Lipno jede

DSC_0301~1

Otvíračky bikeparků jsou už sice za náma, je ale potřeba průběžně kontrolovat stavy tratí konkurence, hladiny řek a množství turistů na trati.

Tak jedna kratší kontrola uvnitř..

Dodneška si pamatuju jak jsme poprvé před lety přijížděli na Lipno a hledali ten kopec, kde má být bikepark. Ovlivněný údolíma jako jsou třeba při cestě do Špindlu, zatáčkama jako při cestě na Špičák, nebo panorámatama kdekoliv v říši, nám tehdy s ubývajícíma kilometrama v navigačním políčku „kilometrů do cíle“ vadnul úsměv na tváři jak zahradníkovi jahody pod náporem plevele a americkýho brouka. Tady nic takovýho není, protože vše je relativně na placce ať přijíždíš odkudkoliv. Jenže vzheldem k tomu, že bagrem a lopatou se tu oháněl nejen Schwara nebo Kojc, ale i spostu místních diggers mohl člověk tušit, že o zábavu bude postaráno. A ono pořád je.

Jedna z tratí je sice namáčknutá pod lanem a tak moc prostoru pro výlety do stran nedovoluje, ale aspoň to stavitele nutilo kroutit trail permanentně do stran. Nejedeš ani metr rovně a klopka střídá klopku, co váže dabl a další klopku atd. Prostě číst ti někdo itinerář jak při noční erzetě, končí on se zamotanym jazykem, nebo ty končíš při čtvrtý levý venku. Naštěstí je tady ale všechno přehledný a dokonce i neposlušný pěšáci, který se v minulosti občas motali po trati, jak diváci v 80tejch letech při rally skupiny B, byli teď pěkně navedený do nově vznilký cesty  vedle v lese. Šutr úrazu tady totiž není zakopanej po cestě dolu, která je parádní, ale po cestě lanem nahoru, neb nahoře je rozheldna. Rozheldna je pěkná, to jo – dokonce i někde v Praze jsem viděl reklamu na procházku v korunách stromů. Tahle koruní procházka ale vede k tomu, že návštěvnost tu v hezkym počasí stoupá rychlejc, než tlak rtuťovitýmu chlapíkovi při zjištění, že právě rozšláp psí hovno. Bosou nohou. Člověk by se teda měl lehce obrnit a počítat, že cesta lanem nahoru je vpravdě výletního charakteru. Za to ale můžete detailně prostudovat každou stopu na trati pod váma, pokecat s výletníkama co jedou lanem dolů, nebo se pokusit dopočítat Pí.

Druhá trať je pak natažená po sjezdovce, kde určitě stojí za to minimálně její první část s několika lavicema a pár boulema a spodek je pak spíš nenáročnější. Nejlepší je pak dát si tenhle vršek a pak na asfaltce přejet pod lano na první trail a shora od výletníků cestou dolů poslouchat ovace větší, než při ČP DH.

Je to tady prostě bikepark na pohodu a na naučení ideální a když k tomu přidáš ještě pláž v dosahu, kde napneš i lajnu mezi stromy, skočíš na asfaltku kolem vody na brusle nebo prkno, koukneš do mariny s pár malýma plachetkama a nebo vytáhneš pár informací od místních o tom, jak to je s budováním novýho bikeparku na druhou, prudší, stranu kopce – je na co se těšit.

 

-a-

11 komentářů pod “Lipno jede”

  1. Čárys

    Jo, kamaráde, něco jsme se tam těch zatáček namotali ! A co Vlk a jak mu sedí moje RB ? Je naučený chodit do skoků samo ? :)

    A hlavně do vytuhlejch skoků ?
    Muhahaáaáá

  2. Andy

    Jojo, až se ti dóle hlava motala.. :)

    No hele, Vlk statečně bojuje – to kolo je od tebe fak neskutečně naučený, takže přesvědčit ho do rovnýho poletu není žádnej med.. ;)

  3. Čárys

    muhahhahaááááá, já to tušl, hehe

  4. lutte

    Jestli příští rok vyjde ta odpojovací lanovka, tak to bude pecka. Zatim se my (crew) i vy musíme obrnit trpělivostí. Je dokonce v jednání novej trail lesem ale všechno to momentálně stojí na Lesech ČR a jejich pomalý administrativě.

  5. VLCaK

    S RB jsem spokojenej,ale je to sakra zmena a jeste jsem rok nejezdil, to je hodne znat.

    Na to moje prcani-(styl duchodce) to bohate staci :)

  6. Demo

    aspon, že tam mají KAPITÁNA LIPÁNKA !!! Kapitán v srdci

  7. Andy

    Demo: jen kvůli Tobě jsem tuhle bránu cvaknul.. ;)

  8. Šárka

    Koukám, že na Lipně je to furt stejný voser. Z Prahy bych se tam teda netahala, ale mít to za barákem, tak dobrý.

  9. Demo

    Božíí Andy, děkujů ! Uvidíme se tam na závodech

  10. Schwara

    Pěknej článek a krásný fotky! Ta lanovka je fakt šílená, zvlášť když během hezkýho dne navštívý rozhlednu na hoře 3500lidí! Těšme se na novou, rychlejší..

  11. Honza

    Kua to je článek jak hovado. Zase mám slovník o něco bohatší…. :-)

Komentář: