Tomaass: Výprava za sluncem

10687138_10205281547507797_7872545764718958274_n

Tak po tom emo článku minulej víkend musím napsat něco pozitivnějšího že jo. Jako každej rok v tomhle období je na většině území Český republiky, a o to víc v Praze, zataženo a tma. A i na těch, co už plně zabředli do svýho konzumního elektronicky ovládaného automatického života, je poznat, že jim to slunce chybí. O to víc to postrádáme my, co máme rádi obyčejný krásy přírody, mezi který třeba takový slunce patří.

Začalo to tak, že jsem si takhle seděl v tom kanclu jo, dopsanej článek na 720.cz a říkám si Ty jo, já jsem fakt dlouho neviděl slunce. V tom mě napadá, že vlastně loni jsme byli s Bětkou to slunce okouknout, takže jsem měl podobnou náladu asi taky.

Pátrám dál a stejnej víkend jsme byli i předloni, zjistit jestli to slunce ještě vychází a existuje.

Takže to už je jasná tradice a zrovna ten samej víkend. Hned to sypu na fejsbuky, jestli se někdo přidá, že bych ze soboty na neděli vyrazil.

A samozřejmě že to funguje, malou reklamu tomu dávám ještě v pátek v hospodě a v sobotu před ojezdem už vymejšlím, jak dostat šest týpků na cestu i na spaní ke mě do dodávky.

Nedaří se nic vymyslet, tak Mlock gentlemansky odstupuje s tím, že tam byl před dvěma týdny, tak ať nežere :-).

S jednou rukou jsem trochu pomalejší, vyklízím svůj obytný dům, abychom se tam naskládali a za tmy vyrážím nabrat kluky. Partička je to teda věru zase povedená, to mě třeba na těch sociálních sítích baví. Že tam máš prostě všechny.

Prvního tak nabírám Mirka s kterým jsem chodil na základku od první třídy, naše cesty se zase potkali na vejšce a teď už se tolik nevídáme. Dál je to Matěj, kámoš kterýho znám od mala a kterej teď žil v Kanadě a na Zélandu, tak je vzácnost si s ním zase nějakej výlet dát. Pak jeho brácha Kuba, co s náma docela poslední dobou podniká akce, protože se přestěhoval do Turnova a koupil kolo. Nakonec nasedá Berkys, týpek s kterým jsem byl letos na víc výletech a dovolenejch než se všema svejma holkama dohromady.

Je sobota večer a my si to šineme za zvuku cinkajících lahváčů a plynovýho topení klasicky do Špindlu. Nějaká ta večeře ve Vrchlabí a už parkuju na svým oblíbeným místě pod Stohem, kde jsem zimu 2012 bydlel v autě snad víc než doma.

Jednorukej navádím týpky, co kde složit, rozložit, co kam dát, abychom se v pěti v autě vešli a dáváme menší obytka párty. Okolo půlnoci jdeme spát s budíkem nařízeným na 3:40.

Když to za těch pár hodin zazvoní, vůbec se nikomu nechce vstávat, já stejně moc nespal, protože bolest, tak to diriguju, protože se musíme převlíknout po jednom, jinak to v tom malým prostoru nejde. Vyrážíme asi v 4:20, chudák Míra, co byl venku jako první.

V plánu máme jít na Kozzí hřbety a pak dál na Studniční. Klasická cesta, kterou už jsem šel tolikrát. Je tma, na zemi jsou ledový plotny, Špindl svítí a zasněžuje a nad ním visej krásný jasný hvězdy o kterejm se lidem dole může jenom zdát.

Jak jsem teď moc nebyl venku, tak jsem byl asi nějakej odpočatej a klukům tak trochu odbíhám a užívám si, že se můžu hejbat, že jsem venku, že tu jsou ty hory a že mě bolej nohy.

Nahoře jsme za hodinu a nějaký drobný, to bude asi rekord. Koukáme, jak Krakonoš vaří mlhu nad Sněžnejma jámama, dáváme nějakýho zahřívacícho panáka a pokračujeme na Luční. Odtud směrem nahoru k památníku padlých, kde potkáváme dva lidi, to je poprvé, co jsem tu někoho takhle brzo potkal. Po chvíli měníme azimut na Studniční a obloha už dává znát, že dneska vyjde.

Nahoře jsme před třičtvrtě na sedm, takže výstup asi 2:20, takže hodně slušný. Předpokládal jsem, že to půjdeme minimálně tři hodiny. Co už není tak slušný je, že jsem to fakt tak plánoval na východ slunce v 7:35 a je tu zima jako kráva a fučí neskutečně studenej vítr.

Nacházíme teda nějaký místo, kde by to mohlo bejt fakt pěkný a čekáme.

No a je to zase krása, nejdřív se mění na horizontu barvy, který zdaleka přesahujou všechny barevný hloubky monitorů světa. To mám snad úplně nejradši. Všechny vysoký kopce začínají být ozářený a co jsme nechali dole ani nevidíme, protože to leží pod inverzí.

A když už myslíš, že nic nebude víc, tak na horizontu vyjde ta žlutá koule, která tě za chvíli zahřeje, protože jsi sem kvůli ní šel a čekal a jsi zmrzel na kost.

A co vám budu povídat. Vyšla!

Následovala procházka zpátky, okolo nás prochází lidí, jak kdyby jsme byli na Václaváků, asi to slunce nechybělo jen nám.

Nemohli jsme vynechat nejlepší restauraci La Petite France ve Vrchalbí a pak už jen zpátku domů, jít zase na chvíli přežívat do tmy.

Ale to jsme si tam dobili, nám snad zase chvíli vydrží.

tomaass 

4 komentářů pod “Tomaass: Výprava za sluncem”

  1. lutte

    Pecka! :)

  2. Pedro

    Tohle je hrozně dobrej nápad, to taky potřebuju někdy zkusit. Ale to vstávání…

  3. Čárys

    PEcka, klucí !!!

  4. h.mad

    Krása :-) Pedro: Musíš bejt už na kopci a zachumlanej ve spacáku :-)

Komentář: