Cesta z Makro vol.3

58442369_276750916544951_4095672154811531264_n

KDE SPÍM, CO JÍM ??? Ptáte se…. Tak já vám trochu nastíním, jak to vlastně na pouti do Santiaga funguje.

Každý oficiální poutník musí mít takzvaný “credential” – taková malá knížečka, kam na jednotlivých místech dostáváte razítka (dneska jsem jedno dostala v kostele na začátku Bilbaa a druhé pak zde na Albergue). Bez toho credentialu vás na těchto Albergue (ubytovnách pro poutníky) neubytují.

A tím se dostáváme k tomu, kde spím…. Na Albergue :-) Je to jako když si představíte hostel, kde je jedna velká místnost a v ní palandy a cca 20 postelí (záleží jak velké je Albergue) a je to smíšené. A tyto ubytovny se ještě dělí na soukromé a oficiální a ty jsou většinou “donativo” (co dáte do kasičky). Špunty do uší jsou opravdu nezbytné…včera v noci jsem sice to chrápání slyšela i přes špunty. A ráno v 7h budíček jak na táboře. Jak říkám, o zážitky není nouze….

A co jím? Sice na většině Albergue bývá kuchyňka a plno lidí si jde nakoupit a něco klohní k večeři, ale na to jsem po té štrece fakt dost líná a volím lepší variantu. V okolí bývají restaurace, kde mají menu pro poutníky a to za 10 Euro, což je předkrm, hlavní jídlo a dezert (vždy od všeho výběr tak ze 3 možností) a k tomu chleba, víno nebo pivo nebo voda…. Je jasný, že když celý den piju vodu, tak si nenechám ujít sklenku vína. A poslední možnost je a ta se mi posledních dvou dnech zalíbila, dojít si do místního baru a tam povětšinou mají výběr různých tapas. A že zde je umí :-) Navíc je to dobrá příležitost být mezi místními a něco se dozvědět více o kultuře, popovídat si s někým u vína či pivka atd. Jen pozor, tady nejste ve Španělsku, ale v Baskitsku !!! O tom možná více jindy.

A na snídani si většinou něco koupím….jako včera, to byla zase příhoda :-)Koupila jsem si skyr jogurt, 2 banány, mandarinku a pak šunku a sýr na svačinu na druhý den. Vše si na Albergue dala do ledničky a ráno šok. Z jogurtu jsem měla zmrzlinu, mandarinka byla jak baseballový míček a banány jak dva bumerangy… velice výživné :-)

Snad jsem ty základní otázky, co jsem dostala, zodpověděla….

Krásný den a BUEN CAMINO…

Markéta

Komentář: