Endura 24 hours a 2624i Slopestyle

21092008-004q.jpgByl to rok 2005, kdy jsme se poprvé zúčastnili této akce s nápadem udělat tu exhibiční závod, tenkrát to byl dual. Další rok se jel dual i dirt, rok na to se myslím nekonalo nic, loni se z toho udělal velkej závod s prachama a českou SS špičkou a letos to mělo být obdobný.

Reklama nebyla moc veliká, skoro jsem si říkal, že se nakonec nic dít nebude, ale v tejdnu se na freeride.cz a dolekop.com už objevily pozvánky na 2426i Slopestyle 2009 s tim, že se pojede kategorie amateur, pro a best trick, ani jedno slovo nezůstalo český a rozdaj se tu na kopci ceny za 50 tisíc korun, což moc in a trendy nebylo, protože kdo chce bejt „kůl“ přepočítává „prajzmany“ na eura :-D.

V pátek jsem teda ráno vstal, venku byla zima, zataženo a déšť se střídal s větrem, ideální počasí na to jít si zaskákat. Zjistil jsem, že se místní riders Machy a Majra, flákaj stejně jako já, uštědřil jsem je cesty vlakem a po namontování Haven nosiče je mohl vzít s sebou. Tři lidi tři kola, celou cestu plyn na podlaze a trojčičku jsem na dálnici taky dal, paráda. 

_igp0002.JPG

Ve Vesci skoro nikdo nebyl, při výjezdu jsem zapadnul v rozmočený cestě do bláta a na trati jsme našli jen zmrzlýho Kubu Vencla, promoklýho Tandlise a stavby vedoucího Spacemana. Kluci tu měli bagr, centrálu, motorovku, tuny prken, vrtačku, musím říct, že od dob, co jsme se v pátek vykalili, ráno hodili pár lopat, přidali dvě palety, celý to obtáhli mlíkem a řekli, budiž dual se hodně změnilo. Kluci si vzali věci z auta, postavili si stan a zavřeli se v něm před nevlídným počasím, já jsem šel pomoct s tratí. Povídám Tandlisovi, že jsem přijel takhle brzo, protože chci vyhrát vidli, na to mi Tandlis s udiveným výrazem odpovídá, proč já bych potřeboval vidli, že mi snad Čárys vidli koupí, když budu chtít, takže asi začnu psát články na freeride.cz, protože koukám, že jinde se mají asi líp. Oblíkl jsem se, vzal jsem tupou motorovku a s Kubou Venclem jsme se dali do dodělávání dropu. Vypadalo to asi tak, že jsme deset minut dělali a zas jsme se běželi schovat, protože začlo chcát, po hodině jsem byl zmrzlej a mokrej, sbalil auto, řekl klukům, že bych jim rád pomohl, ale nemocnej bejt nechci a s vizí toho, že tyhle závody se nemůžou konat, protože tohle nevyschne, jsem odjel domů.

picture-072.jpg

V šest volám klukům, chčije, v sedm volám klukům, chčije, s nabaleným autem a kolem na nosiči zajíždím do garáže a jdu do klubu na pívo.

Ráno mě budí závodní část naší rodiny, ségra(fotografka a opečovávatelka), Lukáš a Vašek aka Čestmír jedou totiž závody, já nikam nespěchám, jestli tam nefučí jak debil, nemůže to bejt suchý. V deset mě budí telefon, Machy, ať přijedu, prej už někdo skáče drop. Stejně jsem měl v plánu stihnout start závodu, nabírám Milhause a Verču (cca +1 hodina) a jedem. Fučí tu jak debil, nikdo neskáče, ale je to relativně suchý. Baddy šejpuje jak divej, toho jak pustíš na čerstvou hlínu, tak je k neuhlídání. Start závodu stíhám, je tu Henďa se Šroubkem ve dvojici, Zvolouš jede sám, Pádlista, Funthomas a za nás T-LAMY team jedoucí ve čtveřici. Začátek je efektní, ohňostroj, do vzduchu lítaj barevný papírky a kluci běžej, start je klasicky, vyběhnout na kopec, zpátky, vezmeš kolo a jedeš. Trošku jim závidím, že nejedu taky, jednou chci tenhle závod absolvovat, jednou až budu mít konečně kolo na ježdění. (Až mi ho Čárys koupí společně s vidlicí :-D)

 picture-085.jpg

Vracíme se zpátky na trať, všichni seděj a čekaj, až přestane foukat, no není se čemu divit, po prudkým oteplení po dešti na kopci, kterej stojí uprostřed velikýho prostoru asi trochu foukat bude.

Trochu k trati, rozjet se můžeš bud z 2m dropu nebo transfer gapíku, oboje vedoucí do klopny po který následuje budka použitá jako step up, dál malej dirt, větší dirt, tráňo a sestupák. Všechno vypadá moc pěkně, překážky jsou lehký, skoky menší, udělaný je to hlavně pro lidi, protože tu park na větrný hůrce zůstane. Okolo trati už se motá spousta zvučných jmen, na tři malý skoky a budku se sem dostavili lidi jako Leader, Khenzel, Loleq, Zero, DMJ, Matys, spousta lidí z Prahy, spousta lidí z Jilemnice a okolí, prachy dělaj svoje… Jinak si to vysvětlit nedokážu. Já bych sem, nebejt toho, že to mám 25km a že je to prostě tradice a bude párty, asi nejel, ale tak já nejsem žádnej profík.

 21092008-004q.jpg

Prdíme na vítr a skáčem si aspoň na budce, je to už celkem nuda, Kuba Vencl to otvírá, skáče první, letí na druhým, vítr mu bere kolo z ruky, odjíždí s otřesem mozku do nemocnice. Luďan navrhuje, že pojedem do Lesáku na dirty, stavím si svůj stan (za 699kč z tesca, mám z té koupi takovou radost, že vám to musím napsat znova), házím do něj věci, dáváme kola na auto a jdu říct klukům, že jedem. Leader a Khenzel nevědí, zda můžou jet, ale nakonec jsou propuštění a plán se mění, jedeme na A51. Kluci se mě ptaj, co to jako je, jestli je to tam dobrý, řikám, že docela jo, jedeme. Následuje nás asi 11aut, to znamená většina lidí, co tam na skákacích kolech byla. A je to parádní, já nebyl na dirtech ani nepamatuju, nejvíc se lidem libí zkoušecí skok, kde se tvoří docela fronta, Leader tady sází triky, barspin do X-upu, krásná 36O table, 360 báro, 36O tailwhip, radost pohledět, asi po deseti minutách si roztrhává svůj ultralehkej kevlarovej XC plášť za 1500kč a usedá do role diváka. Další oblíbenou lajnou se stávaj dva dirty a zbytek tak nějak leží ladem. Step up a velký účko dávám jenom já, stejně jako malý účko, nevím proč lidi nechtěj zkusit všechny překážky, největší fronta je kupodivu na nejmenším skoku, kterej je jeden v lajně, nepochopím..

 21092008-023q.jpg

Tak se tak nějak skáče, je tu fakt hrozně moc lidí, některý moc nejezděj a nebo stále stojej frontu na nejmenší skok, beru lopatu a jdu odvodnit, jednu ze svejch nejoblíbenějších lajn a to transfer, dirtík a skok do klopky. S machym to následně zaskakujem, když nás viděj lidi, jdou to taky zkusit a to co tu předváděj? Já jdu radši pryč, zatočit před skokem se stává asi jako velkej problém a padaj tu hrozný komba, jen mě to utvrzuje v tom, že cizí lidi opravdu ne. Naštěstí se nikomu nic nestalo, někdo odjíždí, Khenzel dává 360 a tailwhip na velkým, mě se dneska točit ani nechce nic, balíme, je už po pátý hodině, razíme zpět na 24. 

Tady stále fouká, dělám si srandu, kdy vypnou větráky, načež na mě rozčílenej Matys řve, kolik to sem mám jako kilometrů, s úsměvem odpovídám že 25. Kluci jsou taky naštvaný, nechápu nic, je to vaše věc, že sem jedete 300 kiláků, já bych 300 kiláků kvůli takovýhlemu parku nejel, vy jste závodníci, nás jen baví jezdit na kole, dělejte si z našeho sportu klidně business a fotbal, mě však vynechte prosím.

 picture-078.jpg

K večeru přestává foukat, jdeme si zaskákat, ti co sem přijeli závodit, zjistili, že z toho nic nekápne, balej se a jedou domu, my si skáčem a jsme spokojený. Luďan zkouší 360 na prvním a nějak mu to padá, Danda dává stříšku z první půlky až do hliněnýho dopadu, dobře vy. Já si jen tak lítám a mám radost, že jsem tady, že je zas čtyryadváca a že je hezky a že Ještěd nemá špičku a že už konečně nefouká. Závod se nejede, Kobra vyhrává pásek za to, že to naskákal první, klucí se balej a jedou do LBC na disko, jezdí se skoro do tmy. Probíhá opět pivobiker, na kterýho jsem se moc těšil, startuje Lukas, fandíme co to jde, bohužel se závodu účastní dvě nezletilý malý holky, který mají místo píva kofolu a ještě k tomu do trojky, takže jsou obě ve finále, společně s týpkem z ASY. Ten sice na konec vyhrává, ale jak může bejt v tak slavným závodu jako je pivobiker na druhým a třetím místě holka s kofolou nechápeme.

Večer následuje party, velikou zábavou se nám stávají plechovky se sardinkama, myslím, že nás to chytlo a na další akci vás tím budeme chtít hodně naštvat :-D. Někdo je unavenej a jde spát, my jdeme tradičně zafandit na most. Opět řveme, hecujeme závodníky, ať to zvednou na zadní, ale letos se nějak nikomu nechce. Načež nás napadá, že rozhoupeme most, to se po sléze ukazuje jako pěkně debilní nápad, protože most začíná docela slušně praskat. V půlnoci je ohňostroj, po půlnoci je ještě spoustu piv. Vracíme se na kopec, Ferda je správně naladěnej, startuje motorku, zapíná blinkry a předvádí nám finále kulturistického klání Europa, potom motorkou couvá na Baddyho stan z roku 1960, gumuje a ukazuje klukům, jak zní dvanáct tisíc, kluci se dusej, Machyho nic neprobudilo, Ferdoj musíme druhej den vyprávět, co dělal, protože si to nepamatuje.

_igp0216.jpg

Ráno se pomalu balíme, ještě si skáčem na kolech, čekáme na vyhlášení Zvolouš ujel 160km, limitován bolestí zad, první ujel 390,6km, což je pro mě naprostej unreal, T-LAMY ve čtyrech něco okolo těch 390 též, 14. místo z 32, gratuluju. Já jsem hrozně unavenej, takže se mi na kolo nějak nechce, dáváme si s Veronikou výlet na motorce, Kozákov, Pelechov, Železný Brod, dirty u Jizery, A51, danda, poulí a baddy jezděj a tím končíme tenhle super víkend, kterej se mě docela líbil.

 21092008-009q.jpg

Závěrem bych hrozně pochválil Hattyho a celou ASA crew, protože tenhle závod dostali na obrovskou úroveň, všechno jim funguje, nevím, jak to bylo v zákulisí, ale z pohledu diváka a i z pohledu kluků, co to jeli, se to jevilo hodně profesionálně, za což vám gratuluju. Mám jedinou výtku a to k pivobikerovi, příště vyhlašte klidně dětskej závod, ale ať je pivobiker dál pivobikerem, nemálo lidí se poblilo za stejný umístění jako dítě s kofolou:-). Dál bych chtěl poděkovat, 2426i jmenovitě Spacemanoj a Tandlisoj i Kuboj Vencloj, že nám takhle kousek od baráku postavili pěkněj spot, sice to asi dopadne podobně jako s Mníškem, kam jsme dřív často jezdili a nikoho jinýho jsem tu na kole neviděl, ale tak postavili jste pěknej park, my sem určitě, ještě než to zaroste, zajedem. Možná jsem měl z celýho víkendu ještě o to větší radost, protože jsme si pohodově pojezdili u nás a nemuseli jsme hrotit triky ve větru na pár skocích, sice to nesplnilo to, co asi některý chtěli a to fotky, reporty a videa s logama sponzorů, ale bylo to fajn. Tak zase za rok, možná budu už mít kolo a o půlnoci to pod mostem zvednu na zadní já.

Za fotky děkuju ségře, brodymu, cartmanovi, další galerka vyjde v týdnu na božíděcka.com doplněná o obrázky od honyho a report od funtomase, kterej závod jel.

tomaass

_IGP0001.jpg _IGP0002.JPG _IGP0006.JPG
_IGP0016.jpg _IGP0022.jpg _IGP0023.jpg
_IGP0028.jpg _IGP0031.jpg _IGP0033.jpg
_IGP0034.jpg _IGP0043.jpg _IGP0048.jpg
_IGP0049.jpg _IGP0054.jpg _IGP0063.jpg
_IGP0087.jpg _IGP0108.jpg _IGP0117.jpg
_IGP0125.jpg _IGP0162.jpg _IGP0165.jpg
_IGP0167.jpg _IGP0170.jpg _IGP0180.jpg
_IGP0189.jpg _IGP0210.jpg _IGP0215.jpg
_IGP0216.jpg _IGP0240.jpg _IGP0241.jpg
_IGP0242.jpg _IGP0243.jpg 21092008 002q.jpg
21092008 004q.jpg 21092008 008q.jpg 21092008 009q.jpg
21092008 013q.jpg 21092008 017q.jpg 21092008 019q.jpg
21092008 023q.jpg 21092008 024q.jpg 21092008 025q.jpg
21092008 027q.jpg picture 001.jpg picture 003.jpg
picture 009.jpg picture 010.jpg picture 013.jpg
picture 014.jpg picture 018.jpg picture 021.jpg
picture 022.jpg picture 023.jpg picture 024.jpg
picture 029.jpg picture 030.jpg picture 037.jpg
picture 039.jpg picture 045.jpg picture 046.jpg
picture 050.jpg picture 055.jpg picture 060.jpg
picture 067.jpg picture 068.jpg picture 072.jpg
picture 073.jpg picture 075.jpg picture 078.jpg
picture 079.jpg picture 085.jpg picture 086.jpg
picture 092.jpg picture 093.jpg picture 111.jpg
picture 112.jpg picture 117.jpg picture 122.jpg
picture 125.jpg picture 130.jpg picture 135.jpg
picture 139.jpg picture 143.jpg picture 144.jpg

10 komentářů pod “Endura 24 hours a 2624i Slopestyle”

  1. Čárys

    Skvělý počtení, a Kártmen tentokrát opravdu vynikající fotos !

    Díky vám oběma.

  2. KUbajsz

    ty jo, se to fakt špatně čte, jak ty stránky nemaj ten svůj designe no. tome ty s to zničil ! :(

  3. Zvolouš

    jj Zvolouš 160Km…..až se skoro stydim….hnus….letos trať nejvostřejší co sem tam kdy žažil….bahno bahno bahno…. sám už nikdy :-)

  4. APX

    Teda tomaass!! Člověk tě veme na projížďku a ani si mi to tady nepochválil. A jinak sice s tebou souhlasím, že už to není taková sranda jako před 2-3 rokama, ale myslím že toho sarkasmu je možná trošku moc – ale třeba si měl jen depku z toho vzpomínání a že už ti není 16 jako tehdy – chápu to:) Letos jsme závod dělali čistě proto, abysme pomohli přiblížit biking věřejnosti, a HLAVNĚ proto aby se postavil park, kterej tam zůstane a může se ještě dál rozšiřovat. A to nám myslím nemůže nikdo vyčítat. Jinak profící přijeli na pozvání, kvůli atraktivitě pro diváky, a určitě spíš z kamarádství se Spacemanem a Tandlisem, spíš než kvůli penězům – který navíc takhle stejně nedostali a já osobně jsem neslyšel že by si někdo z nich stěžoval – naopak, hlavně oni byli pro to aby se závod zrušil a že rádi přijedou znovu – takže tady je myslím taky všechno v pořádku. No nic, býval si Tome pozitivnější, je to škoda – a taky už to není taková sranda jako před 2-3 rokama …

  5. tomaass

    APX: když mě přijde prostě trošku zbytečný, že je třeba suprovej bikepark v Mníšku, kde nikdo nejezdí a teď je další park na Vesci, kde třeba někdo jezdit bude, ale moc tomu nevěřím, já jsem rád, mám to kousek, všechna čest

    zrušit závod byla jediná rozumná věc, aby se nezabilo ještě víc lidí, jinak myslím, že si na to že fouká stěžovali všichni :-) a s přibývajícím počtem kilometrů od domova byli ty kluci fakt naštvaný, až jsme s Luďanem raději ujeli koukat na pivobikera, protože se jim naše vtipy nezdáli

    kdybych měl já takový prostředky a mohl stavět velký parky, tak dodělám konečně ten park v jeřmanicích o kterým se už tři roky mluví (milhaus tam tuhle byl a ujistil mě, že můžem být rádi, že jsme se tam netáhli s kolama), udělal bych tam pořádný závody a stál by park kam by lidi mohli jezdit, jestli si myslíš, že se to tady bude nějak rozšiřovat a že to má nějakej smysl, tak nevím, práce je to pěkná, ale já kterej to mám pár kilometrů si sem zajedu opravdu jen když pojedu okolo

    celkově si prostě myslím, že dělat tady park kvůli jednomu závodu(i kdyby se jel) je prostě mrhání prostředkama, radši bych byl pro udělat pořádnej park někde, kde lidi jezděj, staraj se o to, budujou to a budou za to vděční, my jsme se vydali tou neoficiální cestou, stavíme si za svoje peníze pro sebe a jsme, myslím, spokojení

    jinak děkuji za projížďku, jede ti to dobře, jsem zvědavej, jak to ještě poladíš :-)

  6. APX

    tomaass: No já s tebou souhlasím – ale jde právě o to, že Vesci ten park tentokrát už není jen kvůli závodům, ale je to normální regulérní park, který tam areál podporuje a bude se dále rozšiřovat – vlastně nebýt lyžarského mistrovství, mohl tam zůstat už loni. Ze situace v Mníšku (i když tam už je to teď celkem v pohodě) a hlavně Jeřmanicích jsem taky dost zklamanej, ale na druhou stranu, myslím že sme získali spoustu zkušeností, který teď právě zůročíme ve Vesci. Navíc tady je obrovská výhoda, že je to fakt v Liberci a někde nedaleko – takže se tam z Liberce dá v pohodě jezdit na kole – a ty sám určitě víš jakej je velkej rozdíl mezi tím, muset někam dojíždět, i když nedaleko, a mít skoky skoro za barákem.

    Ale je mi jasný, že v tom se chápeme, takže to píšu spíš abych dělal reklamu parku:) Spíš bych ale chtěl říct jinou věc, aby to nevypadalo že jsme neschopný – my sice máme prostředky, ale zas je problém že teď nějak nemáme lidi – tenhle park jsme stavěli v podstatě ve 3 lidech!!! A nebejt Kuby Vencla a kluků z liberecký bmx scény, který nám tam zaskočili pomoct, a samozřejmě taky všech který tam pomáhali ještě těsně před závodama – všem za to moc děkuju,tak bysme to ani s těma všema prostředkama prostě nezvládli. Tak doufám, že právě Vesec nám to zas pomůže trochu ztmelit a třeba časem bude všechno zas jak dřív, budeme se všichni věnovat hlavně ježdění, vy budete rádi jezdit k nám a my si třeba někdy neoficiálně zaskáčem s váma u vás. Těšim se na to!

  7. tomaass

    APX: no k nám rozhodně přijeď, jestli ti pevňák ještě jezdí !

  8. eMTý

    tohohle kluka jsem minule viděl na plakátu v bravu, jmenuje se myslim zac efron, nebo tak nějak, je to tanečník a filmová hvězda, sen všech náctek…co dělal v lbc?!
    http://720.cz/foto/24hoursy/imagepages/image36.html

  9. Cobra

    Super, článkem jsem zabil půl hodiny, než jsem ho přečetl a fotky přelouskal ( nejsem dislektik..) , trochu negativní byl , taky si mohl zmínit, jak většina včetně mě říkala jak to je v A51 napíču, pak se mi to teda líbilo, hlavně ke konci, když většina lidu odjela, a konečně jsme začli jezdit pořádně :D . Na Vesec se těším až bude náhradní termín, dirty jsou opravdu pro všechny, pekelně jednoduchý, jen doufám, že to nezaroste, osobně tam často taky jezdit nebudu, skoky se ted budujou všude.

  10. tomaass

    Cobra: nezaregistroval jsem, ze nekdo rikal, ze A51 je napicu, ale tak jestli jo, tak na tom neco bude, holt nam takovy napicu skoky stacej :-D :-D :-D jsme totiz taky napicu :-D

Komentář: