Sněžnice vol II

sneznice21011-(12)

 

Tak jsem tu byl několikrát požádán, abych napsal něco o těch sněžnicích, co tu mám na krámě. Hm, no, tak to vezmeme – rychle : )


O sněžnicích Viamonth se toho mužete dočíst všude dost a dost, ale já bych to chtěl zhodnotit tak nějak po svým co. Prostě vám tu napíšu výhody a nevýhody, a pak vám řeknu, že tu mám poslední dvoje a vy se s tím nějak poperete, co.

Tyhle sněžnice má náš horolezeckej oddíl v Táboře už roky, ROKY, protože je tu místní starousedlík vyrábí, takže tu v tom chodí skoro každej.

Největší rozdíl od ostatních modelů a druhů, kterejch je dneska zahlcenej net totálně, je to, že je to maximálně jednoduchý a nezničitelný kus matroše, s kterým se můžeš vydat do divočiny s tím, že tě nikdy nezklame, nenechá, a nic se na něm nezlomí, neukopne. Jsou totiž z plachtoviny na náklaďák, repky, a hliníkový trubky.

Co dodat.

Váha je fak neskutečná, jsou L.E.H.O.U.N.K.Ý. (1kg každá), ale eště jsem v ruce nic podobnýho neměl, určitě ne se stejným výtlakem v prašanu – jsou totiž fakt macatý, i když ne široký – dá se v nich i běhat, aniž bys vypadal jak čerstvě podojená kráva.

Strčíš botu, zatáhneš repku, jdeš. Když tam chceš snb botu, tak dáš max delší repku, nebo tak. To je celý, co můžeš ladit. Dole jsou hliníkový zoubky, který u mejch 7 let starejch Slabochovejch sněžnic jsou furt jak nový, a to je nikdy nikdo nešetřil, cesta necesta.

Nevýhodou těhle sněžnic je to, že když je ledová hora, tak jsi v prdeli – nemaj hrany po obvodu, zoubky, nic – a ty budeš klouzat, kor v traverzech. Na druhou stranu, nevím na co je chcete vy, ale já s nima chodím hiky se snb na zádech, což nepraktikuju NIKDY, když je kopec pod ledem – protože co bych tam asi tak dělal, ha ? Klouzal se dolu po prdeli s prknem na žabáka ?

Mno, takže tak.

Hodně lidí kolem mě má samý hajtek modely s plastem, karbonem, ráčnama ze snb vázka, zubama jak z Čelistí, bifikundacema a dalším metalem. Pak je vidím, jak se bořej když je prachu přes 3O a teplota pod – 1OC., nebo jak lámou přezky jen co je hodili na zem s batohem. No, když chcete utratit 4OOO,- a zjistit že na prd, klidně.

Já rád dám za ty moje těch našich 1690 ,- a budu se smát z prašanový hory na ty šašky v půlce kopce : ) ještě za deset let.

Ostatně – myslíte že kdysi se chodilo na plastu ?

A osobní zkušenost ?
X dní v prachu ve špindlu.
-30stp weekend s Andym.
Ledová hora s Manasem.
Železnej ruda.
atd atd, mnoho toho…
třeba i videjko.

Silně zaujatej článek s irelevantníma informacema napsal striktně oldschool Viamonth baštící Čárys.
PS: mám tu poslední dvoje : ) A už nebudou, neboť chlapík s tím končí.

24 komentářů pod “Sněžnice vol II”

  1. Krišák

    Proč nejezdíš žebřiňákem? Kdysi se tak jezdilo…:-))) Já mam tak 6 sezon PLASTOVÝ automaty Salewy vyráběné TSLkem (pravda, předpokládá to boty se zámkama, ale zase tá váha pod dvě kilča pár). Nedám na ně dopustit, za dvojku peněz. Naopak mám kámoše, co se spálili s rámovkama s pofidérním výpletem.
    Ale toto vypadá opravdu bytelně. Materiál dost podobný plachtovině z návěsu, a ten snese fakt hodně.

  2. Čárys

    Materiál je plachtovina z náklaďáku…
    Já neřikám, že nejsou i jiný dobrý, nebo třeba lepší, já jsem stará škola, a proto tenhle oldschool : )

    A nepředpokládá to žádný boty, předpokládá to jen sníh : )

  3. šafy

    přesně to co hledám. jednoduchý jak facka. jakožto táborák nemám o jejich výrobě v okolí ani ponětí. hamba

  4. David

    Luxus! To jsou pravdepodobne nejlepsi sneznice jake jsem videl. Musim zvazit moji financni situaci. Libi se mi a moc!

  5. tomaass

    na sněžnicích chodím dost často, mám levný haven, chodil jsem i na tomhle, všechno to stojí za hovno a už se těším, až jednou utratím 8000 Kč a zjistím, že to nebyly vyhozený peníze :-D

    jinak co se týče chození po ledovejch traverzech, tak jsi sice hezky napsal, že nebudeš po ledovým traverzu jezdit, jenže často vede po takovým traverzu cesta tam a zpět z nějakýho pěknýho spotu nebo je pěkná blbost stoupat žlabem, kde můžeš utrhnout lavinu a musíš to vyjít někde okolo a když pak v Krkonoších pořádně foukne, na zádech máš snowboardovou plachtu, máš co dělat..

    za 1690,- rozhodně nejlepší varianta na začátek a vyzkoušení, jestli vás sněžnice budou bavit, ale kdo chodí v zimě aspoň jednou tejdně a chodí s tím do velkejch hor, tak pro toho to není

    doufám, že letos taky konečně někam vyrazíš s náma!

  6. Čárys

    4: Tomaass : Myslím že spíš ne, 7.prosince mě čeká ta operace, a hlavně – já to mám do Alp 25O km a tak se budu vrhat tímhle směrem…

    Přeci jen jste z ruky, a Alpy jsou Alpy…

    Ad spoty, žlaby, ledový traverzy – jo, to beru. Já ale 8OOO,- za tuhle formu zábavy nedám, já rád 1600,- a 7 let spokojenost, odlschool a tak. To je to, co já chci. :)

  7. Kojc

    Už se těším na ty naše sněžnice. Chodíme v nich s Kámou, cestou necestou, hrozným bordelem a je to opravdu zábavný. Sedláme plastový Haveňáky, nejsou špatný a cena byla taky slušná. S tímlhe cajkem se opravdu člověk dostane sněhem všude, žádnej turista, běžkař, nic. Ticho a les.

  8. TomTom

    Díky za článek. Páč jezdim na FR lyžích, přemejšlim na tim, jak se sněžnice snesou s lyžařskejma botama? Máte s tim někdo zkušenost?

  9. Čárys

    4: TOM TOM : Nesnesou – kup si radši skialpy, čoveče…nebo pohorky a sněžnice. Ale počítej s tím, že ti skialpinisti budou utíkat, při veljetech, a to dost.

    Zase na sněžnicích můžeš jít rovně nahoru, nemusíš křižovat…ale víc to bolí, o moc víc. Já byl s ANdym na pěkným vejletě, zatímco ja to zvladl, jemu lsezly nehty hehe : )

    viz tady v reportu : http://720.cz/?p=13269

  10. Medvěd

    nejlepší špičkově funkční sněžnice jsou tyhle: http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=LRa74DYI0wY&NR=1

    nesou, nekloužou na ničem, prostě perfektní kombo všech důležitejch vlastností! Čárys je může ukázat tomu svýmu výrobci, nechat vyřezat na laseru rám a může je pod značkou 720 velmi snadno vyrábět taky. Možná je v tom nějakej patent, ale třeba ne a stejně je to dneska lidem fuk. Každopádně nic složitýho a přitom naprosto dokonalý! Lidi co je mají by určitě potvrdili a já jen mohu říct, že na těžkejch širokejch FR lyžích s Dukem a s pásama se jim jen těžko stačí. Oni mají lehký nohy, neklouže jim to, neboří se… co víc chceš? Snad jen dokonalou fyzičku na to šlapání. Tyhle za ty prachy stojej a zas tolik ani nestojej! :)

  11. Medvěd

    Tom tom.. nepremyslej o sneznicich. Namontuj Marker duke + pásy a je vyreseno. Rozhodne lepsí než tahat na báglu sněžnice. A často i mnohem rychlejší – záleží na terénu. Někde závidíš sněžnicím co nekloužou a někde zas oni tobě – ale k dukovi je možno pořídit haršajsny a nekloužeš ani ty. Sám je ale taky nemám, není to až tak nutné. Každopádně platí že pro dobrej prašan se chodí obvykle po vyfoukanym tvrdym snehu na hřebínkách. Málokdy máš supr prašan při výstupu. Většinou si za nim jdeš, ale ne tamtudy kudy pojedeš. Takže třeba po druhé straně kopce – po hřebínku kde je vyfoukáno, či vysluněno. Pak ale Drop in a jsi v prachovym ráji. Takže tak.
    Pro lyžníky je to jasný – pásy +duke (zde je naprosto jasno, že žádný jiný typ než marker duke (baron),či odlehčené skialp verze nemají smysl. Všichni ostatní mají problém s torzním krutem při jízdě. Marker tohle vyřešil zcela geniálně a také s patentem.- Vázání se v torzi chová stejně jako velmi kvalitní celokovové závodní vázání)

    Pro kratší výstupy na snb sněžnice a pro delší lepší splitboard – zase záleží na podmínkách a typu výstupu – prudké kopce určitě lepší sněžnice (rozumněj MSR lightning), mírnější pak split s pásama. Pokud je to jen o tom si občas přišlápnout od lanovky, pak určitě sněžnice.

    Pardon, nějak jsem se do toho vžil.. to asi že ta zima už přichází…

  12. goos

    Můžu se tě zeptat zda by byly jedny ještě volný? Loni jsem od tebe jedny kupoval pro kámoše a teď bych chtěl jedny pro sebe. Dík za info.

  13. tomaass

    medvěd: joo splita toho já bych chtěl jenže to je peněz!

  14. medved

    od te doby co se Ota Tylu razhodl ze slapne Jake Burtonovi na paty tak to s tou cenou neni tak hrozny. jako neco to stoji, to je jasny. Ale kdyz prestanes na par dni utracet za chlast a podobny nesmysly, tak na to jiste naskudlis. :-) http://www.garasplitboards.com

  15. zp

    2 Medvěd: tak kamarád si teď celkem pochvaloval to nový vázko od Scottu(guardian). Salomon a ještě jedna firma, teď si za boha nemůžu vzpomenout jaká, vyráběj to samí jen pod jiným názvem. Je to celokovový, bota je mnohem blíž lyži než u Markeru a je taky širší, což by mělo zlepšit přenos sil na lyži přes botu a vázání. Jen ta váha skoro 3 kila je běs. Sice novej Duke taky přibral a rozšířil se, ale výška 37 mm nad lyží zůstala. Já budu kupovat Barona, je to takovej kompromis s váhou a DIN 13 mi bude stačit. Scott Venture jsou doma, jen ještě přemýšlím nad botama. Nějaké rady?

  16. Čárys

    4: Medvěd : Dobře ty, díky, zajímavej komment, v podstatě souhlasím…

    4: Goos : Jedny tu ještě jsou, brácho…

  17. Medvěd

    zp . guardian má jeden stejný problém jako všechny ostatní vázání krom markeru. sic docela dobrou torzi, stejně to nedosahuje torzní tuhosti u duka. a hlavně přenos sil na lyži je realizován pouze přes jeden čep vepředu a jeden bod vzadu. Většina lyží se pod tímto příliš ohýbá a přenos sil do špičky lyže je velice mizerný. marker je spojen s lyží na lyžinách – prakticky na čtyřech místech – bráno podélně najede do lyžin, které ho naprosto pevně zakotví k lyži a přenos sil je naprosto perfektní. Co se týče výšky je to naprosto jedno. Samozřejmě do prašanu je ideální být co nejníž, ale ve finále je to jedno a ani to prakticky nepoznáš. Na tvrdším sněhu ti naopak výška pomáhá. K tomuto zkušenost s Robinem Kaletou, který byl zapřísáhlým odpůrcem všech skialp vázání kvůli právě torzní tuhosti, podivnému přenosu sil a hlavně životnosti která někdy u Robina znamenala jeden tvrdší dopad. Dlouho dukovi odolával, ale od lonska ho má a je nadšený. Sám říká, že nepozná rozdíl mezi lyží s normálním vázkem a s dukem. a o tom to je. Jinak Baron je stejny jako stary duke .. takze naprosto ok. pokud ti staci din. Ale pokud jezdis trochu ostreji, tak bych volil duke, protože budeš mít din v lepší pozici – ideální je to mít ne zcela ke konci. ale ideálně tak treba na max din 10 z 13 aby to fungovalo. Pokud jezdís rychle a skáčeš ze skal, tak bych předpokládal din min 11-12 i pro lehkého člověka okolo 70kg. Boty .. idealně samozrejmě race bota s flexí cca 120-130 a příjemným náklekem dopředu. Například nové fischer Vacuum prý jsou hodně dobré – hlavně díky vacuum systému s přispůsobením skeletu.

  18. zp

    tak já mám doma freeridový Lange, ale měl jsem na mysli boty s přepínáním na walk mode. zatím se rozhoduju mezi Garmont Delirium a Radium. samozřejmě v tom hraje roli váha. jelikož freeride botky mám, tak dám asi přednost těm Radium.
    jinak naprosto souhlasím s tím cos napsal o těch Markerech. já jsem o nich rozhodnutej už dávno. u nás na krámě děláme spíš lehčí skialpový sety a tak se k freeride vybavení moc nedostanu a kámoši mají zkušenosti taky jen s tím lehčím vybavením, tak zjišťuju kolem co se dá.

  19. GooS

    Super, přišel ti email…

  20. TomTom

    Čárys, Medvěd: Skialpy nechci, mám prašanovky a běžky, střídám to podle situace a sem spokojenej:) O sněžnicích přemejšlim z toho důvodu, že bych je využil jak na freeride (pokud by to s přeskáčema šlo), tak při toulání lesem (na což sou určený). Pokud ale řikáte, že by to nešlo, je to bezpředmětný.
    Stoupací vázání je samozřejmě fajn věc, ale jako většina fajn věcí stojí ranec. Našel sem tuhle variantu, viděl to někdo, zkoušel to někdo?
    http://www.telemark.cz/products/bca-alpine-trekker/
    Díky Tom

  21. tomaass

    medved: to vypada dobre, ja jsem koukal na bluetomato jen a tam vsechno o dost drazsi

    jinak moc neutracim, ale mam takovou T3, ktera rezne a bude se na ni delat lak a kastle :-D

  22. Medvěd

    zp .. nevim zkušenost je taková že na pořádnou jízdu ještě nikdo botu s přepínáním walk/ski nevyrobil. Všichni freerideři jezdí v závodních botách. a to i když se šlape na pásech! Trochu slušné jsou při muších váhách jezdců — cca 75kg Black diamond Factor 130, ale pro těžší lidi vůbec a na slušnou rychlou jízdu to prostě pořád není to co by to mělo být. Tohle se prostě ošidit nedá. Garmonty jsou všechny jak žvejkačka. Na skialpovou jízdu proč né.. ale na rychlou jízdu a skoky to fakt není. Všichni si nahoru taháme to nejtěžší co máme, protože kvůli té jízdě dolů to za to stojí. Pokud chceš regulérně skialpovat, pak je to o něčem jiném. Ale znám v alpách kluky kteří chodí několikadenní tůry v závodních botách a s těžkejma širokejma lyžema. Prostě jim to za tu jízdu stojí.

    Tomtom – trekery, nebo secura-fix je použitelné řešení. Chodil jsem na tom nějaký čas, ale je to jednak dost těžký v batohu celej den to vozit a jednak se na tom fakt blbě jde traverz – na ledu téměř nemožné – tedy i každý cik cak stoupání na tvrdším sněhu je problém a hlavně je to fakt pekelně těžký na nohách. Duke je drahý, ale dokonalý! Stojí za útratu. Můžeš ho mít na prašanovkách standartně jako jediné vázko. Nijak mu to neškodí, je na lyžování dělaný .. narozdíl od ostatních, které jsou dělané na chůzi.. to platí i o botách.

  23. Svoby

    Ty jo, pěkná diskuse na úrovni. Jen potvrím co bylo výše už uvedeno.
    1) Duke, Baron-letos chci pořídit třetího duka, nebo zaexperimentovat s Marker F12, je lehčí ale zdalipak vydrží dropíky? Uvidíme co se namane…. Duke maximální spokojenost, oba fungujou dodnes a nešetřím je.
    2) Trackery, nebrat, traverzy na tvrdem jak říkal Medvěd a navíc jsi asi 6-7 cm nad sněhem, což je psycho labilita.
    3) Sněžnice: Jako lyžař bych k nim nebyl úplně skeptický. Loni jsme byli týden ve Fagaraši. 3 kluci, 1x lyžař (pásy+mačky) 2x prkno a sněžnice (jeden nějaké plasťáky, druhý výše zmíněné MSR)-plasťáky šly srát brzy,a majitel si s nima užil dost zlosti, nakonec je vyreklamoval, MSR byly OK a to předtím měly za sebou mordor v Alpách a pak byly na spouště výletech eště celou zimu-dodnes jsou OK, jenom se odloupala barva, což není podstatné. Dokud jsme šli tam kde se dalo jít s pásama, bylo to ok, ale jakmile jsme lezli strmým zamrzlým korytem, tak než jsem si přehodil mačky a upnul lyže na záda kluci už byli o 200m výše. A s malou plochou maček, jsem byl často po kolena ve sněhu. Nevýhoda sněžnic je snad jen v tom že i po rovině musíš tahat lyže na zádech.
    4) Co se týče lyžáků na FR tak sem vložím jedno videjko, po něm přemýšlejte, kde vás bolí nejvíc noha když je dopad dopředu a tvrdý, což se sem tam stane, obzvláště na switch. Tenhle systém nevyrábí jenom fulltilt, ale třeba i dalbelo a do nedávna dělal i deeluxe a amplid. http://www.youtube.com/watch?v=hsjzOQnS7So

  24. nansi

    clanek numero uno, diskuze taktez
    dostala se me nabidka sneznic TSL, snad asi rok stary, tak snad to v nic taky pujde
    ted uz jen, at poradne nakyda

Komentář: