodu nebo bych dostal na držku? kdybych jel za někym zkušenym? Je to velké umění ,,číst,, ve vodě a volit vhodnou stopu ?

  11. Krotitel

    Jste blázni. radši wingsuit než tohle. velkej respekt!

Komentář: