SLEVY PYČO – fenomén dnešní doby.

1104788055_obchod-slevy-2.jpgTak už jsme spolu dlouho neprobírali žádne kontroverzní téma, že jo, a já cítím že je třeba probrat ještě spoustu věcí, které by tu jinak hnily, a rozdštít trošku té síry a ohně mezi něvěřící…

A tak si dneska probereme fenomén posledních pár let, a to jsou povánoční výprodeje, slevy, akce, a tak podobně. 

Tak do toho skočím rovnejma nohama. Takže nejdřív si definujme co to je taková sleva, akce, výprodej..

Sleva, to je prostě snížení prodejní částky o nějaký to procento dolů. Jasné. Stálo to trojku, bude to stát 2500. 

Akce, to je třeba – ke SNB kompletu rukavice zdarma, v podstatě teda finančně to obchodníka vyjde skoro stejně, a zákazník má pocit že dostal něco navíc.

Výprodej, to je synonymum pro průser.

Takže, jak už jste asi stačili postřehnout, (pokud tedy nebydlíte na vesnici, kde místní koloniál až na slabou vyjímku v podobě regálu se starejma buřtama a zeleninou žádný nutně výstřílitelný sortiment prostě nemá), všude na vás po vánocích začne útočit vlezlá reklamní akce, snažící se vás ožebračit i o ty poslední zbytky peněz, které jste v obavách z finanční krize a lednového hladu neutratili v předvánoční nákupní 24.12stp horečce.

30 – 70 procent, slevy na všechno, obrovské poutače, motocross inside, v hlavě znělku na zamrdanej Hervis, která se stává tvou novodobou nechtěnou mantrou, to vše na tebe útočí v psychedeickém kataklyzmatickém marastu povánočního města, a prostě musíš…musíš…musíš vyrazit nakupovat. Magické slovo SLEVA na tebe zní z celého okolí, ve škole se študenti předháněj v tom kde kdo co nakoupili za líp, rodiče si pochvalujou novou "telku za půlku", a babulenky v mastnejch tyčích vědí, kam pro nejlevnější spodky a důchodky. Dobrá, to ještě nějak přežijem. Jsme přeci komančem zocelení muži a ženy !

 1104788055_obchod-slevy-2.jpg

Nyní se ale dostáváme k tomu co je důležité. Jistě si říkáte, teď si tu bude stěžovat, jak to má těžký, jak na tom provaří, chudinka, to mu žrát nebudem. Jenže, dámy a pánové, tak to nebude. Chci vám tu na celej systém slev, jako fenoménu dneška, přinést novej úhel pohledu, jaký čerpám z vlastních zkušeností. Pohodlně se tedy usaďte, a poslyšte příběh…

Dělám si tu ten byznys už od 17 ti let, takže nějakejch 14 let. Myslím že jsem tu stál u zrodu novodobé historie skejtboardingu a jeho utváření v byznys, a můžu tedy mít srovnání. Dřív to prostě fungovalo jinak. Byla zima, tak jsme prodávali zimní věci. Zima byla do února, do března, lidi jezdili na hory, a byli spokojení. Nachýlil se březen, a my jsme si řekli, jasně, je 20 března, asi by jsme tenhle zimní materiál mohli, spolu s začínajícím jarem, nějak zvýhodnit. Vymysleli jsme slevy 30 procent, což tak nějak (když budem brát, že je to cca třetina) ještě únosné, aby jsme v tom byli za nulu a prodali pár zbejvajících kousků lidem, co jim bylo jedno, kolikátýho je a co chtěli ještě v dubnu na hory. Ach, se slzou v oku vzpomínám na časy, kdy sezóna končila se sezónou, a ne s koncem roku…

Rok od roku, především posledních 5 let, se situace stále zhoršovala, především tlakem obchodních retězců, které se na poslední chvíli snažily vylepšit si prodejní bilanci končivšího roku nalákáním a pochytáním lidských mušek do sítí hyperobchodních akcí. Slevy se zvyšovaly, zima končila stále dřív, a fenomén slev si začal vybírat svou žeň. Sklízel peníze všech.

 manutan-slevy2.jpg

V tu chvíli, masírován konkurencí v obchodech v Táboře, musel jsem přistoupit k tomuhle nepopulárnímu kroku i já. Jakožto jedinej člověk, kterej nikdy nedluží, a myslím že dnes již v ČR zcela ojedinělý případ, kdy nevisím nikomu po splatnosti (ať se tu klidně kdokoliv z dovozců ozve) jsem prostě tyhle akce nepodporoval. Nakoupit velké skladové zásoby, abych je po 3 mesících se ztrátou prodal, mi přišlo dycky trochu…nerentabilní ? Jo to je to slovo.

————————————————————–

Jenže teď pozor, uvedu tu příklady, toho, co se mi tu letos stalo. Příklady toho, jak je systém slev dvojsečný, a k čemu vede. 

Je 27 prosince 2008, a já trávím dovolenou v přírodě, spím v dodávce a punkuju na pobřeží moře. Zvoní mi telefon, volá mi prodavačka. "Ahoj Martine, prosímtě, musíme udělat nějaký slevy, všude v Táboře jsou slevy, a lidi se mi tu na to pořád ptají." Tak jí povídám, že to vyřeším, jen co se vrátím – v práci bude jen 2 dny, a pak máme zavřeno, tak ať to neřeší. Ať řekne lidem, že slevy začnou teda v lednu. Pokládám tel, s vědomím, jak jsem to skvěle vyřešil, že jo. 

Nikoliv. Druhej den další telefon. Že prý co má dělat, že lidi jsou naštvaný, že nejsou slevy, jak to, a tak. Z toho už jsem podrážděnej, co se to tam kurnik děje, v tom Táboře a snažím se jí uklidnit. V lednu se vracím domů, otvírám krám a začínám si to prožívat na vlastní kožuch.

 sleva.jpg

Je leden, v Silvestrem znásilněném městě se povalují vystřílené rachejtle z alkoholického konce roku, a staré město vypadá a smrdí jako špinavá děvka z nejlacinějšího kazašského bordelu. Nevnímám nic, sedím v krámu, myslím na léto a moře. Otvíraj se dveře, a do krámu vstupuje statná čtyřicátnice, a hned od dveří se ptá : "Máte slevy?!?" A kruci, iluze se rozplývá. Odpovídám, "dobrý den, právě na tom pracujeme, budem to mít od zítřka hotový, bundy, snb, vazka a tak…" "A to jako nemáte slevy hned od Vánoc ? To teda ty lidi pěkně škubete !! A ještě to prodlužujete, aby jste co nejvíc a nejdýl rejžovali co ? No jo, ty dnešní živnostníci !! " A kruciš, říkám si, měl bych si pospíšit, mor slev nakazil víc lidí a těžšími příznaky než jsem si myslel, dobře, teda, musím to zpracovat. 

Je druhej den, aklimatizuji se na zamračenost měšťanů, přichází první zákazník. Ptá se po slevách. Spokojenej s tím, že mu mám co nabídnout, neboť jsem tu udělal akci velkou jako přežvýkavec, mu nabízím bundy plošně zlevněné na 22OO kč. "A to jako všechny, kontruje ?" Jasně, povídám. "A to jako i tuhle, za 6190 kč ?" Ano, říkám mu, a vysvětluju, že mi to přijde lepší, než na každou zvlášť vypočítávat procenta, a že když už, tak už, ať mají ode mě nějaký taky dárek. Ovšem, co jsem si vyslechl, to by jste nevěřili. "Takže mi chcete říct, že na bundě co stála 6 tisíc, jste zlevnil 4 tisíce a to ještě máte tu drzost takhle okatě dát lidem na vědomí, kolik na tom máte prachů ? Takže to jste pěkně v balíku, když si můžete dovolit takhle zlevňovat, to je teda zlodějina, to bych taky chtěl mít obchod, teda, to jsem ještě neviděl…." a odejde. A kurva, říkám si tiše..

Hm, no, jsem silnej, to zvládnu. Věřím přeci, že lidem udělám těma slevama radost, ne.  

Je další den. Tak dneska to bude super, přijde hodně lidí, na všechno jsem už připravenej, a slevy si zdůvodním, všechno vysvětlím, lidi budou spokojený. Otvíraj se dveře, přichází do krámu lidi, co si matně vybavuju, že si u mě něco kupovali před vánocema…a už vím, bundu Horsefeathers. "Dobrý den, dobrý, jak se máte, ale potřebujem tady pro dceru nějakou taky bundu, tak a peníze nám nějaký zbyly, tak jestli něco nemáte…" Hurá, konečně někdo, komu udělám radost, že to budou mít za dobře….

"Jasně, máme, a super ceny, včera jsem dodělal slevy…"

"A za kolik ?"

"2200,- všechno."

Nevěřícě koukají, a já stále doufám, že to je radostí. Jenže pak to padá. "Takže my jsme si tu 23.12 koupili bundu za 5 tisíc, aby 27.12 stála 2 tisíce? No nepřijde vám to trošku jako zlodějina, a tahání z peněz z lidí, jen proto, aby měli dárek pod stromečkem ? Nepřijdete si trochu blbě ?"

Má pravdu. Opravdu se cítím trochu blbě, a ne vlastně trochu, ale dost. Tak si to vysvětlujeme, a probíráme to ze všech stran.

 24945_39881_upoutavka_home_cz.jpg

Takže, shrňme si to. Zlevníš brzy, okradl jsi lidi skrz využití jejich potřeby mít tu věc pod stromkem. Dáš slevy později, jsi zloděj, co chce rejžovat, protože všichni zlevnili. Zlevníš o málo, jsi škudlil. Zlevníš o moc, jsi hrabal. Samo dycky na tom proděláš, ale to pomineme, co mě však sere, je že jsi ještě za "zloděje"… Kurva kde je cesta z tohodle kola ven, prosím ?

Co je na tomhle celým největší průser, že lidi maj vlastně pravdu. A přitom zamyslete se nad trendy, kam se celá tahle věc řítí. Už teď, totiž probíhaly v určitých sortimentech a obchodech, trendy zlevňování PŘED vánocema. No teda, dámy a pánové, to už je skoro Kocourkov, ne? Jak tu s oblibou říkám, zkuste si při placení za žrádlo v Intersparu, a nebo až vám přijde faktura za mobil, nebo záloha na plyn, říct – a nebyla by slevička ? Jsem velmi zvědav. 

Já osobně jsem pro výprodeje, jdoucí ruku v ruce s končící sezónou, či s uvedením nových modelů pro výprodeje starých věcí. Avšak nikoliv, pro plošné akce typu – je 25.12, musíme to vystřílet. Neboť to nedělá dobře nikomu. Vůbec ne obchodníkům ani jak jsem se sám předvědčil, tak ani zákazníkům.

——————————————-

Tak příjemné nakupování :)   

PS: Take it easy. A zase někdy něco. Aby jste se procvičili v češtině, když už pro nic jiného…

81363_90692_iphoto_030.jpg

54 komentářů pod “SLEVY PYČO – fenomén dnešní doby.”

  1. CERW

    Pěknej článek Martine. Hlavně storka s bunou za 6 a za 2 je fakt krutá….inu je to fenomén..i když docela blbej…

  2. Switch z Brna

    Lidi sou blbí. Nemá smysl je řešit.. Všichni ví, jak jdou slevy, tak ať si nestěžujou, že před vánocama koupí bundu za hodně, když jsou vždy po vanocích slevy. =D

  3. pavel

    ….jsme přeci komančem zocelení…. ….myslim,že s jak s někym vyjebat,někomu závidět a furt nad něčim brečet,to je v lidech zadráplý pěkně. ….Hodně síly brácho.

  4. KRAJIC

    Je to smutné, celý ten systém megahypervymrdmarketů je nechutný. Tyto monstra i s jejich obchodní politikou by nikdy nemohly(i) existovat, kdyby se 4/5 populace nechovalo jako tupé stádo.

  5. Bloodychristmas

    Svět se v prdel obrací!

  6. Los tomanos

    Nechci te nak srazet ale myslim ze kazdej kdo zna obchod z druhe strany, tak by mohl vypravet…Je to snima peklo a zkousej to porad. Nekdy v listopadu cumakoval u nas chlapek na boty (za 2200), jdu za nim s vidinou prodeje :) a chlapek prvni co mi rika jestli mu na ne dam slevu…koukam a odpovidam ze to uznejde, ze sou po sleve….on mi na to rika aha, ale ja bych je za 1500 bral…rikam mu, to je pekny ale ja uz Vam je zlevnit nemuzu…on odpovida, ja bych je bral i za 1800…takze znova, to je pekny ale ja uz Vam je zlevnit nemuzu…on zas, nezlevnil by mi je pan vedouci??? Rikam ze ne, ze on stim taky nic neudela. Chlapik na me: jak to vite? Ja na nej: ja sem tu vedouci….chlapik se nasral a odesel :)

  7. Qeex

    Los tomanos: tak tvá historka je nejvíc :-D nejlepší je když se ještě oháněj tím, že vedle v krámu to maj levnější(potom pak ale nechápu proč nejdou tam)

  8. 400!

    já teda co se týče zimy už mám skoro všechno prodaný,ted frčí velikonoce:-)

  9. jm_

    story jsou dost. no urcite to neni lehky, ale kdyz clovek nejak rozume naplni sklad a vetsinu proda vklidu, normalne pred slevou tak tak tech par kousku ve sleve ho netizi. ale problem ted celosvetovy vseho je moc, nikdo to nechce… tak ja nevim ve vsech firmach musi pocitat kolik ceho udelat, nebo si reknou loni se prodalo 500, letos prodame vpohode 1000? znam par shopu kde slevi snad nikdy nepachly, ale an druhou stranu si tam muzete poridit zbozi 5-10 let stary za full cenu, to tez neni malo…

  10. choose

    Dnes lidi koukaj jen kde co ukrást a nakoupit nejlevnějc,aby mohli machrovat před známíma. Takoví lidi nesnáším a myslím ,že to jsou lidi,vycepovaný komunismem a najednou žijou v téhle době,kde můžou koupit vše co chtěj. Nemusej bojovat o podpultovky,tak bojujou o cenu. A hlavně nejhorší je ZÁVIST….. Nechápou,že víst obchod není takoví,jak 8 hod. odklepat v kolbeně.
    Proto razím heslo,že LIDI JSOU SVINĚ

  11. zmrdobijec

    Nie som z oboru, ale smutne je že takyto zmrdi robia asi dost velke percento kupujucich….a v podstate je Čarys od nich priamo živeny :(
    Dost smutne že slušny podnikatel je označovany za zlodeja…a stavim sa že vačšina z tych zmrdov si ešte bločky dava do nakladov, aby si odratali DPH…
    Kam ten svet speje…

    Čarys rešpekt že si v takomto biznise….

  12. KUbajsz

    a já už nevím komu věřit, z každý strany nějakej brainwashing

  13. FunThomas

    Tak třeba v mobilech se kvůli Euru od novýho roku zdražovalo o cca 15-20%…. To je zase druhej extrém na posrání! Lidi čekali slevy a místo toho to jde nahoru, takže jsi taky zloděj, ale že stojí Euro o 4 Kč víč než na podzim nikdo nevidí :o/

  14. Jindřiška

    Lidi by nejradši vše zadarmo. Když maj keci a sou tak chytrý, tak ať si udělaj ježucha v lednu.

  15. Chief

    Čárys jako vždy brilantně vystihl situaci… respekt! Na statnou čtyřicátnici vzývající od dveří slevy mám jedinou odpověď: “Milá paní my máme slevy celý rok. Jen si pojte vybrat!” A vždycky tam budeš mít nějakou předloňskou bundu nebo boty, kterýma jí zavřeš kušnu! Vím, že to není lék, ale spíš taková sebeobrana! Stejně tak i já jsem zastáncem výprodejů po sezóně nebo s nástupem nových kolekcí. Tak je to totiž logické a správné. Bohužel mám strach, že současná situace bude slevám nahrávat ještě víc… ale to by bylo na další článek!

  16. Větvička

    Ať to uděláš jak to uděláš, vždy se najde alespoň jeden (nejoptimizovanější statistická možnost) blb kterýmu se to nebude líbit.Znám z vlastní zkušenosti při prodeji snb.Mám strategii držet ceny celej rok nízko bez slev a stejně se to dost lidem nelíbí a zkoušej vše možný aby si šel dolů s cenou.

  17. majimaji

    Já bych je hnala svinským krokem.. Nechceš, nekupuj! Přijde jinej, co koupit chce..

  18. majimaji

    Asi jsou lidi zvyklý na smlouvání z čínsko-vietnamskejch kšeftů.. vidím to na malým městě..

  19. kuba

    taky dělám v krámě a musím říct ža slevy sou fakt zlo, když si vezmu že u nás pořádná zima začíná někdy v lednu a to už má bejt (teda pokud chci nějak prodávat) většina věcí ve slevě tak je to peklo. a navíc přeci nenaberu věci který prodám do konce prosince a pak už budu jen vyprodávat zbytky, to je nesmysl vždyť by pak ty tři měsíce do nový sezóny nebylo nic na pultech…

  20. filipmat.us

    Jó kamaráde…ty aspoň nemáš obchod 15m od Hervisu! Umíš si to představit?

    Pro Jm_: to s tím rozumným skladem právě eliminuje trend slev už před vánocema.

    Za chvíli tu budou akce typu: “-50% na novou kolekci”!

    Zimní zboží ti přijde koncem listopadu, takže jedinej bezslevovej měsíc máš Prosinec. Do té doby prodáváš třeba slevněnou zimní kolekci. A i tady zažiješ případy typu ” hele, cerko, budeme dělat, že jsi tuhle bundu dostala na vánoce, ale koupíme ji až slevněnou v Lednu, jo? …. a jedním dechem se tě zeptá, jestli by to šlo napsat jako přilba a páteřák”?

    Je to boj….a vzdávám hold Čárysoj, že se drží tak dlouho…

  21. Slim

    Tak tohle znam. Sedim si tak u kamarada na krame zacatkem ledna, prijde rodinka, chlapik takovej rozjetej zacina prolejzat veci a ze koupi manzelce helmu a brejle na lyze. Tak koukaj koukaj ptaj se, a pak ze teda vemou nejaky dve veci. Pak jeste dcere ze by koupil bundu na snowboard, ale dcera duta jak tago a ze chce horsfeathers nebo co ja vim a bunda za 15 000,- z luxusniho matrose ji neprijde dost koser a konstatuje, ze je to nejaka sracka strasna (ocividne nepochopila ze existujou technicky latky, ktery proste stojej a kvalitou sou jinde). No nic nakonec nerbou helmu a brejle a chlapik hned vytasi hlasku: “Uz je po Vanocich takze bude urcite nejaka sleva”. Tak na nej chvilku koukam a rikam ze bohuzel slevy zatim nejsou. Byl nejakej rozstelovanej a rika ze vsude jinde maj uz slevy proc ne my. Co mu na to rict? Rika ze my nejsme zadnej velkej retezec a ze u nas najdou kvalitu a profesionalni pristup a kvalitni radu coz mu v retezci nedaj. No nakonec zaplatil 3800,- a stejne nechal 200,- od cesty :), ale pak se nasel hned druhej exponat kterej nam tam vynadal ze si v tom kramu s kamosem hrejeme prdele a sme dva teplousi co nehnou brvou a oskubavaj lidi, nacez se kamoz zvednul otevrel dvere chytnul chlapka a vykop ho ven, proste tu mas na gulas hajzle.

  22. robkinhopkin

    To musej bejt lidi tak blbý?Možná pozůstatek časů ,kdy se za kilo českej korálků dal koupit celej Manhattan…u tohohle sem si připomněl filmek THX 1138.:buy more,buy now!Be haaappy! Už jenom čekám,kdy přijde Master zákaznik “tady to v tý slevě si vezmu a tady sou prachy a napiš mi to jako Dar,si to vodepíšu z daní……..

  23. Camel

    Trochu z jineho soudku:makam jako instalater v cizine uz par let a lidi si me prace vazej a platej bez problemu.Dal jsem si ale jedno leto doma v cechach,udelal takhle jednomu tipkovy koupelnu a rekl si(tak jak bylo predem dohodnuto!) o sedmdesat tisic.Chlapek mi dal padesat a ze mi to bude muset stacit!Ze by to ani nepokrylo material atd. ho vubec nezajimalo,ale kdyz jsem vykrocil do hotove,nablejskane koupelky se zbijeckou v ruce,zbyvajicich dvacet se hodne rychle objevilo na umyvadle.SLEVICKA?A za co kurva?

  24. shampoo

    kdybych to nečet tak by mě snad ani nenapadlo že takoví zákazníci fungujou. s mojí povahou a předpokládanou reakcí na takovou návštěvu, bych obchod moc dlouho neudržel.

  25. Manas TL

    Je to v prdeli, tohle funguje vsude. No a nejvetsi komedie je ze si predtim nez nazenou slevu trochu pridaj na cenach a razem vidis slevy 70% vsude, ale to ze to je jenom o 20% levnejsi nez v kramu kde slevy nemaj to nikdo nevidi nebo neresi.

  26. beastie

    no ja se slzou v oku vzpominam, kdy do skateshopu chodili lidi co na skate/snb jezdili a ti si na zadne slevy nejak extra moc nebyli, nebo lepe receno je ani necekali. prisel sis proste pro bundu na snb a vedel si ze od 3000,- nahoru nejakou koupis a hotovo.
    dneska je to uplne jinak, lidi co jezdej a jdou do skateshopu je v porovnani s lidma, ktery si tam jdou koupit veci aby meli fame malo, takze tam vychytavas mrdky co prijdou pro nejakou vec co nevi co je, ale museji ji mit co nejlevneji!
    a jeste jedna vec, kdysi v boardu nekdo napsal, ze kdysi si sel po meste a kdyz si nekoho videl ve skejtovych botech, tak si mu rekl cau, protoze si ho znal… nedavno me dostal jeden rozhovor s nejakym majitelem skateshopu v praze, ktery otevrene priznal, ze uz na hardware sere a pojede jenom tvrdy fashion, treba ze FOX girls je super, ze to ty mlady pipiny kupujou…
    myslite ze se to jeste nekdy vrati do dob skateshopu ve sklepe, kde si vsichni tykali?
    a co takhle se na skateshopy vysrat a rozjet poradnej bikeschop, kde se zacnou prodavat i hadry na biky, chranice atd?
    p.s. je v brne nejaky takovy bikeshop? tbb je zruseny. kde by mi treba namontovali u nich koupenej napinak na retez, poradili jak cistit vidli atd?

  27. Douda

    Když si ti zasraní lidi stěžujou že to nakoupili draho před vánocema a po vánocích nakoupí značně levněji tak ať si ti blbci udělají vánoce v půlce ledna! Místo toho aby byli rádi že ušetří značnou částku peněz tak si budou stěžovat…My to s autama máme úplně stejný…

  28. Čárys

    4: Beastie : protože, odpověd je stejná jako u toho, proč se z CORE skate shopů stávaj Fešn krámečky pro kundičky a šampónečky.

    Protože to nikdo nechce, a byznys v tom není. Byznys není ve skejtech, o tom mluvil asi te člověk z tvého příběhu – bohužel je to tak. Celkově jde prodej sportovních věcí do píči, jen se zeptej třeba v intersportu, nebo jakémkolim sportovním krámě – a není to vliv finanční recese, je to trend lidí už několik let.

    Stačí se podívat na vyšpeklej základkovej materiál – 28 dětí z 30 ti nevyleze na tyč při hodině těláku. Velkovýkrmny MCD a PC plus milion internetovej ONLINE zábav tomu taky nepřispívaj.

    Proto si myslím, že s COREbike shopem už dneska taky neprorazíš.

    Já si tu stále jedu skejtboarding. Stále se snažím mít tu mnoho prken, třeba za hovno, třeba na něm mám jen 100kč a dávám k tomu grip FREE, jen abych tu ještě udržel ten zájem o SKATE, a taky kdybys někdy viděl můj krám – je to poslední PUNX prodejna, od té doby, co zavřeli "SVRAB"

    Takže asi takhle.

    Holt taková je doba, a já jsem na druhou stranu rád, že ke mě chodí povětšinou lidé, kteří mají buď k snb, nebo skejtu, potažmo bike vztah, a nákupem i klidně fashion věcí u mě podporujou moje dotování Corepure jádra celýho tohodle byznysu – skejtboarding.

    Mám tuhle práci stále rád.
    A díky všem.

     4: Camel : Tak to je super. Jinak to asi nejde, kor v odvětví, kde děláš ty. Mimochodem, potřebuju udělat koupelnu :) Platím CASH, a co si řekneš. 

  29. coolo

    v jednom meste jeden kram a na vyloze napsanu sleva 50% na vse… lakava to nabidka, ze. jenze pri blizsim prozkoumani cen, vsimavy zakaznik zjisti, ze uvedene ceny zbozi pred slevou jsou dvakrat vyssi nez v jinych obchodech na uplne stejnem zbozi. takze kdyz Vam stedry obchodnik nadeli slevu 50% nehlede na to zda je pred, nebo po Vanocich. koupite ho stejne draho jako kde koliv jinde. a lidi kupujou, jelikoz sleva prodava:)

  30. coolo

    4 Camel: chvalim tvuj pristup, chtel bych videt jeho vyraz, kdyz te uvidel s tou zbyjeckou. Takovyhle situace znam a muzu rict, ze cim bohatsi cech, tim vetsi skrt (neplati pro vsechny).

  31. Los tomanos

    Čárys: hele kdyz uz si tu rozjel shop info, nechces udelat clanek jen na reklamace???

  32. Čárys

    4: Los Tomanos : Nechci. Reklamace jsou budou, a nic s tím neuděláme. To je nezadatelné právo zákazníka a o tom netřeba polemizovat…

  33. Los tomanos

    Čárys:chápu, spíš sem to myslel k takovejm těm, co za to stojej, třeba že přinesou rozdrbané špinavé, smradlavé boty týden před koncem záruky stím že v nich byly dvakrát nakupovat…

  34. Čárys

    4: Los Tomanos : Ale i ti maj na to právo, reklamovat. S tím nic neuděláš a dělat si zlou krev jen z principu je nesmysl. Prostě to tak je – reklamace je reklamace.

  35. choose

    Camel-tak přesněto samý se mi stalo taky,až na to,že jsem neměl odvahu tam s tou zbíječkou nastoupit. Kolega pak z týhle baby dostal infarkt.Nejhorší na tom je,že baba je opravdu za vodou a v Chrudimi má mega rehabilitační centrum.Bohatý zaplatit nechce,ale chudej by ti dal vše co má. Od tý doby jsem se vysral dělat na ŽL a makám v kolbeně…..

  36. The Skreth

    Celej ten zádrhel je prostě chyba prodejců, potažmo výrobců. Tím teď nemyslím Čáryse ani žádné jiné maloobchodníky, ale ty velké řetězce, kteří diktují obchodní strategie, kterými oblbnou širokou veřejnost zaslepenou cenami. A jelikož je to většina kupní síly, tak se i malý obchodníci musí přizpůsobit. Já to těm lidem za zlé ale nemám, že se honí za slevami (tím nemyslím najet 20km k benzině, kde je o 0,20 Kč levnější béňo, ale slevy, které mají smysl.) Řídí se jenom základním ekonomickým pravidlem. Maximalizovat užitek, minimalizovat náklady. To je zcela přirozené. Jen je u toho potřeba zapojit rozum a nenechat se oblafnout.
    Spíš mě štvou ti velkovýrobci a velkoprodejci, které zneužívají slevový a výprodejový systém. Díky takovému nepatřičnému zneužívání se dostáváme do situací, jako popsal Čárys. Výsledek je, že je nasraný obchodník, protože se nezavděčí, i kupující, protože si připadá ošizen. Oba zcela právem.
    Problém je jednoznačný. Obrovská kolísavost cen výrobků, které málokdy odpovídají skutečné hodnotě. Krásně to popsal v jednom rozhovoru majitel firmy Louise Vuitton. “My žádné slevy ani výprodeje neděláme. Ceny našich výrobků odpovídají jejich kvalitě. Navíc, co by si o nás pomyslel zákazník, kdyby si na podzim koupil náš produkt, a na jaře ho viděl slevněný o 50%? Ztratil by tím důvěru v hodnotu našich produktů.” Můžeme polemizovat jestli cena 120 000,- odpovídá kvalitě kufru od Louise Vuitton, ale onen princip je ukázkový a měli by se jím řídit všichni. Bohužel tento přístup si snaží udržet jen ty nejluxusnější značky, ale i ony se dnes potýkají s problémy. Dávno pryč jsou časy, kdy se u Rolls Royce uvádělo výkon dostatečný, spotřeba přiměřená a když jste se zeptali na cenu, tak vám bylo oznámeno, že už jen z povahy otázky vyplývá, že na nákup nejste dost bohatý. Což je tedy extrém s kterým já absolutně nesouhlasím, ale lidi by se prostě měli zamyslet nad tím, co kupují. Analyzovat svoje potřeby, zjistit si informace o daném produktu, který chtějí či potřebují, a pak posoudit jestli je pro ně cena akceptovatelná a jestli jim nákup přinese přiměřený užitek. Tento postup se snažím dodržovat. Bohužel mi to slevové horečky a honba za oškubáním jeden druhého velmi nepříjemně ztěžují. Daleko lepším řešením mi přijdou slevové programy pro stálé zákazníky. To mi připadá seriózní.

  37. beastie

    kdysi sem delal v elektru rozvozy a to bylo! kdyz sme jeli s lcd za 100 000,- tak sme nedostali ani korunu a to sme museli vybalit, naladit, nastavit… a kdyz sme jeli s prackou za 6500,- tak sme ji slozili chlapum pred barak a dostali dva kila… takze bohati lidi jsou nejvetsi skrti – s tim plne souhlasim

  38. Větvička

    Pro:beastie k prvnímu příspěvku- Myslim že za 20let budou skate věci zase v par obchodech pro lidi co jezděj nebo je jim to pohodlný a emo fešn-shopy budou na každym rohu a pak se zase najde něco, jestli si všichni nepodřežou žíly.Vidim to třeba u snb, jak to dřív bylo všechno v pohodě, lidi víc jezdili a míň řešili nějakou módu, no a pak se to všecko zesralo, věci si kupujou aby mohli do baru na sjezdovce v šik hadýrkách a honit pózy.

  39. tichucko

    Mno vůbec nechápu ti dnešní lidi na co si stěžujou, dojdu do krámu a když je něco pěkné a nemám co s penězma, tak si řeknu že když to nebude moc tak si to jen tak pro radost koupím. Když to stojí moc tak to neřeším,ne snad? A když něco chci ,tak vím že to stojí 2900 a s tolika penězma tam taky jdu, a když se slušně zeptám jestli by se nedala udělat sleva , páč sem student a přašulí není nikdy dost, a obchodník má srdce, sleví 100kč, tak mám radost z koupené věci a k tomu sem ještě ušetřil 100kč. Ale nechápu lidi co dojdou a první věc na kterou se zeptaj je, jakou mu dají slevu! Takové bych nakopal někam. Pomáhám tatovi v autobazaru, a vidím také lidi každej den, chlapík dojde líbí se mu kára, tak si ju prohlídne podrobněj, a když je rozhodnutej že auto bere, tak se ptá na slevu, v 70% je možno vždycky něco slevit. A má dobrý jednání , tak proč ne. Ale “mám nejradši” takové suverénní borce co dojdou, podívá se jedním okem na auto a řekne že chce slevu 5000kč a když ne, tak se ptá na další auto,a když ani tam nic nedostane, tak “chlapík” odchází uražen a já se mu jen vysměju .Páč takovýdle jednání přímo nesnáším. Takže nějaký rozzuzlení – výprodeje nechápu,ale AKCE a Slevy sou fajn, páč sme všichni jenom lidi a vždy se dá nějak rozumně domluvit a ušetřit nějakou tu korunku. :)

  40. Franta

    taky příhoda: přišel známej za kolik u mě pořídí vokna, spočtu a povídám 50 000,- a von, že sem mu nedal slevu a že byl u jinýho a že dostal 30% dolu tak sem mu pogratuloval a ved ho ke dveřim, že jako pude tam a von že konečná cena ale u něj byla 58 000,- tak já na něj co teda jako po mě chce ?.. no půl hodiny mě přemlouval ať dám slevu.. nedal a prodal.. neni co dodat :O) jak řikám – život je vo historkách, kdybys je neměl tak by to bylo na prd :O)

  41. DD

    ja chodim do baru na sjezdovce i ve starejch hadrech, a je to cajk…

  42. SPYKE

    To Čárys: velmi dobrej článek, vzdávám hold tobě a tobě podobným obchodníkům, který se snaží vzdorovat blbostem hypermarketů apod. institucím a přistupují k obchodu se zdravým selským rozumem a profesionálními službami… které bohužel mnozí rádobykupci nedocení, neb je jejich “pohled” pokřiven chrámy spotřebnosti… setkání s takovými blbci na krámě musí být ohromný výdaj energie… to by bylo řevu, kdyby těm slevařům zaměstnavatel řekl, že jim dá slevičku na jejich plat o 30% dolů…. Přeju všem pohodovým obchodníkům se sportovním matrošem pevné nervy a uznalé vracející se zákazníky, kteří si místo pro slevu přijdou při nákupu i pro radu při nákupu a profesionální služby… Já sám dávám přednost obchodům s profesionálními službami a dobrým zbožím před slevami a nakupuju u odborníků, když tu věc potřebuju a nehandrkuju se s nima o cenu… jejich služby mají svou cenu a rád je svým nákupem podpořím…

  43. bushman

    Inu co k tomu říct dál? v těchdle věcech to de ze všim čim dál vic do oné zádi…. svět je zkaženej penězma čím dál víc a někdy se to zastavit musi, což dokazuje ona véliká krize… Vono se to zase po nějakym čase trošku zkroti a vrati do normallu, panč takhle fungovat nic nigdy dlouho nemůže…

    Zdrawim všechny, žijte blaze!

  44. erik

    Samá velká a moudrá pravda ,dělám bikebyznys 15 let ajsem z toho jelen?!?!?!?Držím palce !!!

  45. tomaass

    možná je to teda tím, že mám dost sponzorů nebo teda taky tím, že nemám žádný peníze, ale nějak mě slevy neovlivňujou, jídlo kupuju v nejbližším obchodě v dejvicích, něco nakradu doma, hadry mam od čáryse, věci na kolo z bikestuffu, elektroniku z honkongu..

    vlastně kecám, miluju akce na zmetkový zboží, typu direct alpin nebo represent, kalhoty za trojku se špatně našitim logem za líťo, ale myslím, že to je docela ok..

  46. Anzahl

    Té statné čtyřicátnici bych na dotaz “Máte slevy?” odpověděl něco ve stylu ” Bohužel paní, teď před pár minutami tu byl pán a koupil si posledí čtyři slevy, co jsme měli na skladě. Ale nějaký slevy by nám měli dovézt během příštího týdne . Tak jestli chcete, já vám jednu schovám pod pultem. To víte, jak nám přivezou slevy, hned se po nich zapráší.

  47. Jay

    Zajímalo by mě, jak je to s tvorbou cen. Je například u snb bund zisk obchodníka tak vysoký, že může slevnit z 6000kč na 3000kč, nebo na tom tratí a případnou ztrátu hradí ze zisku z výrobků prodaných s rabatem? (osobně si tedy myslím že vysoký ceny těch hadrů jdou na konto výrobce a ne maloobchodníků, ale zajímá mě jak je to doopravdy)

    Jinak k tý ztrátě toho skate jádra a k hadrům pro šampony – je to přeci také výsledek vědomý práce výrobců a kolotoče sportovci-sponzoring-marketing-exhibice v supermarketech a TV pro mladé, nebo se mýlím? Vždyť ty velké firmy jako burton nebo quicksilver jsou nadnárodní korporace ála adidas…

  48. pán žeroucí kobylky

    cau kdyz uz tady Carysoj rozjel clanky tykajici se obchodovani apod. mohl by taky napsan neco o reklamě…… jak hodnotite tady tudle http://www.youtube.com/watch?v=40VOn6uSwgs

  49. pán žeroucí kobylky

    moc moc nevjic :-D

  50. Hajes

    Naprosty souhlas tveho nazoru Martas. Obchodni politika “expertu” je nepochopitelne pochopitelna. Davova iqeligence je ultimatne neporazitelna. Pokud mas zajem, napis mi na mail. Doporucim ti knizky o psychologii lidskeho stada. Pochopis proc a jak toho vse vyuzit :o) Kdyz chci dat slevu, tak na neco ceho se nemuzu zbavit. Ale bohuzel fenomen “slev”, kdy koupis neco ze slevou a v zapeti to 5x preplatis na jinem vyrobku je racionalni reseni :o) ale jak vidis “kvalitni” veci z Tesca jsou prece lepsi ;-)

  51. celkis

    kdeže jsou ty slevy?

  52. chcipni01

    :D dost mě to pobavilo, myslím že je to krutá pravda o čachách. Lidi sou zvyklí z cestování smlouvat na tržnicích. Pak když přijdou do krámku tak je to zkoušej taky, a nejhorší jsou ty který tam jsou poprví v životě, nic jim není svatý. V říjnu sem si takle chodil vybírat boty Do našeho Děčínskýho sportisima pořád stály 2 500 tak jsme čekal po měsíci když jim nezmyzela ani jedna krabice tak dali slevu 25 % na obrovsou ceduli, krabice posunuli blíž ke dveřím. akorát že stály 2 400 ona ta sleva byla udělána z magické částky 3 200 :D takže to je taky cesta. a hned zmizela krabice s mojí velikostí :D

  53. achmed

    píšete tu o skejtovejch věcech jako o něčem pro skupinu stejně myslících lídí…Ale dit dneska sou vsechny skate,snb znacky NECHUTNEJ MAINSTREAM!!!!!! kazdej gej má horsefeathers..nic proti HF ale ja uz ty veci na sebe nevemu…
    nevim čemu se tu divíte …lidi sou hold tupci ovládaný marketingovejma odborníkama…
    držim ti palce čárysy at ti to prosperuje…

  54. Čárys

    4: Anzhal : Já jsem jednou řekl jedné paní tady, na dotaz : “máte na to nějakou slevu ? ”

    “Paní, když na to nemáte, tak si to nekupujte”

    Kamaráde, ta mi udělala zlo žes to neviděl. Není nad uraženou ješitnost….
    Díky všem za kommenty.

Komentář: