SROVNÁNÍ Leogang, Saalba, Schladming, Semmering + video – Schladming

bikepark-saalbach

I teď, když je zima v plným proudu, není pochyb o tom, že přijde jaro a s ním i kalsická otázka – tak do jakýho bikeparku vyrazit za hranice naší kotliny. Tak něco málo na osvěžení bikerovi mysli je tu v parádním článku od Šárky..

Leogang:

Supr bikepark, velký kopec, spousta tratí všeho druhu, od letošního léta i nově flow line, těžká DH Lajna, Bongo Bongo (nortshore) Hangman 1, 2 – což je přírodní poměrně technickej freeride, pak ještě freeride lajna a k tomu všemu ještě dole slopestyle park, v létě tam i přistavěli nějaký blbinky, pořádnýho Šimona atd. Plus ještě mají dole bag, což je další plus, jen tam jsem vydržela lítat půl dne a učit se blbinky… Jednoduše perfektní bikepark, kde si zajezdí každý, prakticky na čemkoli…
Na parkovišti můžeš klidně spát v autě, je tam pekárnička a celou noc otevřené toalety a i sprchy před koncem lana za nějakej drobák… Prostě supr.
Jen lano vyjde nejdráž asi 34 eur.

Saalbach:
Prakticky druhá strana kopce Leogangu, takže to lidi často spojují. Je tam opět mnoho tratí, akorát každá ta trať má svou vlastní lanovku a musíš mezi nimi přejíždět, buď autem (což je blbost že?) nebo na kole, proto tam každý lítá s batůžkem celý den a jelikož je to ve městě tak se tam rozhodně nikde nedá spát v autě, ani v okolí všude jsou cedule, policajti přísný a pokuty vysoký, takže tam jedině s ubytováním a pořešit aby to bylo ubytko s Joker card, pak máš v ceně ubytka všechny lana v Saalbachu zdarma, my platili auto kemp plus lanovky :/ …. Ale tratě fajn, X – line má tuším okolo 5ti km řekla bych jejich asi nejtěžší trať, rozbitá, sjezdová, na celé trati asi dva skoky, mega drop a ještě jeden, ale jinak mě tratě neoslovili. Milka, pro začátečníky, freeride slopestyle docela malej… Freeride line, nevim stejná jako všechno, jednoduše není to tam tak různorodé. Pokud bych tam někoho poslala, tak jezdce na menších zdvihách klidně s rodinkou, jsou tam nádherné hřebenovky, výhledy, dlouhý táhlý jízdy z kopce. Jen ty přesuny, když chceš střídat tratě, ty byly lecky fakt debilní… Jinak pro někoho komu by tenhle profil parku seděl je to tu klidně na víc dní, jeden den jezdit toto, pak něco jiného, fajn dovolená, prodloužený víkend. Lano opět něco přes 30 eur.

Schladming:
To je mazec! Fakt nekecám. Mega kopec s brutálním převýšením, mají flowčko, Dhčko, zakázaný DHčko, kde se lítá svěťák, ale jinak je raději zavřený, páč se jim tam množily úrazy, jedna trať, která teď nevím jak se jmenovala, ale nazvala bych Jump line, tam byly poměrně i mega skoky, na který se jelo fakt celkem rychle, ale většinou byly perfektně poslaný, takže přijemný, nezákeřný a skoro zadarmo, tratě se dají dokonce kombinovat a tak aby si člověk jel to co ho baví, pecka. Nicméne celý bikepark spíš sjezdovější, proto bych sem volila spíš sjezďáka.
Spát se zde na parkovišti v autě ale taky nedá, to pro nás bylo velké zklamání. Bikeparku náleží velké patrové parkoviště v budově, a malé betonové vedle. Tam prý pokud někdo zbyde přes noc tak ho, pokud se tam moc nerozebírá s depem tolerují v rámci bikeparku, to ale vyzkoušené nemáme. My spali v zákazu u vodopádů a ráno si dali probouzečku v němčině. Jinak večer parkoviště prochází hlídač a měl by každého vyhodit, kdyby tam chtěl někdo přece jen spát. A ještě doporučení dole pod lanem jsou motokáry, tam doporučuju skáknout, na moc to nevyšlo a zábava maximální.Plus nedaleko v okolí, jsou úúúžasné vodopády, jako jednodenní tůra ideál, když už se tam vydáte.

Semmering:
Není to moc velký kopec oproti ostatním třem bikeparkům, proto by pro někoho mohl být o něco méně atraktivní, na druhou stranu, ten kdo to tam postavil, využil prostor na maximum a díky své zábavnosti se řadí na stejnou úroveň jako ostatní tři bikeparky. A co víc, menší kopec, znamená kratší dobu na laně a tudíž, ho můžeš za den vohoblovat asi stokrát a tuším, že tam byla i levnější permice.
Nicméně park není koncipovaný jako ostatní, je více zábavný, jelikož je na menším kopci, je víc namotaný a je spíš skákavý, čím nemyslím, že by to byla nuda, protože ty skoky jsou natolik různorodé a tak na sobě, že to rozhodě nemůže být nuda, není to jako u nás v Čechách v bikeparku, kde je skok, milion klopenek jako spojovačka, pak řekněmě další skok a zase klopenky, tady prostě staví skok na skok a klopenek spíš míň, do toho spojovačky jsou spíš sjezdovější s kořenama a jsou tu i technické věci, nortshore. Kolo si sem můžeš vzít sjezdové, ale klidně i něco s menším zdvihem, když dokážeš být na skocích čistej. Na parkovišti se v autě dá klidně kempit a toalety jsou přes noc otevřené.

A tím bych to asi uravřela, není to přímé srovnání, ale myslím si, že je tu stručně vypsaný profil každého bikeparku a člověk si z toho už může něco vzít a zjistit co je pro něj to pravé.

A teď když jste se prokousali až sem se za odměnu můžete mrknout na naše video z léta ze Schladmingu.

 

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it’s missing. Get Flash Player from Adobe. This error may appear if the URL path to the embedded object is broken or you have connectivity issue to the embedded object. Powered BY XVE Various Embed.

8 komentářů pod “SROVNÁNÍ Leogang, Saalba, Schladming, Semmering + video – Schladming”

  1. Honza

    Jen bych doplnil k Saalbachu, že je tam super trail, který má cca 40 minut. Jen je potřeba vyjet lanovkou na X-Line a pak ještě vyšlápnout pěšky na další kopec nad X-Line (je to ten, na kterém je na vršku kříž, je vidět po pravé straně z lanovky). A k Schladmingu bych doplnil, že spát se dá na parkovišti, které je cca 200 m od bikeparku po levé straně, když budeš pokračovat dál do kopce. Parkují tam autobusy a během IXS DH Cupu tam bývá parkoviště pro závodníky. Jsou tam záchody, mám pocit, že i sprcha a dá se napojit na elektřinu. Během IXS tam vybírají nějaké parkovné, ale jinak po nás nikdy nic nechtěli.

  2. Šárka

    Jojo tenhle trail jsme také jeli, tuším, že se jmenuje Hacklberg nebo něco takového a pěkný, dlouhý, z kopce, výhledy, jen teda vyšlápnout na ten druhej kopec, ve třiceti stupních to byl dobrej mazec, pamatuju si to jako včera hehe a ještě jak jsme tam táhli sjezďáky, který jsou tam úplně zbytečný. Uff
    A to spaní ve Schladmingu, si píšu do deníčku pro příště, dík :)

  3. Pedro

    V Saalbachu se zas dá ofiko kempovat u pumptracku za městem, je to tam libový.

  4. Pedro

    Myslim v tom kempu, Saalbach stojí za hovno.

  5. Šárka

    Hehe, dik za tip… Kdybychom jeli okolo, využijeme, jinak souhlas… Saalbach je o ničem.

  6. gigi

    jo ten hacklberg je fakt super, výhledy a jede to, kluci to chteli dat i druhej den, rikam neee, tricet ve stinu a na slunicku pul hodky tlacit kolo do kopce se mi nechce, no ukecali me, rikam aspon to bude na video, minule sem jel na voci, tak to poradne vosolim, nahore spoceny jak vrata, pul hodky vydejchavacka, pak jdem na to, nahodim kameru, no card, zustala v hotelu, shiit.

  7. gigi

    jinak ten saalbach fakt nuda, malo trati, byl sem tam s endurakama co furt chteli hoblovat milku, tak sem tam prelitaval vsecky skoky o tri metry, xlajna dost dobra, dystak videjko hyr https://www.youtube.com/watch?v=qGzLSn7KVkU

  8. Šárka

    gigi: hihi, tak tláča aspoň v rámci tréninku ne? To já si řekla, že ten Hacklberg už víckrát nepotlačím nebo aspoň ne v takovém horku co jsme to tlačili, to bylo moc… A vůbec, do Schladmingu se vrátím zase asi až přesednu na enduro… A to asi v nejbližší době neplánuju :D
    vídko pěkný ;)

Komentář: