Otázky Václava Moravce – Schwara o MM

lipno2a

Tak a dokumentární film o jihočeské bikové scéně se již tento víkend dostane na plátna kin, a proto začalo mediální šílenství okolo hlavních účastníků onoho. Kredit všech stoupá, žádosti o rozhovory se  množí, konta se plní finančními obnosy a 720 to hodlá podpořit sérií otázek Václava Moravce. Vevnitř, lébende legende jihočeského bikingu – SCHWARA !

1, Tak se malinko asi představ SCHWARO, protože rozhovor nebude až tak o tobě, jako o tobě a točení dokumentu, takže je třeba aby lidi věděli, kdo jsi a odkud jsi přišel, co jezdíš a jak strašně jsi dobrej !
Na horským kole jezdim už nějakejch sedmnáct let. Začínal jsem v době, kdy véčkový brzdy byly horká novinka, vidlice s sedmi centimetry sjezdovej luxus a tenhle sport skoro nikdo neznal. Jezdil jsme snad všechny disciplýny, sjezd, dual slalom, fourcross, XC vejlety, dirty, slopestyle, freeride i enduro. Slopestyle jsme dokonce v ČR rozjeli jako první a to hned pěti ročníkama Kozzy Stylu.  V Budějcích máme s Kojcem bikovej obchod FRbikes.cz. Navrhujem a stavíme bikový traily pro Bikepark Lipno. Pořádáme různý závody a akce, děláme FRbikovou školu… je toho dost.

Kolo i po těch letech pořád baví. V poslední době nejčastějc vyrážim na delší vejělapy na enduro kole, rád vymetám bikeparky, občas dojde i na nějaký velký skoky, který si sám nakopu. Za sezónu dávám i pár sjezdovejch závodů většinou na území JČR.

2, Jak řikám, prostě lebende legende.
Tákže, na jaře 2012 jsi se stal jedním z vyvolených, kteří byli osloveni Davidem a Vojtou (dále již jen Mad Moss bros.) za účelem natočení jakéhosi jihočeského bike videa. Věděl jsi, kdo kluci jsou, a o co půjde, nebo jsi do toho skočil rovnýma nohama ?

Kluky už jsem znal a to jak z kola tak i jejich filmařskou práci. Viděl jsem jejich počin ze sezony 2010, točili na otvíračce Lipna a podobně. Protože se mi jejich práce líbila, domluvili jsme se na podzim 2011 na natočení kratšího videa z MX trati a nedopadlo to zle: https://vimeo.com/32845361


3, Co tě na tom projektu nejvíc oslovilo, když jsi byl klukama zkontaktován ?

Docela mě to nadchlo, od dob 720 megaprd tu na jihu nic podobnýho nebylo, kluky jsem už znal a věřil, že jsou schopný dát dohromady solidní materiál. Snad tímto videem tu naši jihočeskou scénu trochu nakopneme.

4,  Jo, 720 megaprdy…čoveče, zamačkávám slzu, čím víc se blíží premiera, tím víc slzím : )
Jak probíhal výběr lokalit, na kterých jsi se měl natáčet ? Byla to tvá invence, nebo s tím přišli kluci ?

Mad Mossáci přišli s tím, že jako hlavní designér lipenskýho bikeparku tam prostě musim mít Lipno. Další věci už nechali na mě, jsou to většinou FR spoty z okolí Budějc. Kámoši mi propůčili k natáčení taky jednu výbornou tajnou lokaci na Táborsku. Díky jim za to!

5, Sekret od Madonny, vím. Pěkné to tam mají : )
Co jsi chtěl především ve svém profilu mít, a kde jsi chtěl natáčet, a kde jste potom opravdu natáčeli ?

Vše dopadlo podle plánu, Lipno dopadlo skvěle, všechny lokality, co jsem tam chtěl mít, jsme stihli natočit, je tam dost pěknejch spotů a taky pár opravdu velkejch skoků. Ještě jsem chtěl postavit nějakej velkej transfer, ale nenašel jsem na to to správný místo…

6, co jsi říkal na jejich svépomocí vyrobenou techniku ?
Supr, David je fakt zručnej, klobouk dolu. Samozdřejmě některý věci se ladily za pochodu, například kluci zjistili, že kilový závaží na rozjetej lanovce při prudkým brždění má takovou setrvačnou sílu, že ho ani dvě elektrikářský stahovací pásky nezastaví. Takovej letící kus železa umí postrašit:)

7, Hehe. To mě čoveče nejvíc lepilo, když jsem se blížil na Bechňskej GAP a kolem hlavy mi svištěla ta svině, s tím že se nesmíte trefit na odrazu…
Jak probíhalo natáčení – co jsi čekal že bude, a překvapilo tě něco ? Jak to probíhalo ?
Bylo možný do toho klukům kecat, nebo jsi musel, dělat jak bičem práskali ?
Natáčení bylo celkem náročný, vždy to trvalo celej den a stálo dost sil jak kluky při práci s kamerou a při stěhovámí nelehký techniky tak i mě za řidítkama. Skoro každej záběr se dělal na několikrát z různej úhlu a někde to tlačení dalo pěkně zabrat. Samozdřejmě, že jsem jim do toho taky trochu kecel a většinou jsme se nějak domluvili k všeobecný spokojenosti.


8, Sfoukli jste to jedním vrzem, nebo jste to měli naplánovaný do více dní ?
Měli jsme to naplánovaný na víc dní a nakonec z toho byly čtyři  našlapaný natáčecí dny + jedno dopoledne na rozhovor.

9, Jak tě vlastně koncept videa oslovil ? Není tajemstvím, že video bude postavené i na mluvení, ne jen na rychlý akci a macatých poletech.
Myslim, že je fajn, že ježdění bude něčim uvozený, nebo proložený. Sám ale nejsem příznivcem pseudofilozofickejch keců v bikových filmech. Odstrašujícím příkladem budiž Life Cycles. Když se soustředíš na ty monology, tak zjistíš, že jsou to fakt šílený bláboly. Tak snad nás kluci razantně sestříhaj a udržej naše kydy v snesitelných mezích:)

10, Jo, to taky doufám, hehe : ) Zleješ se na premiéře ?
Jasně, už se těšim. Bude to ve Slávce, asi 400m ode mně, takže je to skvělá příležitost, hehe.

11,To je fajn, aspon me kdyžtak odtáhneš domů…a na závěr, řekni kdybys byl osloven s další spoluprácí s klukama, šel by jsi do toho ?
Spolupráce byla supr, kdykoli s něčim přijdou a já to budu stíhat tak se rád zapojim.  Už jsme se s klukama předběžně domlouvali na nějkejch menších projektech.

12, Tak jim hezky poděkuj, pusť své moudro  na závěr a zamávej.
Dík Mad Mossákům za to, že šli do tak náročnýho projektu a dotáhli to zdárnýho konce. Moudra si schovávam až na premiéru, takže doražte na promítání do Budějc!

Dík za rozhovor a čau, Schwara.

————————————————-

Související rozhovor byl :
KUBA ŘÍHA !

13 komentářů pod “Otázky Václava Moravce – Schwara o MM”

  1. Čárys

    A tvoje kolo, na kterém byly Véčka žhavou novinkou, mám stále v garáži. i když jsem včera prodal RB, tak FRantu nikdy….

    Tesím se na vás…

  2. Tchitcha

    super, v otázce č. 9 jsme se naprosto shodli :)

  3. Čárys

    Otázka 9 – mno, jsem na to zvědavej, a moc. :)

  4. Vali

    hehe, bojíte se pánové? :D life cycles osobně můžu říct, že mám rád, ale popravdě ty kecy jsem nikdy do hloubky nesledoval, spíš jen pěkná podívaná na oko :)

  5. Čárys

    Já se ani nebojím, spíš jsem zvedavej, co klucí vyplodili za moudra.
    Mě je to jedno, já si větší ostudu už udělat nemužu, protože je vidět, jak jezdím. Ty kecy už to zhoršit nemužou :)

  6. Čárys

    4 .Schwara : hele, legendo, kolik budem vybírat za to, že si na nás sáhnou ? : )

  7. Schwara

    Čárys :)

  8. drzhor

    nenuťte mě jet do Budějic :D, mě se nechceee takova dalka… :/

  9. Čárys

    Kurva negře, přijed !

  10. Čárys

    Kurva negře, přijed !
    Nehledě na to, že si mužeš vyzvednout trika : )

  11. JohnLee

    Carys: A k cemu ti tu bude FRanta? :)

  12. Čárys

    Bude tu na zdi, čekat až se rozhodnu, že tam bez něj nemohu žít.
    Pak připluje za mnou…

    :)

  13. Schwara

    Takový kolo prostě nemůžeš prodat, protože ho už dneska nikdo NEDOCENÍ! :)

Komentář: