Rozhovory – Matěj Charvát

IMG_5768~1

Tak a máme tu další rozhovor s lebende legende brousící místní i zahraniční svahy mezi závodním mlíkem i mimo něj. Relax, Káva, nohy nahoru a jedno luxusní čtivo uvnitř..

Ahoj Matěj.

Hele, víš co, kdo neví kdo jsi, tak je mimo, takže dneska to vezmeme trochu jinak…okolo kol tak bych řekl.

1: Jakej je obyčejnej den závodníka, takhle po sezoně ? Co ted obvykle děláš, jak probíhaj dny v tvým tejdnu ?
Čau všichni. Obyčejnej den je dost obyčejnej. Dokud to ještě šlo, tak jsem se snažil sedět co nejvíc na motorce nebo na kole, teď si dávám takovej voraz a brzo nastoupím do tréninku na 2014. Občas taky musím něco dělat, aby bylo z čeho financovat.

2: Jasný… A co letos ? Bylo to letos dlouhý ? Jakej je pocit po sezoně ?

Jo, letos to bylo fakt dlouhý. Pocitově zatím nejdelší z mý kariéry. Pocit docela dobrej, ale zas to provázelo pár komplikací, který se bohužel nedaj uplně vychytat.

3: To se nedá nikdy… Hele, nejsi už někdy z toho celýho kolotoče unavenej ?
Někdy jo. Pár posledních závodů jsem toho měl už fakt plný brejle, už jsem ani v podstatě neměl chuť závodit. Hned jak ale závody nejsou, tak mi to chybí. Takže už se nemůžu dočkat další sezony.


4: Už jsi toho taky projezdil tuny, řekni mi, vzpomínáš si kolik jsi za život vystřídal systémů kol, myšleno výrobců ? Máš něco, co bys už nikdy nechtěl zpět ? Co fakt nechodilo dne tvých představ ?
Jak říkáš, pod rukama mi toho už prošlo hodně, ale nemám to spočítaný. V podstatě ty kola tak nějak prodělávali s dobou vývoj a ten byl i u mě…takže jsem se tak nějak zlepšoval zároveň s materiálem. Systém co bych už zpětně nikdy nechtěl jsem asi nepoznal. Každopádně veškerej materiál je ve srovnání s tím co byl když jsem začínal uplně někde jinde a ten starej bych opravu zpátky už nechtěl . Někdy jsem to vnímal trošku jako závody mechaniků…hehe.

5: Tak historie nakládala fest, to jo. Kdo se ti o to vlastně teďka stará? Už toho musíš mít doma taky tři prdele, ne?Jo, někdy už se nedá v dílně moc hejbat, ale s tím si vždycky poradím. O celou flotilu se starám hlavně sám a když potřebuju s něčím pomoct, rád mi pomůže Krabcycles a šéf Krab. Tam to vždycky nějak dáme dopořádku.

6: JOjo, Krabator dává. Sledoval jsi určitě trip Oryho – shrň mi to jedním slovem.
METAL

7: Líp bych to neshrnul. Protože jsme toho taky nacestovali a propunkovali dost (na Monako mám nezapomenutelné zážitky, silvestry na bíči) tak řekni, dal bys to, co oni ?
Když na to zpětně koukám, trošku lituju, že mě Ory nepřekecal.
Každopádně myslím, že už jsem taky procestoval dost a hlavně ještě není konec! Jojo, série silvestrů na pláži nebyla vůbec špatná.

8: Ptám se na to i proto, že exodus lidí s ČR je poslední dobou je vidět na každým webu – Máára je v Kanadě, Skaut je definitivně v Kanadě, já jsem na Bali, Orystroje zmizely na půl roku do Asie, mohl bych pokračovat… Neplánuješ taky nějakej delší trip do prčic? A nebo je chuť, ale nejde to ?
Ono to není tak lehká otázka. Já žiju život plnej dost náročných koníčků…ať už na nějakej materiál, tak na zázemí atd. To prostě nejde tak lehce udělat, abych někam odjel a mohl tam dělat všechno to co mě baví a měl možnosti jako mám tady. Zatím se dlouhodobě nikam nechystám, základna mi tu vyhovuje. Jediný co mi momentálně vadí je ta zima. Když si ale několikrát za zimu sjedeš do tepla, dá se i to přežít.

9: TO ano… a co rozmetadla ?  Rozstříkával jsi se letos celkem značně – kde si myslíš, že je chyba ?
Pan Murphy ? Je možnost se vlastně těchto věcí vyvarovat nebo dá se nějak změnit přístup, aby člověk neryl často držkou v zemi ?
Jak se to vezme. Pocitově jsem se moc nerozstříkával, ale bohužel dvakrát to tak nějak nevyšlo. Jednou jsem se v závodě na Slovensku propadl předním kolem do wallridu…což byla fakt smůla a bohužel sem se z toho léčil dost dlouho. A pak hned na to mi v Africe na 24metrů dlouhym skoku trošku fouklo, já šel trošku na předek a nějak se to vyzulo nebo co, prostě jsem se katapultoval…aspoň, že jsem to vodbelhal! Jak říkám, už vim co si můžu dovolit a 90% ježdění mám pod 100%ní kontrolou. Je to ale závodění a furt je tam těch 10%, který prostě někdy nevychytáš. Když bys je eliminoval, nikam se už neposuneš…nějaký riziko v tomhle sportu prostě bejt musí, jinak by nebyl tím čím je.

10: Amen. A teda, řekni mi co příští rok. Plány, cíle ?
Plány a cíle se snažím posouvat furt dál, příští rok to bude těžký. Zkusim se víc zaměřit na Svěťák a na IXS Evropskej pohár. Plánuju i jednu větší věc, kterou ale zatím nechci prozradit. Doufám, že se to povede a brzo se o tom někde dočtete. U toho každopádně co nejvíc zábavy, ježdění a cestování s lidma co mám rád.

11: Teším se ! Sem zvědavost sama… Co teď kromě kola děláš ?
Koukal jsem, že dost ve stylu a v plným dráždíš MXku…kolik jsi toho už zlikvidoval ? Ještě nezaťukal ani jeden motor ? Kdo se ti o tohle stará ?

Jo, motorka je asi největší zábava, kterou jsem v posledních pár letech objevil díky Prochajdovi, kterej mi první pujčil tu jeho a pak bylo jasno. Přes sezonu není čas, tak to vždycky zbyde hlavně na podzim a opravdu nemám radost z toho, že už je tu zima. Na motorce se občas něco zničí, ale jezdim čistě, mam z toho respekt, takže moc neriskuju. No jo, to víš, že zakukal. Od tý doby jsem rezignoval na čtyřtakty a koupil si dvácu (125sx). Všechno si na tom dělám sám, v zimě jsem si repásnul celej motor a teď jenom jezdil. Hrozně mě lákaj závody, takže škoda, že jsme letos stihli jenom jeden. Jsem rád, že moto zakoupil i Maverik, tak mám aspoň parťáka na ježdění.

12: Dvoutakt jedině !! Furt to s bratrem říkáme…ale 25O je dvěpade. Pekelně rozjetá svině.
Jak slouží obytka ? Nebudete měnit ? Kolik jsi toho za rok natočil ? Opravy ?
Obytka super, měnit neplánujeme…zatím. Je super mít všude na závodech svůj dům . Hele odhadem tak těch 25000km letos jenom po závodech a trénincích. Transit je držák a zatím drží! Jediný co se nám teď posralo, tak nějaký uhlíky na alternátoru, naštěstí máme novou baterku, tak jsem domu dojel i bez nabíjení.

13:Hele a co třeba takový Enduro, tak populární téma dneska, co si o tom myslíš ?
Enduro sleduju, hodně se mi to líbí! Dokonce nám to nedalo a v létě jsme se zůčastnili jednoho z nejvostřejších Enduro World Series na Evropskym Cranksworxu v Les 2 Alpes. Byl to nejzábavnější, ale zároveň brutálně fyzicky náročnej závod. Kdo si tohle nezkusil, nedokáže si to představit. Převýšení, který tam sjedete za 4RZ nesjedete snad v žádnym českym bikeparku za 2 dny nonstop ježdění.
Určitě plánuju si zase pár endur letos dát. Nejradši tyhle francouzský, to pro nás sjezdaře je prostě největší zábava.

14: Co sponzoři, zustavají na příští rok stejný ? Neladíte nějakej prototyp, MK3 nebo tak něco ?
Vesměs stejný, zůstávám překvapivě u Banshee . Každopádně novinky nějaký byly, jsou a budou. Nejen ohledně kol. Nechte se překvapit.

15: A ještě mám poslední otázku : Kdo další ?
Asi zahlasuju pro mojí stranu. Navrhuju Standu Sehnala, kterýho možná tak dobře neznáte, ale Stenley už jezdí druhým rokem za můj tým a myslím, že letos se z přešlých juniorů do Elity blejsknul nejvíc a v další sezoně to doufám zase posune a i mě postrčí kousek dopředu. Když se při rozhovoru trošku rozvášní, tak se možná i zasmějete .

8 komentářů pod “Rozhovory – Matěj Charvát”

  1. Chlastík

    Mates: to je furt ta moje ktm? je k nepoznání, hodně vypiplaná :)

  2. Matěj

    čau chlastíku, nevím sice kdo jsi, ale pokud jí mám od tebe, tak je to pořád ona.
    Teda jak se to vezme. Moc z ní nezbylo, protože o moc víc zprasenou motorku jsem koupit nemohl :D. To neber nijak ve zlým, ale je to tak.
    No aspoň jsem si zlepšil mechošský skillz!

  3. Chlastík

    :-D jo tak to bude ta moje, řádně zrepasovaná smekám :)
    Mam k prodeji Hondu RM 250, kdyby si chtěl víc koňských sil, a dát si znova mechoš skillz :D

  4. Matěj

    vyšli detaily na mail nebo na fb. Možná jo…

  5. Pól Bulva

    Honda RM? To existuje? :)

  6. Chlastík

    eee CR samosebou :)
    Matej, sepíšu vyfotim ukážu,

  7. Čárys

    MAtěj, hlavně příští rok hodně zdaru, brácho, ať ti to lítá a v těch 10 to procentech náhody ať máš 100 procent štěstí…
    Díkys moc !

  8. vondrus

    Taky preju hodne zdaru a hlavne uz nejaky to podium na svetaku! ;)

Komentář: