Čekání na zásek

IMG_1275~1

Jak vypadá takový čekání na zásek? Kdy to přijde? Bude to rychlá smrt, nebo aspoň vteřinku dopředu budeš vědět, že to přijde? Tak tohle všechno a mnohem víc na Vás čeká uvnitř..

Nebude tomu dlouho, kdy jsem konečně stoupnoul zas po pár letech na prkno. Po pár dlouhých letech. Přesně po 8mi letech. A protože moje nohy už nejsou rychlý jak antilopí běh před gepardem a na nějaký lámání desek o zábradlí jsem už teda asi starej, byla volba do stylu šviháka lázeňskýho praktičtější. A jak se taky ukázalo – přilongovat si to takhle na vpravdě sice neformální, ale přesto důležitou večerní aktivitu, má něco do sebe. Slušná košile, kalhoty, lakýrky a pod sebou longborda zaručuje pozornost kompletního osazenstva nejedný gardenparty. A tak si tak po různu proplouvám Prahou. Sleduju každej spoj na sfaltu před sebou, vyhýbám se loužím, chodcům, autům, prostě čtu v asfaltu stopy s větší pozorností než PéHá při ČéPéDéHá. A zatím se mě to daří. Vím, že ten zásek tady totiž bude bolet. Ale ono třeba zas jezdit v šortkách a tričku je taková pohoda.

Rovina je ale samozřejmě po chvíli nudná a když už mám tu dlouhou bestii, co pěkně drží stopu, je třeba začít hledat kopce. A tak sebou beru prkno třeba na třeba Vysočinu a začínám si lítat kopečky kolem chalupy. Přestávám řešit ty malý kamínky a zjišťuju, že ten hrubej asfalt v zatáčce zajímavym způsobem klouže. Pořád se ale držím v sedle i když mě občas pocit toho, že už to neodběhnu, rozklepe kolena a zuby začnou drtit plomby. Zatím to ale pořád vychází a zásek nepřichází ani přes nečekanej štěrčík v jedný zatáčce. Říkám si, že ty slidy bych se taky měl začít učit, protože broušení podrážky o zem je sice fain a navíc sponzoring na boty mě stále chybí, ale ne vždy se to dá s jednou nohou na prkně dobře ukočírovat. A pořád si jezdím. Bez záseku. A hledám si menší kopečky, protože u velkejch kopců bych byl ještě větší divák než prvák na FAMU co přijel stopem do Cannes. Je pohoda.

Až jednou.

Přijdou takhle z práce dom a v hlavě jsem rozlítanej z víkendu tak, že půjčit si ode mě Redbull křídla, teprv by viděl co je to nízkej průlet městem ve fullspeedu. A takhe nakoplej obvolávám pár lidí, co by šli semnou na prkno. Nakonec na to kýve Ráďa a protože je to velezkušená skejtačka tak se přeci nebudem plácat na placce můj nápad zněl jasně. Jedem na Brdy. Pamatuju si tam totiž jednu silnici z Řevnic, kterou jsem jel už mockrát při tréninku na silničce. Kopec to není sklonem nijak zásadní, ale vím, že tam byl pěknej asfalt a 5km z kopce je 5km z kopce. A navíc je to kousek od baráku.Skáčem tedy do káry a mežem jí ven z města. Po pár zákrutách už nás vítaj Černošice a hups přes kopec a přes vodu a jsme v Řevnicích. Chvíli ještě čekáme před přejezdem a netrpělivě sledujem ten kopec na který to jdem splužit. Pak už jen náměstí a kolem cukrárny a silnice před náma začíná stoupat. Inu stoupat – začátek je celkem kopec a navíc záplat víc, že vidět to švadlena co spavuje kovbojům kalhoty nestačila by se křižovat. Tak trochu zklesle sledujem ten vývoj asfaltu v průběhu let a říkáme si že není nad strávit nádherný odpoeldne v autě cestováním za ničím. Za chvíli ale na nás z boku atakuje přeškrtlá cedule s nápisem Řevnice a situce se obrací k lepšímu. Teda asfalt je tu jedna báseň, hladkej jak dětská prdýlka, ale třeba o únikovejch zonách si můžu nechat zdát. Tak to jedem nahoru a jsme z toho takový trochu vyplašený. Ale když už jsem tady.

Vršek kopce je aspoň trochu mírnější a tak hned po zaparkování Ráďa skáče z auta ven a že se projedem jen tady kousek, že pro ní je celej ten kopec moc a že skočí pak do auta a pojede za mnou jako safetycar. Skáčem tedy na prkna a necháváme to rozjet. Teda už mám tu rychlost nějak v oku a vím, že támhle za těch 100m se to rozjede už tak, že to neodběhnem a tak radši na Ráďu volám, aby začla trochu brzdit.

PLÁC!

Ano, a přesně tehdy se to stane. Sotva zavolám, Ráďa se otočí na mě, zjistí, že teda asi je potřeba tu rychlost trochu korigovat a šlápne si. Vlnovka. Další šlápnutí, pokus to odběhnout, zaškobrtnutí a už háže tygra že ani Sandokan by neměl šanci.A jede sakra dlouho. Nebo aspoň mě so to tak zdá, jak na ní koukám. Brzdím nohou, posílám to do pangejtu a běžim k ní. Ruce-kolena-lokty v kompletu. Vše sice povrchově, ale mě hned bleskne halvou, jak jí tomu Petrovi večer asi odevzdám: „Čau, vzal jsem tvojí holku na výlet a tady ti jí vracim..“ no vzhledem k tomu že Petr má tak metr devade a 90kg asi se budu stěhovat. Inu zásek přišel. Tak jdem k autu, trochu to dáváme do pucu, Ráďa je holka statečná a že at jedu klidně dolů, že to v pohodě odřídí. A já musím uznat, že se mě teda moc nechce. Ale když už jsme tady.

Beru na sebe teda komplet chrániče, helmu a jdu to splužit. Dušička je ve mně malá, ale po čase a pár zatáčkách už se koncentruju jen na jízdu a pěkně si to začínám užívat. Ten kopce je fakt boží a těšim se, že až si to malinko povodím, bude ještě božejší.

Tak toliko story o záseku.

Ten můj kamínek, ale stále někde čeká i s tím vyrytým jménem.

Tak až se potkáme, napíšu.

-a-

video coming soon..

6 komentářů pod “Čekání na zásek”

  1. 200klada

    Stejně spadneš až se někde otočíš za krátkou minisukní na inlinech. Tak jsem to měl já se svým prvním pádem. Žádnej šutr, žádná neodhadnutá zatáčka nebo technický prvek, ženská to bude :)

  2. Andy

    Tak doufám, že aspoň bude stát za to.. :D

  3. Kuba Chl

    Kamínky zas tak horký nejsou, co nepřejedeš to se odrazí. A počkej až pořídíš potvoru, která ti ty rychlosti dovolí ještě větší, to teprv stojí zato! :)

  4. Čárys

    Muhahaha, dobře vy.
    Jen tak dále, bejbe : )

  5. rajtyš

    no, zrovna vyrážím ven na prkno a zásek sem ještě neměl. ale strach, že to neodběhnu je blbej. lepší je mít slide-rukavice (pracovní rukavky za kilo + kolečko vyřízlý z kuchyňskýho prkýnka) a naučit se aspoň zastavit slidem. pěkně rukama na zem, jako když chceš vomrdat asfalt a trošičku do toho šťouchnout a už se vezeš ;)

    hodně šťěstí na kopci a až pojedu ku Praze, tak se někdy ovzu ;)

  6. Andy

    No pořídit starou kombinézu ze silnice bude z odřenin zase strach menší. Tak uvidíme.. :)

Komentář: