Martingotka – jak se žije na jaře 2015

37

Ahoj lidičkové z jakéhokoliv koutu internetu.
Jsem stále dotazován, průřezem populací, jak je to teda s tou mou lesní chýší a jak to jako bude dál : jestli to ještě mám, jestli tam bydlím, jestli bych to neprodal, atd atd…
Inu, co dodat, mám pro vás pár informací, takže jak se žije v lese volume 38 je vevnitř…

Už je to několik let, co jsem se vrátil z cest po Evropě a zjistil, že se po těch letech, co kempuji v autě, již do města prostě nehodím. Takže od té doby žiju v lese, když teda zrovna žiju v ČR.

O tom, co mě k tomu vedlo, bych mohl napsat knihu, ale vy, co sledujete náš lifestyle magazín 720.cz (720 způsobů zábavy) již toto čtete, a četli jste hodněkrát.

Od dob, kdy to byla jen holá maringotka, se změnilo hodně, a od dob, kdy jsem tu byl měsíce v kuse, nebo taky třeba celou zimu, se změnilo ještě víc – například, tu teďka již moc nepřebývám.

Učení freedivingu, jogy, fyziologie…mi zabírá stále víc a víc času, a nezlobte se na mě, ale po těch desitisících ponorech pod hladinu oceánu vím, že to je to, kam patřím. Ale na les nezapomínám, a protože abych mohl topit hloubky a být tam minuty, musím běhat…jezdit na kole…prostě sportovat…a kde jinde, než v lese ?

Když tedy přijedu na JIH ČR, první kam jedu, je les.

Od posledního článku, který jsem o Martingotce sespal, se změnilo hodně. Již nedělám velké přestavby vnitřku, protože rozložení, jaké tu mám, mě naprosto vyhovuje. Postel napříč, kuchyňka před vchodem, venkovní sprcha, vnitřní sprcha, hrnec na ohřev vody…ale prrr, STOP.

Pitné vody není nikdy DOST.

Svařil jsem si tedy další nádobu na vodu, tentokát pěknej, nerezovej bojler, a umístnil ho za kamna, udělal mu výpušťák, a ted se do něj vejde 5O litrů vody, což mi v Maringotce vystačí na cca 10 dní (mytí, vaření, sprchování). Když dělám víc sportů denně (obvykle běhám a jezdím na kole) tak mi to vystačí tak na týden.

Další nádoby vody mám samozřejmě v plastových barelech, abych do lesa nemusel jezdit autem, a mel vždycky tu svou zásobičku po ruce. Celkově tu mám…počkejte, spočítám to…cca 220 litrů vody : )
Studnu zatím dělat tedy nebudu. Nejsem tu tak často, abych jí využil, a nehledě na to, že mě baví psát lidem, co přijedou na návštěvu, na jejich dotazy : „Chceš něco přivést?“ : „Ano, VODU.“

Největší výhodu, jakou tento bojler/zásobník teplé vody má, je bezesporu AKUMULACE. Popíšu, protože tomu sám nerozumím (jasně, rozumím, fyzika je jasná). Topím, dotopím, šamotkami obložená kamna vydávají teplo ještě…3 hodiny poté.
Bojler, ještě 12h poté.
Nejlepší akumulant, a když pak jedu do města, a musím se do lesa vrátit až v noci, stále je teplo.

Tuhle jsem přijel do Maringotky, a zjistil, že mi brutalně teče komínem na kamna, a to jsme do komína vyvrtal díry, ale stejně to nepomohlo. Tak jsem zase udělal pimping hodny bezdomovce. Vzal starou litinu, ani nevím odkud, smrknul tam tři nožičky a frknul to do komína. A je pokoj.

 

 

Další, co jsme poslední dobou vypimpili, byl solár. Už mě nebavilo jednou za půl roku (haha) jezdit do města někam dobijet baterku a udělali jsme solárek, na jehož instalaci byl zapotřebí značný morál – bylo to fakt vysoko.

A od té doby, si tu zase tak v poklidu žijeme…a trénuji, běhám, jezdím na kole, a poslouchám to ticho v sobě…

Co napsat závěrem ?
Ano, jsem tu, přebývám tu.
Ne, nechystám se to prodat, i kdybych sem měl jezdit jen jednou za půl roku, tak si to tu nechám. Protože….protože…ty rána, ach jo, ty rána a večery, a dny a válení se na pergole a tréning a otevření dveří z domu a nadechnutí se vůně lesa a soběstačnost a vůbec…ten návrat k tichu v duši a základním potřebám…

TEN SE NEDÁ ZAPLATIT.

Přijeďte, kdykoliv, na návštěvu.
Martin,
seven20@volny.cz

12 komentářů pod “Martingotka – jak se žije na jaře 2015”

  1. Honza Sladký

    Yes!!! Díky moc za článek! Máš to tam prostě krásný!!! :)

  2. Honza

    Chválim,fakt krása!! :) Jen se zeptám, jestli se nebojíš,že by ti to někdo v noci rozkopal nebo zničil,až tam nebudeš? Protože, co si budeme nalhávat, žijeme v ČR.

  3. Manas TL

    Voda je takrka nejlepsi “akumulant” .. se podivej na tepelnou kapacitu vody a mas vysvetleni hned :-)

  4. Čárys

    Honza : Nikdy jsem neměl, nikdy mít nebudu, proč by to ten někdo prosímtě dělal ?

  5. Honza

    Protože by se nudil a vadí mu,že si někdo něco krásnýho vytvořil. Teď mluvím z vlastní zkušenosti. Ale třeba i takovej FFT bikepark je toho příkladem :/

  6. Čárys

    Což to chápu..špatně jsem se vyjídřil.

    Myslel jsem tím hlavně, že nechápu, proč bych se toho měl bát.

    To stejně neovlivním.

    Nikdy jsem nerozuměl tomu, proč bych měl dát lidem nad sebou tu moc, aby mě něčím desili. Jsem v tom fatalista – jestli to mají vykrást, zapálit, zničit, tak at to udělají. Jestli cítí tu potřebu ničit – prosím, tady to je, zničte to.

    Postavím to znovu, lepší, a zase se nebudu bát.

    PROČ ?
    Protože tím by nademnou získali nějakou moc. Mám skvělej život, bez strachu a takovej ho budu mít i nadále….

    Mám tu napsanou ceduli, na vchodu, kterou ti tady přetlumočím.

    VÁŽENÍ NÁVŠTĚVNÍCI.

    NACHÁZÍTE SE NA SOUKROMÉM POZEMKU,
    ALE NEVADÍ MI, KDYŽ SI TU POSEDÍTE NA PÓDIU,
    PREGOLE, U OHNIŠTĚ, ATD.

    V MARINGOTCE BYDLÍM, ALE NENÍ TAM CO K UKRADENÍ,
    SNAD KROMĚ PLYN.BOMBY A HRNÍČKŮ ČI PEŘIN.

    TAK MĚ NEZKLAMTE.

    KLIDNĚ TU BUĎTE JAKO DOMA A DOUFÁM, ŽE SE VÁM TU LÍBÍ,
    TAK JAKO MĚ.

    TŘEBA SE TU NĚKDY POTKÁME.
    MARTIN, MAJITEL.

    ————————————————-

    Pokud to opravdu chce někdo zničit, prosím. Zatím ahoooj, jdu připravovat grilovačku prolidi, venku krásně sneží, heheheheh

  7. VLCaK

    Máťo, fotka č. 47. Tu bombu bych tam nenechaval pokud topis v kamnech. Aby jsi nam jednou neodlitnul s celou maringotkou.

  8. Maaca

    máš to dobrý, taky nechci velkej cihlovej/nedejbože betonovej barák ve městě, ale spíš dřevostavbu nedaleko města, pod kopcem ale s vyhlídkou, u čistý vody a čistýho vzduchu…
    Teď mám takovou demoverzi, jsem pracovně na nějakej čas v Jeseníku, (www.favorit.cz) respektive bydlím vedle ve vesnici, voda ze studni, topení v krbokamnech v chalupě, za chalupou bystřina, dole v údolí sucho, na kopcích okolo ještě sníh, nejčistší vzduch v ČR, přes kopec Rychleby nebo Kouty, po 3ch prvních týdnech jsem byl teď doma pro dalších pár věcí, hlavně velkou sekeru na dřevo a červenou kostkovanou košili viť? :)
    Tak kdyby jste měli někdo cestu okolo a chtěli poznat místní kraj, ideálně skrz kolo a večer dát whisky u krbu, tak se ozvěte… Rychleby a Kouty jsou jen zlomek toho, co tu všechno na kolo maj :) NEJEN na kolo!

  9. Čárys

    4: VLČÁK : Jasnacka !!
    Ta bomba je tam samo jen na léto :)

    V zimě neee…zas takovej sebevrah nejsem :)

  10. klukzcech

    Je to super, když má někdo takovou maringotku. To musím mít taky ! :D

  11. Martina

    Čárysova maringotka nám byla s mým mužem inspirací při tuningu té naší “gotky”, která je teď na prodej. Dívám se, že je tady stále spoustu nadšenců, kteří o něčem podobném sní, tak snad to není proti pravidlům diskuse, když tady dám odkaz na náš inzerát. Je to vypimpený kousek, tak aspoň mrkněte! http://www.sbazar.cz/karel.glogar/detail/11473428-nabizime-k-prodeji-jedinecnou-maringotku-s-uzasnou

  12. Max

    Ahoj, jakou používáš baterii na nabijení světlo atd? a popřipadě jak dlouho ti vydrží?

Komentář: