My summer trip – Surf guide in Portugal

tnoutono_2008_0251.jpgTak se mi rozbil na cestách komp, takže situace kolem článků se trochu dramatizuje. Tak vám sem hážu na první místo to, co se tedka vlastně deje, nebot po mmě na mailu a na telefonu a po smskách touží příliš mnoho lkidí, kteří nevědí, že jsem an čtvrt roku pryč… Takže info, co už to bylo, ale možná některým uniklo, je inside…
Takže, po loňském dvouměsíčním toulání se Evropou jsem ladil plán, co na letošní rok vymyslet za činnosti. Ross se rozhodl bejt se svou nově nalezenou bábovkou, Andy je totálně v prdeli skrz práci, Petr to vidí tak na tejden do Francie a to ještě včera prodal DH kolo, a já skrz svojeho prodavače Kumiho, mám opět možnost vypadnout na dlouho pryč.

Je listopad, zima klepe na dvěže a já dumám, co udělám v letošním létě.

“CRRRR….” zvoní i telefon..Starej kamarád, kterýho znám už snad…15 let.

“Co děláš v létě ?” ptá se hned poté, co mu sdělím jaký je počasí a jak se mám.
“Hele, zatím to vypadá že nic.” kontruju.
“Hm, a nechtěl bys jet do Portugalska dělat surf guida ?”myslí si, že mě rozstřelí. “Na léto.”dodává.
“Jasně, jedu.” Takže jsem se upsal k tomu, že zkusím letos něco uplně jiného, což je ale můj dlouhodobý sen – makat u moře…

Ono si možná řeknete, jak se k tomu ten člověk dostane. Popravdě vám tu sděluju, že moje (naše) webovky, který dělám(e) maj VELIKEJ fanclub skoro po celým světě, a že není ojedinělý, že mi zazvoní telefon, přistane mail, nebo se rozpípá skype, s nabídkou jako třeba : “přijeď k nám do Kambodže dělat freedive instruktora…bydlení a 1OOO babek měsíčně, potřebujem tě na zimu, otevřeli jsme tu školu..” nebo třeba obdobný telefon od úplně cizího člověka z Bali. Máme holt velikej žánrovej rozptyl, jsem komunikativní, a lidi na to slyšej. Toliko k vysvětlení, jak se k tomu prostě člověk dostane. Prostě je třeba publikovat 5x tejdně 365 v roce po dobu 7 mi let, dělat 5 sportů a ono si tě to pak už najde. Nic těžkého…

Bohužel tu pořád mám ten obchod. Nebo bohudík, dělám to fakt rád. Ale zabíjí mi to tolik možností, tolik, až mě to děsí. Na druhou stranu, jestli jednou zkrachuju, tak to má pár velkejch plusů. Do konce života mám v čem chodit a co si oblíkat a hlavně, můžu začít uskutečňovat ty svoje sny…

Letos se to teda sešlo tak, že díky Kumimu (prodavači) to můžu na 3 měsíce zabalit a zmizet.

A kam ? Portugalsko, Ericeira.

outono_2008_0251.jpg

Ericeira je rybářský městečko ležící cca 4O km nad Lisabonem, který je jedním z nejvyhlášenějších míst na surfování v Evropě. Pro doplnění, jak to tam vypadá, si zkoukněte tohle videjko – z Ericeiry i okolí.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it’s missing. Get Flash Player from Adobe. This error may appear if the URL path to the embedded object is broken or you have connectivity issue to the embedded object. Powered BY XVE Various Embed.

Moje práce spočívá v tom, že si kempery, který posháněli klucí, vyzvednu z letiště a vemu je k nám do surfařský vily, která leží přímo v Ericeiře. Do centra města jsou to pěšky tři minuty, stejně jako na nejbližší pláž. Ubytko je buď ve dvoulůžkových pokojích nebo v jednom čtyřlůžkovém, za domem na terase je gril na barbecue. Dům je pokrytý signálem wi-fi pro připojení k internetu. K dipozici je též projektor na sledování filmů a záběrů ze surfingu, Xbox 360 atd atd… Takže první večer pro kempery wellcome grilovačka, a druhej den se už jde na věc.

Vezmu je na pláž, kde máme se surfovou školou nasmlouvaný vše, od půjčení neoprenů, prken, až po instruktory. Dokonce je tam ani nemusím vozit já, na vše existuje taxislužba, v ceně kempu..

2-3 hodiny surfingu, tě totálně rozstřelej, protože je to fakt makačka…po zbytek dne válení, lajny, vejlety – jak kdo chce. A další den, v závislosti na odlivu, přílivu, další a další lekce. Pro kempery mám připravenou exkurzi do továrny na výrobu serfů, nějakou tu páárty, no prostě tak.

_mg_2848_srgb_sig.jpg

Každopádně, mnoho času maj samo jen pro sebe, a já toho hodlám děsně využít. Mezi turnusy mám vždy několik dní volno, a taky v podstatě až na pár dní v tejdnu mám volno i tak. A proto jsem se rozhodl udělat takovej náš kobylkovej styl. Vyzobat co jde, aby jste rozuměli, zjistit vše, co lokalita nabízí…PROTOŽE…

…PROTOŽE v době, kdy Schwara byl v Banshee teamu, cestoval několikrát na Lisabon DownTown a s místníma klukama toho najezdil mrak po zdejších trailech . A to je to, co si kladu za jeden ze svou největších cílů letošního tripu do Portugalu. Objevit zde všechny možnosti, co se tu nabízí v rámci bikování. PROTOŽE…protože barák už tu máme. Protože tu máme i káru. Protože letenka v zimě sem stojí tak trojku. Protože kolo stojí 35 euro. A protože zima je tu tak 12 stp a jsi tu letadlem za 2 hodiny. A protože Monaco už sere každýho.

A tak bych rád, stejně jako jsem kdysi s Petrem Heiníků objevoval jako první lidi z čech Azure coast, bych rád objevil zdejší možnosti pro dělání kempů v zimě pro bikery. Taková je moje vize. Ubytovat vás, vozit vás na traily, a přivézt a odvézt z letiště, za cenu tripu do MC. Neříkám nic…

A dál ? Pokračujeme s PROTOŽE. Protože v době, kdy mám mezi turnusy volno, bych rád objevil místo, který bylo zhruba před půl rokem vyhlášeno jako třetí nej na světě, s unikátním podmořským životem. Po Hawaii a Francouzské polynésii. A protože dělám ten freediving, a protože letenka sem v zimě stojí prd, a protože i v létě je tu stále ten barák a protože my se tak děsně rádi topíme…proto bych chtěl objevit pro možnost dělat tady kempy pro Freečka, i to. Víš co.

img_3274_te.jpg

Tak a s tím se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu.

Co byznys a stránky.


Byznys
pojede, budu na skype, takže s prodavačem v komunikaci. Nebude mi fungovat českej mobil, teda fungovat bude, ale nebudu na něm fungovat já, takže mi volejte na PORTOMOBIL : +351 916 439 143 a na cokoliv odpovím.

Stránky
nepojedou. Teda nepojedou v pravidelných publikacích, to je jasné, stejně tak nepojedou ani v režimu po – st – pá protože to je moc svázaný a já chci bejt komplet free. Takže pojedu jen tehdy, když mi něco pošlete. Spoléhám na kluky z Mad Moss, o jejichž točení chci pravidelně publikovat, legrace bude, až bude vycházet Máára z Kanady, a moje zážitky z Portugalu, na český 72O…a když kdokoliv cokoliv pošle na maila, slibuju že vystavím..

A ad mé činnosti kolem webu ?

Já bych vám to rád vydal, jako takovej nekonečnej příběh o cestě létem. Nevím, jak se ještě celej ten seriál bude jmenovat, ale slibuju, že bude stát za to. Vždy, když to k něčemu bude, nebo se někde připojím, dám info o tom, kterak jsem to letos rozhodl zase posunout.
A kdo ví, třeba to všechno dobře dopadne.

Pro lidi, který by mě chtěli přijet navštívit, především krásný nezadaný holky, :) je tu samo možnost. Bydlím na půdě, můžete se u mě vyspat, a není v tom problém. Především spoléhám na pana VTCH, s kterým bych tam fakt rád objevil vše, co moře nabízí. Beru si sebou bike – Frantu a sjezdový gumy, a udělám to MC stylem – vše projedu na XC, objevím, nafotím, natočím, sdělím. Takže jestli to tam k tomu bude, tak to zjistím.

Přátelé, kamarádi, hejteři, obyčejní lidi. Mějte se tu fajne a myslete pozitivně.

Aloha děloha.
A zůstaňte naladěni.
-čárys-

1_pict2202_c_l_e.jpg

_mg_2848_srgb_sig.jpg _mg_2952.jpg 1_pict2202_c_l_e.jpg
aaa.jpg coxos-beach-lodge.jpg dsc01466.jpg
ericeira.jpg ericeira_-_algodio_beach_ii_te.jpg ericeira_walk_finish_te.jpg
ericeira-cliffs.jpg foz-do-lizandro.jpg chpim5084.jpg
img_3274_te.jpg img_7123.jpg outono_2008_025.1.jpg
say_hello.jpg secret-swimming-spot.jpg

25 komentářů pod “My summer trip – Surf guide in Portugal”

  1. perry

    Jsem si tak říkal, kde jses vlastně naučil serfovat a ještě tak, abys to moh učit. Že by další aktivita, o kterou zůstal zatim čtenář 720 ochuzen?

  2. psm

    No, pěkně sis to naplánoval. Tak ať to všechno vyjde podle představ. A od příštího roku tu máme místo 720 skate shopu 720 Adrenaline Travel Service… :-)

  3. Carlos

    Těším se na traily a potápko….pojezdit tam něco v zimě je docela zajímavá myšlenka :))

  4. T.H.O.mas

    perry: pokud jsme to dobře pochopil, tak se Čárys bude starat o vše okolo ;-) ….

    Zní to fakt nádherně a tak trochu ti to snad i závidim :-)

  5. Duchna

    Co ti k tomu říct, ale jo asi ti to i přeju. Ono každej svýho života strojvůdce tak co…

  6. Čárys

    4: Psm : to mám tak nějak v plánu, nemít tu ten byz, tak už by to bylo pár let…
    4: Perry : Jak píše T.h.o.mas… Já jedině s plachtou, ale určitě ne jak 1OOkládi, hehe : )
    4: carlos : Mě taky přijde.
    4: duchna : to doufám ! : )

  7. JohnLee

    Závist…užij si to…jak dlouho tam budeš? Přemýšlíme o nějakém prodlouženém víkendu u moře s topením, třebas začátek července. Musím ještě doléčit loket.

    PS: nechceš mi přihrát kontakt na Bali na free? :)

  8. Maaca

    timhle se zas rozroste tvuj FAN(fun) club i HATE club :D a jinak když bude vycházet Maara z kanady, tak asi může i Skautík z kanady, to se domluvte, a jinak FRanta a sjezdový gumy? Pecka! Bude rád, že další cyklista udržuje jeho jméno pronikáním do dalších zemí a nekonečnejch tripů.
    BTW: FRanta už je komplet přestěhován v Obecnici u Příbrami, i dílnu už má vybavenou, takže kdyby měl někdo na něčem prasklinku nebo chtěl rám… A hned za barákem má nejvyšší kopec Brd, a to TOK, kterej má přes 300 převýšení, tak jsem zvědav co všechno tam časem vytvoří, viz jeho původní bydliště a kopce okolo Černošic :) :)

  9. Čárys

    4 : JohnLee : Nechávám si to jako zálohu na zimní čas :) Koukni na letence a dej vědět operativně na portomobil…Prosím až po 15 červenci… Díky !

    4: Maaca : Můj Franta má prasklinu, já jen doufám, že to vydrží, má jí pod hlavou : ) Stejně chci s ním navštívit Bechyni, a zjistit, jestli to vydrž ty gapy, abych pak mohl v Paortugalsku nakládat bez strachu že to prdne… Lehko na cvičišti, těžko na bojišti. Tak nějak.

    Mám chuť natočit o něm nějakej dokument, člověče.

    To se pořád točí nějaký mlaďasové, Vrabčák, Poklop, Marzoši, ale takovej Franta…..

  10. JohnLee

    4 Čárys: hehe…chapu…po vikendu ti poslu neco pro malou Bali inspiraci :)

  11. Cabra

    Me gusta surfing..:o) Suerte chaval con olas. Já vím, mluví se portugalsky, ale s vlastní zkušenosti vím, že no hay problema con lengua..

  12. Los tomanos

    Čárys: Pod článkem jse hledal hate tlačítko a ono nikde. Tak alespoň takhle, NENÁVIDÍM TĚ! :)
    V zimě na kemp bych se ukázal :)
    A s tím Frantou, by se to dalo zařídit :)

  13. tomaass

    sakra až to uvidí Martina, budu muset jít koupit letenky :-D a jak tam dostanu kolo?

  14. Čárys

    Hlavně když mi tam dostaneš Martinu, kolo neřeš :)

    Kolo 35 E, priplatíš si a přiobjednáš k letence. Není nic složitého.

  15. vtch

    To se asi potkáme můj podvodní příteli!!!

    MUHAHAHAHAHA

    Mám rád tyhle akce typu:

    CRRRRR … CRRRRR…
    -”Nazdárek, co děláš?”
    -”Nic!”
    -”Přijeď!”
    -”V kolik a kam?”
    :DDD

  16. Čárys

    A já děsně žeru SMS typu : “Hele, 4.8. ve 22h na letišti v Lisabonu. VTCH.”

    Tohle prostě uděláš jen ty, fakt. Možná ještě 1OOklada. Jinak se mi to nikdy s nikym nestalo, natož nedělo takhle pravidelně, jako s tebou.

    Mám rád totální spontálnost. Tu chuť, se prostě sebrat, se spacákem a ploutvema a UDĚLAT TO.

    Dokonalý.

  17. Čárys

    4: Tomaass : ty nepojedeš T3 ? : )

  18. Pedro

    Čárys! Takovej spisovatel a napíše “spontálnost”? Tos myslel ironicky, doufám:)

  19. spyke

    Paráda! Mám tak tip na vejlet/dovču na motorce (Honda CBR 1100XX Black Bird) nebo obytňákem (Mitsubishi L300) + plážové enduro Yamaha TW 125 :-D se včas Čárysovi ozvu :-)

  20. Eva

    Ahoj Martine! Hodně dobře ty!!! :-) Pokud neodjedu na konci srpna s mojí přechodnou rodinou na pár měsíců do Kuwaitu, tak bych se za tebou i stavila! :-)

  21. Čárys

    Ahoj Evi, prosímtě, už je tam u mě uplně plno na každej termín, co tam budu. Už je plná kapacita. Jak u mě v posteli, tak i na zemi, balkoně, atp… Tak tě bohužel zklamu, prostě je plno, u mě…

  22. Eva

    Oooh myslela jsem si to. Nevadí. S největší pravděpodobností mi stejně nejspíš vyjde ten Kuwait, takže v pohodě. Užij si to moooc!!!

  23. AsiJura

    Tak gratuluju, zní to super, lidi v mém okolí říkají že jsem blázen když cestuju jak cestuju a jezdím na kole, ale vždy když se podívám na nějaký tvůj report, tak si proti tobě připadám jako gaučový povaleč:D Ale já to ještě rozjedu, ty a tvůj web jsi mi velkou inspirací, je skvělé vidět že když se chce tak to jde, život má být rock´n´roll!!! Hodně štěstí! Jura

  24. skautik

    Caaarys jedes do portugalska ? Beres kolo? kamos tam stavi traily maj tam slusnou bikovou zakladnu :)

    Tusim ze ho Drzack s Maarou uz potkali kdysi ve FRA tak nevim jestli si byl tenkrat s nema kazdopadne, kdyby si chtel dohodim ti kontakt :) Je to v Lagosu…

    tady je jedna z tech trati http://www.vitalmtb.com/videos/member/Ride-Portugal-Wide-Open-Track,14039/luapphoto,12529?utm_source=facebook.com&utm_medium=referral&utm_campaign=fb_connect

  25. Čárys

    čoveče, už jsem nějakou dobu tady, hehe : )
    Jdu na to kouknout – vypadá to velice slibně !

Komentář: