Soběstačnost, aneb fuck off ČEZ.

15

Tak jsem opět pokročil v lesní soběstačnosti. Dřív, než vám tu sdělím těch pár informací o tom co jsem vypimpil, tak bych rád uvedl na pravou míru pár věcí..abych tu pak nečetl komentáře o mém pokrytectví, protože :

1, ANO, mám auto a využívám výdobytky civilizace.
2, NEJSEM EKOFAŠOS, jen nemám rád plýtvání.
3, razím teorii, že v jednoduchosti je síla.
4, Jsem realista. Toto je moje OSOBNÍ cesta.
5, Nejdůležitější – moje aspirace je INSPIROVAT –  nenařizuji, nezakazuji.

Pro vás, kteří akceptujete tyto body, je vevnitř článek o radosti ze slunce.

Tak že bydlím v Martingotce, když teda jsem náááhodou tady v JihoČeskéRepublice (JČR) asi víte, že, napsal jsem o tom a o Cestě z Města hodně a hodně.
Protože moje současná práce znamená hodně a hodně cestování po světě, nevím kde já drak hnízdo mám, a když už mám, musím pracovat kdekoliv a kdykoliv na mnoha věcech.

Obecně být na Freedive firmu sám, a dělat k tomu další projekty, si žádá celého člověka s naustálým napojením na sítě.
Dělám plagáty, připravuji nové projekty, sháním letenky, ubytování, promoakce, vymejšlím logistiku, studuji medicínu, fyziologii, trénuji studenty, běhám a denně jezdím na kole, plavu své tréningy, publikuji, střihám, pracuji na Monínci, buduji u mě skoky v lese, a do toho se snažím pracovat na knize. Je toho moc…a skoro pro to všechno potřebuji….energii.

Tu pro sebe beru z jídla a ticha lesa, svojí ženy a přátel, tu pro chod mé lesní domácnosti jsem až do teďka bral z megabaterie z lodě. A jednou za půl roku jsem jí dobil doma ze sítě. Šlo to, ne že ne, ale když se mi teď naskytla výborná možnost koupit 14OW panel a vše okolo, regulátory, kabeláž, a za hubičku – řekl jsem si :
Martine, teď. Dost bylo chlapče participování na nadnárodních korporacích, teď se utrhneš státní energetické mámě od prsu a začneš sát z jiného socilalního zdroje jež zdarma je pro všechny. Ať si ty imperialističtí štváči nechají své elektrárny ! Na slunce se napojíš, zemi pomůžeš a své peněžence od nekale nabytých peněz ulehčíš, abys jich pak za 15 let zpětně získal sluncem a svitem poháněn !“
Taková byla radost v mé duši, když jsem vybaloval od PPLka panelík.

Pak už jen kablíčky pospojovat a do lesa s ním vyrazit.

Dilema bylo veliké – na střechu dát či jen občas na slunko vytáhnout ? Jelikož jsem v lese, na střeše mi je panel trochu k ničemi, neboť stromy je zastíněn, a svitu dostává pomálu. To v zimě to bude jiná. Zase v zimě tu nebudu já, protože zima se zásadně u moře přečkává.

Tak jsem tam vypěknil dlouhatánský kabel, a kdykoliv do lesa přifrčím, panel vyndám (je lehounkej) a na slunce ho nasměřuji. Dává tak moc, a já s LED osvětlením a provozem notebooku a čerpadel tak málo spotřebuji, že za 2 hodiny mám baterku dobitou a večer svítím zas jak Fukušimští občané.
Vše jsem tak nějak pospojoval, zadekloval, prořezal se stěnou Martingotky, a zvenku přidělal vývod kabeláže, vše zaizoloval, zasilikonoval, a zevnitř na zeď přidělal.
Je to easy, vše pospojovat.

Baterie dostala rozbočovač ( na fotkách prosím je přidělán páskou protože zasychá lepidlo) a už jen rozvody světýlek do koncových a obrysovách světel Martingotky udělat. Pak to tu bude v noci vypadat jak když někdo zaparkoval tramvaj v lese – s čidlem na světlo se to samo zapne, heheh, to bude legranda.

Pak jsem ještě udělal venkovní sprchová kout, z pár střešních latí co mi zbyly..není to zrovna pevná stavba, ale z okna vyndám sprchu, a ručník, a venku mohu cákat do aleluja. Kanalkama mi vede voda ze sprchy na kytičky, samozřejmě… : )

Inu, a tak si tu teďka žiju. Lítám sem na kole, tady pracuju na kompu, pak chodím běhat do lesů a dáno lítám na tréningy do bazénu. Makám teď na sobě jak nikdy, protože se mi blíží jedna MEGA AKCE kde mým partnerem bude mistryně světa – musím jí být rovnocenným společníkem.
A já budu.

Ať už děláte cokoliv, dělejte to tak, aby vám ta činnost přinášela radost a její zvládnutí, uspokojení.
Já radost mám.

A svítíme zadarmo.
: )

Mějte se krásně a snad zase někdy něco.

Z lesa, napsal Martin Čárys.

38 komentářů pod “Soběstačnost, aneb fuck off ČEZ.”

  1. Bicykolar

    Vyborny cteni, o necem podobnym uvazuju uz dlouho. Zatim jsem ve fazi sesti solarnich lampicek z ikea a male solarni nabijecky na mobil a fotak;)Das tip, kde si panylek zakoupil? Diky a drz se dal sve cesty!:)

  2. Terry Vé

    Ha ha haa, je to radost tvá písmenka louskat! Rohlík, prosíím :)))

  3. Michal

    hlavně si to udělat pěkný..si střelec Máťo :)

  4. Jakub Schorniík

    pimpíš to tam dobře :)

  5. Buba

    Cením! Drž se, B…

  6. Ivča

    Fandím konání tvému :-) Jsi bezedná studnice inspirace.

    Je to fajn tohle číst, líbí se mi, jak žiješ. Tebe dobíjí les,žena, :-), to ostatní a teď i slunko a panýlek a ty pak můžeš dobíjet nás ostatní … Já po loňském Chorvatsku zářila ještě dva měsíce :-))

  7. Čárys

    Ivca :
    A po letošním Egyptě ? :) Ps : zítra párty v lese s Indonesankama z Bali a s Mrly a a tak….zvaná jsi ! Chybis nam…
    Bycikolar : mohu ti dat kontakt na kluka od kterého jsem to koupil…chceš ? Na maila ? Dáš maila ? :)
    4 : michal a buba : dikys !

  8. Manas TL

    Dej na maila i me … na strese je mista dost a napriklad nabijeni lecjakejch sracek bych resil jinak :-D

  9. Čárys

    4: Michal : právě ti dělám bezbarierovej vjezd do domu.
    Tak koukejte přijet. Klíče máte…je. to vše vaše a pps : sprcha už bezbarierova je :)

  10. MS

    Tuhle jedu takhle taborit, skodou okolo Plzne a tam se vsude vali solaru habakuk, az to hezky neni. Si myslim, kdyz si kazdej vezmeme jeden ci dva kousky, tak to tam tem odbornikum pres dotace chybet neubude, staci se domluvit. Beru stipacky a klobasy pro psy….

    Ekofašos :-)

    Ten clovek daval cenu pro tebe, nebo je to ofiko prodejce….ja jestli by se ke me nikdo nepridal u ty Plzne, tak ze bych si treba taky neco objednal, pokud toho ma vic.

  11. SPYKE

    … super!!! kam se hrabe Přemek Podlaha, Ajeťáci a spol. ;-) kontakt na kluka, co má takový prima solární panely na prodej, by se mi taky hodil ;-) předem díky ;-)

  12. Čárys

    Vyřešíme zařídíme pošleme !
    :)

  13. Bicykolar

    Muj email mas na seven20@volny.cz vcera jsem Ti tam napsal;-)

  14. Čárys

    JSem v lese, písnu jak tam budu…jsem na tel jen…
    Mar

  15. bam

    krásné to tam máš, už s přítelkyní plánujeme podobné bydlení….tak bych poprosil kontakt na pána se solarníma panelama :) díky pane

  16. Čárys

    Tak jsem volal pánovi se solárama, a on sem napíše a domluvíte se ju ?
    Je to vaše.

    : )

  17. ant

    Cus jestli nekdo chce panel at mi teda pisne na ant@seznam.cz , poresime na co to kdo potrebuje atd..cenu udelam urcite rozumnou ;)

  18. Čárys

    Děkuju pánovi se solárama – jak už jste odhalili, je to můj kempingový guru ANT ! :)

  19. Jiriczech

    Ziju mimo energii “systemu” cca 5let. Jsem kousek od Neveklova. Mame uz pomerne slusne vyresene samozasobeni potravinami atd. Muzeme se podelit o zkusenosti. I tech par skoku jsem si vystavel pac mame pozemek na peknem kopci

  20. Ivča

    Čárys: Taky mi chybíte :-( Párty jsem nestíhala, ale díky za pozvání, třeba někdy jindy. A ps: Egypt … samozřejmě taky super, ale byl “jinej” :-)

  21. Čárys

    Jiřiček : ukaž nejaké fotky, prosím…

    Ivča : Míra si dneska zaplaval Personal Best – po třech týdnech tréningu je o 25 metrů dál..co ty tréninguješ ? PS: Chorvatsko…..tak co ty ? Míra a možná i Petr přijedou na poslední tejden na “Roadtrip” 7 – 14 září…

  22. Jiriczech

    Posli mailik

  23. Jiriczech

    Vodu mame vlastni. El z panelu. Cca 4ha. To uz se da neco vypestovat a pritom neotrocit. Idealni location pac Moninec mam 15km Borenou horu na diving asi 6 a Slapy 10km

  24. Čárys

    Tak tp zle závidímb:)
    To je pecka lokace…
    Tak prosím kdyžtak na maila seven20@volny.cz

    Moc dikys

  25. Jiriczech

    Neco jsem vyslal tak snad dojdou. Mame nejake vydobitky techniky ale ty nam jen usnadnuji komunikaci nebo praci. Takze krome pojebane dane z nemovitosti neplatime nic. Svoboda je k nezaplaceni

  26. Maara z Klaanova

    My chcem report, prosííím:)

  27. Yonkop

    Jiriczech: Nemáš nějakej web o tom bydlení? Nebo článek nebo tak něco?

    Čárys: Jakou kapacitu má baterie? Přemýšlim o koupení karavanu na dlouhodobé bydlení a přijde mi 140W nějak málo, kolik hodin denně ti tak jede notebook? Koukal jsem tady ( http://www.i4wifi.cz/Baterie-a-nabijeni/solarni-panely/Solarni-panel-SCHUTTEN-Poly-290Wp-72-cells-MPPT-35V-EUFREE.html ) a to je 290Wp za 6000, to mi přijde jako pěkná cena, 135W je za 2600,-.

  28. Yonkop

    A ještě jeden dotaz na oba: jak řešíte vodu? Jiriczech má vlastní, tedy studnu. Ta je pitná nebo filtrujete/převažujete?

  29. Čárys

    Yonkop : Kapacitu mám 150 Ah. Notebook na to jedu tak 4h denně, víc pracovat na kompu by mě zabilo.
    Dál z toho svítím atd. Ale jen LEDKY, což nežere nic a občas moturek do sprchy, což nežere druhé níc.

    Takže stačí.
    Ted ho mám na střeše, moc tam nesvítí, ale zase moc nespotřebovávám – zatím to vychází jako udržovačka baterky v pohodě.

    A ad voda ?
    Právě řeším studnu – jsem jen 5 m nad řekou, takže dvakrát kopnem a louže musí bejt.
    Jinak mám od sousedů – jsou zlatý a taky když ke mě jedou občas kamoši, věděj, že maj místo pivek přivézt vodu.

    PS : A douška na závěr – v rámci tréningu na freediving jezdím standartně na kole dvacku s 1Okg vody v kandaku na zádech.

  30. Yonkop

    Hmm, počítám si to a 140Wp a 150Ah se asi přes léto uživí, no. Já jsem websedignér, takže bych musel tak na dvojnásobek, ale zásadní problém vidim v zimě. Někde jsem četl, že na celoroční pokrytí solárech by měla být 6 denní rezerva v bateriích, což při mých 10 hodinách notebooku je nějakých 50Ah denně… plus něco málo LED světlo. Ale možnost je mít dvě baterie a jednu si někde nabíjet a holt si pro ní dojet nechat nabíjet druhou, v zimě by to bylo schůdný řešení.

    A ještě jedna věc: Počítal sis spotřebu vody? Nemam moc odhad, kolik žere sprcha, ale tak v 10 litrech se dá osprchovat, ne?

  31. Čárys

    Spotrebu vody mám spočítanou skoro bych řekl na decilitry.
    Na pití, vaření, a mytí nádobí spotřebuji denně 3 -4 litry vody.
    Zalejvám destovkou, a nebo vodou z řeky, kterou mám cca 100m od pozemku.
    Na sprvhování mi bohatě stačí 5 litru vody (minimum je litr a půl) ale protože dělám freediving, řeším to mytím v bazéně, nebo v lomech, nebo kdekoliv.
    Ted budu mít studnu, tento “problém” odpadne.
    Taky mám vlastní pískové filtry na destovku – jen to musím nainstalovat, co jsem odjel do indonesie, toto jsem odstranil. Z těch teče v podstatě pitná voda.

    PS : Ad notebook : Viděl bych to tak na dva, tři soláry a cca 3 baterie. Byl bys pak dle mě uplně v pohodě.

  32. Yonkop

    Díky za odpovědi, dost se hodí. Jedu na podzim na půl roku do Indonésie a pak bud maringotku řešit, tak o tom udělám blog, ať se informace šíří dál.

    Ještě mě zajímá jedno – jak pereš prádlo? V ruce s mýdlem, nebo máš nějakou manuální pračku pro kempaře?

  33. Čárys

    Bomba, nepotkáme se tam ?
    Budu tam dva měsíce učit – Bali – http://www.pimpyourlife.cz/post/120

    A ad prádlo : dřív jsem to dělal tak, že jsem to jednou za 14 dní vzal do prádelny. 100 kč a druhej den si to vyzvedneš.
    Co víc si přát.

    Jinak mám Lanza ručka, nebo Norit a tím peru věci, co se nedaj – trenky, ponožky, atd. Plus taky používám Merino, takže nesmrdíme, že.
    Ale prádelna byla výhra.

    Teď do jsem byl rok na cestách a vlastně budu ještě více pryč, to již neřeším – peru kde se dá, kámoši, u ženy, cokoliv.
    Je mi to jedno. : )

  34. Franta

    http://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/338579-maly-domek-na-chudach-splyva-s-okolni-prirodou.html
    Čárys jede ! :)

  35. Yonkop

    No Bali budu mít za rohem, já budu na Nusa Penida na potápku, mam tam domluvený, že si udělám potapěčskej kurs plus tam mam pořešený bydlení. Loni jsem byl dva měsíce na Sumatře v pralese – http
    ://www.zadevaterohorami.cz Tam jsme všechno prali v potoce mýdlem s jelenem, je ekologicky odbouratelný, takže tam člověk nedělá moc bordel.

    Freedive by byl určitě zajímavej, to by bylo fajn :-) Odkdy dokdy tam seš?

  36. ant

    ohledne panelu z i4,napeti 35V u panelu je oproti panelu co ma carys (19V) docela rozdil v ucinosti, pak musis mit drahej mppt aby jsi mel nejakej proud a cena nejakych 3500Kc…a samozrejme jelikoz je to dc-dc ti to za 2 roky odejde..cinks eodejdou za 3 mesice ;) sorac za off topic

  37. Čárys

    A Nusa Penidu určitě pojedeme na Mantičky a měsíčníky…tak to se zaručeně potkáme !!!
    Jsem tam viz : http://www.pimpyourlife.cz/post/120
    s Alenou na tréningových kempech pro studenty, ale pak v prosinci mi přiletí žena a budeme cestovat – NUSA penidu chci !

  38. Yonkop

    ant: Problém s napětích chápu, to je pravda. Ale ta životnost – většina panelů má záruku 10 let na 90% výkonu, tak pokud by orpavdu hrozilo takhle brzo znehodnocení panelu, asi by záruku nedávali, ne?

    Čárys: Hele tak to se tam velice pravděpodobně potkáme, na manty a měsíčníky se samozřejmě chystám taky, to bude paráda :)

Komentář: