Série zimních rozhovorů – KAMIL TATARKOVIČ

1-5.jpgJeště nekončíme, protože zima jede jak nikdy předtím. Mínus 15 a sníh – a serie zimních rozhovorů pokračuje – tentokráte po mladejch puškách jedna persona z nejzkušenějších – ostřílenej divočák Kamil Tatarkovič ! Vevnitř velká odhalení, jak, s kým, proč a tak – more more !

1, Tak se prosím představ, víš ty co, váha, míra věk, bydliště  a stav konta – prostě tak co asi lidi zajímá.
Jmenuju se Kamil Tatarkovič, už mi bylo 26 a bydlím v Olomouci. Na kole jezdím od svých 5ti let a prošel jsem několika disciplínami. Od BMX přes cyklotrial a skončil jsem u MTB, kde jsem zkusil taky velkou většinu věcí. Jediný co mě zatím minulo je cyklokros a dráha.

2, To přijde ! Přejděme rovnou k věci. Zima v plným proudu, venku nevlídno, takže mi pověz, kdy jsi byl naposledy na kole a kde.

No naštěstí letošní zima není tak strašná a sem tam jsem kolo vytáhl i do terénu. Sice tady u nás na olomoucku toho moc není, ale tak na občasný zimní ježdění to je v pohodě.  Párkrát jsem byl taky na Slovensku v BMX hale v Šenkvicích, kde se dá dobře zajezdit a potrénovat, i když je venku minus 10. Poslední týden je teda s počasím dost špatnej, ale zase bylo zpestření v podobě Downmallu.

3, Jak hodnotíš svojí uplynulou sezonu ? Povedlo se co jsi chtěl ?

Měl jsem už lepší i horší sezóny. Ale hodnotím tu uplynulou sezónu spíš kladně. Něco se povedlo, ale něco mě mrzí, že nevyšlo. Vloni v lednu se i podařilo doklepat magisterský studium, z čehož jsem měl radost a pak bylo daleko více prostoru na kolo. Ale vždycky je co zlepšovat.

4, Jakýho nejlepšího výsledku jsi dosáhnul ?  Nebo co má pro tebe největší hodnotu ?

Asi největší radost mi udělalo třetí místo na finálovým závodě světového poháru ve Val di Sole. Radost mi udělala taky účast na závodech Megavalanche ve Francii. Byla to parádní zkušenost a skvělej zážitek.

dsc_4880.jpg

5, Jak hodnotíš úroveň ČP u nás (DH, 4X) a kam si myslíš, že to celé směřuje ?

Hmmm, není to zrovna nejrůžovější. Český fourcross na tom byl a zatím ještě je hodně dobře a za 10 let své existence si vybudoval ve světě hodně silnou pozici, především díky Zdeňkovi Pólovi, organizátorům a kvalitním závodníkům. Tratě máme taky fajn. Jak to ale bude letos a v budoucnu, to se teprve uvidí.
Co se sjezdu týče, tak jsem poslední 2 roky moc závodů u nás nejel. Podle reakce závodníků, reportů na netu a nebo i z toho mála co jsem jel, tak to není moc pozitivní. Spíš mi přijde, že ze strany pořadatelů se nic neposunulo a stagnuje to několik let na stejným místě. Nechci ale kritizovat, když do toho pořádně nevidím, a když jsem jel minimum závodů.

6, Kde vidíš největší možnost zlepšení ?

U fourcrossu moc prostoru na zlepšení není, tam nám to funguje celkem dobře. Možná kdyby bylo víc financí a prostoru na propagaci mezi veřejností, bylo by to fajn :)
U DH si myslím, že chybí někdo, kdo by tomu všemu dal správný směr, na vše dohlížel a korigoval. To by ale musel být někdo z řad z ČSC nebo minimálně by musel ČSC podléhat, aby to mělo svojí váhu a smysl, ale to zatím nevidím jako reálný. Třeba se ale pletu, někdo se toho ujme a vše se začne zlepšovat.

7, Jaký typ tratí či povrchů preferuješ ? Vztažno na tvou nejoblíbenější disciplínu. A proč ?

Mám rád technický tratě, ať už na DH nebo 4X. Za hodně pěkných skoků se taky nezlobím. A spíš mám raději sucho než pořádný bláto.

8, S kým nejvíc jezdíš a kde je tvoje v ČR oblíbená lokalitka ?

Nejčastěji jezdím sám, hehe. Když trénuju tak v Olomouci nenajdeš nikoho, kdo by se přidal a byl ochotnej se zapotit. Občas třeba Mira Křížek, ale jinak nic moc. Takže spíš vždycky někam vyrazím a jezdím na různých tratích s místníma klukama.

 1-11.jpg


9, Co zimní příprava, bude nějak probíhat ? Posilka, bazén, běžky, či půlitry v knajpě a griling ?

Určitě něco probíhat bude :) Taková ta klasika, posilka, trenažér, BMX v Šenkvicích, běhání, kolo atd. Budu se ale muset ke konci zimy víc zaměřit na to běhání. Na konci března jsem už přihlášenej na pražskej půlmaratón, ehm. Snad se mi z toho podaří ještě nějak vyvlíknout…


1O. Půlmaraton ? Dej vědět, bych tě přijel podpořit… co děláš za mimokolní aktivity ? Pokud pomineme stranu tréningu – co tě prostě krom kola baví ?

Minulej rok na podzim jsem pořídil MX mašinu, takže se po sezóně lehce vozím a snažím se něco málo naučit. Jinak dost toho zabere práce na PC, sem tam něco přečtu, rád taky vařím. No a na konci listopadu jsme si s přítelkyní pořídili hyperaktivního šakala, maďarskýho ohaře, takže se teď doma rozhodně nenudím a věnuju se psovi. Je to celkem sranda.


11, Co rozmetadla. Kde jsi to letos nejvíc rozmetal a jak to dopadlo ?

Loni toho bylo nějak víc než obvykle. Jedna helma padla na ČP ve fourcrosse v Aši, kde jsem se špatně odrazil a šel na hlavu. No a pak jsem si dal poměrně hodně na MS ve švýcarským Champery, kde mi to ve čtvrtfinále ujelo z prvního místa. Helma dostala zase zabrat a s rukou jsem jel na RTG. Naštěstí to bylo jen dost naražený.


12, Máš štěstí, jen tak dál. Jsi ničitel materiálu, pan Dr.Tikol či jsi jemnej a citlivej ?

Snažím se být jemnej a citlivej, ale znáš to, né vždy se to shledá s úspěchem. Sem tam něco padne :)

 1-5.jpg


13, Jezdíš hlavou nebo srdcem ? Jsou někde pasáže, nebo skoky, kde to prostě zkusíš, buď to vyjde nebo ne ?

Snažím se jezdit hlavou, protože nerad padám. Snažím se dělat věci, o kterých jsem přesvědčenej, že na ně mám, ale někdy je i přesvědčení trochu málo a sem tam se trochu risknout musí. Ale už nějak asi stárnu a přichází někdy strach, takže se snažím riskovat co nejmíň, hehe.

14, Co plány na příští sezonu ?Na čem, kam, s kým, jak moc ?

Rozhodl jsem se zase začít jezdit více DH. Chtěli to sponzoři a i já jsem vždy vnitřně preferoval víc DH, i když jsem posledních několik let jezdil hlavně 4X. Kalendář ještě dolazuju, ale rád bych objel několik 4X závodů – hlavně světová série 4X Pro Tour a nominační závody na MS; a z DH něco u nás, pár iXS závodů a když to půjde tak nějaký festival a snad zase vyjde Megavalanche.
Po třech letech jsem se rozhodl změnit značku kol a tak pro rok 2012 a 2013 budu sedlat kola značky Commencal. Celkem se na to těším, bude to zase něco novýho a hlavně zase budu v kontaktu s firmou ze zahraničí. Zbytek sponzorů je v podstatě stejnej a vše najdete na mých stránkách www.kamiltatarkovic.com , který co nevidět projdou menším upgradem.


15, Co tvoje zázemí, kdo ti nejvíc pomáhá v ježdění, a co otázka sponzorů ? Jak tohle řešíš a už máš plat jak Jágr ?

Uživit se tímto sportem u nás v ČR není moc jednoduchý, hlavně když tu máme spoustu skvělých bikerů. Zatím jsem jezdil, dá se říct podle svých představ, za což jsem moc rád. Bez sponzorů by to ale nešlo. Ať už to je malej nebo velkej sponzor, všichni jsou pro mě důležití a jsem jim za podporu moc vděčnej. A samozřejmě bez podpory rodiny a přítelkyně by to nikdy nešlo, to je základ všeho!

 kamil-commencal2.jpg


16, Jak vidíš svojí budoucnost v RACE komunitě ? Kde by ses rád viděl za 5 let ? Budeš to držet v plným až do důchodu ?

Těžko říct, kde mi bude konec za 5 let. Jezdit určitě budu, ale jestli to bude plný závodění, to si nemyslím. Spíš takový ježdění pro zábavu a sem tam třeba i ty závody. Ale uvidíme.

17,   Nějaký vzor, či filozofie, která je ti blízká ? Řídíš se podle nějakého veřejně publikovatelného moudra ?:)

Mým vzorem na kole byl vždycky Cedric Gracia, hlavně díky tomu, že to je skvělej univerzální jezdec, kterej jezdil pro diváky a i tak zajížděl skvělý výsledky. Jinak se snažím řídit heslem: Nikdy se nevzdávej a neboj se neúspěchu.


18, Chtěl bys něco vzkázat lidem okolo pořadatelů ČP ? Třeba nějakou pochvalu či tak…Určitě si to vezmou k srdci .

Raději asi nic vzkazovat nebudu :)

19, Máš jedinečnou šanci položit taky jednu otázku sám sobě. Pokud ti přijde, že položena nebyla, a měla by odpověď zaznít. Pokud ne, máš opět jedinečnou šanci položit otázku mě, a já pravdivě odpovím.
Kamil se ptá : "Tak já bych se Tě rád zeptal, kolik máš čepic (kulichů)  a co by se muselo stát, abys byl přes den bez čepice?
"

:) Voe, dobře teda, jdu to spočítat….18. 18 kulichů a abych někam vyrazil bez čepice…no…muselo by bejt tak 40 stp.I když letos jsem si nazvykal na to, nosit v parnu mokrýho kulicha na kebuli, a je to jak vlastní klimatizace, takže bez kulicha již nikdy nikam. Přeci jen taky nejsem žádnej fešák a je fajn aspon část tý palice milosrdně ukrejt pod čepici. :)


2O, A to je vše. Tvůj názor na spoustu věcí, plány, vize, moudra teď už víme. Takže pokud chceš, můžeš někomu zamávat, poslat ho do hajzlu, poděkovat mu a nebo jen mlčet. Místo pro tvůj hlas je tady :

Děkuju všem, co mě podporují nebo podporovali, všem co dělají pro kola dobrý skutky a taky tobě za rozhovor !  

1 (11).jpg 1 (2).jpg 1 (5).jpg
1 (6).jpg 8.jpg becky-emil.jpg
cali (5).jpg DSC_0219.jpg DSC_4779.jpg
DSC_4880.jpg DSCN3620.JPG fox3.jpg
IMG_3810.JPG IMG_4038.JPG IMG_5009.JPG
IMG_5019.JPG IMG_9103.jpg IMG_9160.jpg
IMG_9164small.jpg IMG_9222_small_tat.jpg JJ010312.jpg
JJ0103301.jpg JJ010342.jpg JJ010413.jpg
kamil.jpg kamil-commencal.jpg kamil-commencal2.jpg
kamil-tenerife (10).JPG kamil-tenerife (4).JPG kamil-tenerife (5).JPG
sl8.jpg trenink5.jpg usa.jpg
wall-ol.jpg    

7 komentářů pod “Série zimních rozhovorů – KAMIL TATARKOVIČ”

  1. Čárys

    Jes, bro !
    U fotek z Tenerife jsem zamáčkl slzu.
    Držím palce ať to vyjde…víc, vejš, a rychlejc.

  2. Lopes

    Ahoj,chci se zeptat Kamila na jeho bývalý 4x rám od Scotta,díval jsem do katalogů a na net a ten Voltage má hrozně krátkou zadní stavbu a na tvém kole se mi zdála o hodně delší,ten rám co jsi měl dá se koupit,nebo to byl speciál jenom pro tebe. Děkuju za odpověď jinak jezdíš parádně viděl jsem tě v Tošovicích a je vidět že máš nalítáno

  3. Kamil

    to Lopes: presne tak. katalogovej ram Voltage ma kratkou zadni stavbu a je urcenej predevsim na dirt. ramy co jsem jezdil ja, tak mely zadni stavbu delsi a geometrii vhodnou na fourcross. v roce 2009 to byl klasickej seriovej ram, v roce 2010 a 2011 to byly ramy pro Scott jezdce. Kdybys chtel vic info napis na mail:k.tatarkovic@email.cz. Budu se neceho i zbavovat…

  4. Tomas

    Zajimalo by me kde se da kolem Olomouce pojezdit, takove nejake EN/FR Nejsem zadnej profesional, zacinam takze zadny 10m skoky, spis neco bezpecneho do zacatku :) Diky. Jinak moc pekny rozhovor.

  5. swettko

    Trošku mně zklamala odpověď č.8. My jezdíme Kamile kdy se dá, v zimě v létě :-))) Tomas: Bělkovice, Hlubočky (teda v loni se ještě jezdilo) Svatej Kopeček do Dolan nebo na kartousku po hřebenu. Na kopečku je i pár malejch skoků kousek od konečné autobusu. Zahopsat se dá i v Droždíně. Kousek za Hlubočkama si známej staví trail, letos by měl být v provozu, já udržuju tři skoky v Neředíně stará bmx trať, jen na lehky potrénování. Určitě sem na pár věcí zapomněl :-)

  6. Kamil

    to swettko: tak to se omlouvam :) treba se potkame letos!
    to Tomas: swettko popsal vetsinu mist. Na Svatym Kopecku je nekolik trailu/singletracku, kde se da celkem fajn sklouznout. Jeste bych pridal Slavoninskej lesik, kde je nekolik klopenek a bouli. Jsou tam i skoky, ale ty jsou vetsi.

  7. swettko

    Jojo na Slavonín jsem úplně zapoměl. Tam je to fajn. (teda až na Dostyho a Volfovi pro mně obří nelidskosti) :-) Mluvilo se o budování bikeparku v tamním lesíku, ale z toho pravděpodobně sešlo, ale o tom Kamil bude mít určitě víc informací. No sezóna pro mně nezačala dobře (roztříštěná klíční kost) tak snad se někde potkáme na olomouckých mini kopečcích :-))

Komentář: