Sick of trash – a co vy děláte pro svoje okolí ?

sick

Prostě pořád hledám nový projekty, kam bych upnul svou neutuchající energii.
Žiju v lese, mám k přírodě vztah.
Miluju oceán, hory. Čisto, zelenou a modrou barvu, barvu sněhu, chuť a vůni přírody…

A pak přijedu za klukama do Horsefeathers.
A zjistím, že mají nový projekt.
A je to projekt, kterému tleskám a cítím hrdost na to, kdo mě podporuje již 8let. Oni tvoří.
A já se a tom hodlám participovat, hodně.

Inside, více.

To víš, tuhle jsem byl na Monínci a povídám lidem co tam byli…

Přivezli jste si flašky, pivka, klobásky – odvezte si taky ty prázdný flašky, obaly od klobás, atd…dyť jste to přivezli, ne ?

Koukali jak kdybych je urazil…ale já je neurazil, já se jen snažím, aby lidi byli za svoje jednání odpovědní – aby vzali do svých rukou určité věci, aby nečekali, až o udělá někdo, aby to udělali oni…

Kdy jste naposledy šli po chodníku, silnici, cestě, a viděli jste odpadkek, kterej jste zvedli, a hodili do koše poblíž ?
Když jsem byl malej, bylo to celkem běžný. Dokonce jsme měli na to věnovaný i části hodin ve škole, dokonce si do dneška pamatuju, jak nás nabádali aby jsme když uvidíme stojícího řidiče se zapnutým motorem, ho požádali, aby ho vypnul…já vím, historie, extrém, ale…jen pro příklad…

A dneska, podíve se kolem sebe.

Tuhle mi otevřelo oči na Bali rozhovor s místním člověkem o odpadech.
Na Bali je celkově problém, se svozem odpadu, neexistuje tam jediná spalovna, centrální svozy nic, místní byli celý životy zvyklí balit odpadky do banánových listů a pálit…a pak přišel bílý muž a plasty.
Oni to pálí stále…představte si jak to tam občas vypadá – když je placen člověk od státu, aby jednou týdně objel škarpy u cest a v nich naházené odpadky polil benzínem a zapálil…takhle se to likviduje.

Debata, který mi otevřela oči byla :

“Dobře Martine, je to děs, ano, ale co mají dělat?”
Já na to : “Prostě…mno…a jo…”
“Matrine, kdyby u tebe ve městě neexistoval svoz odpadu, co bys dělal ? “

Bylo to jako facka. “Co bych dělal”? ptal jsem se sám sebe.
Pálil bych to, jako oni na Bali, co by mi, nám zbývalo…a pochopení zplodilo vcítění a nemohl jsem je již jen tak odsoudit…

Začal jsem, a to jsem nikdy v potravinách nejel jako ostatní, kupovat vše jen v papírových sáčcích, bral jsem si z domova svojí jedinou HF igelitku, a snažil se ještě víc než kdykoliv, nechávat po sobě jen slupky od banánů, zbytky zeleniny a ovoce, a sypaný čaj – u mě, v lese…

Zjistil jsem, že mohu, ano, generovat skoro nulu. Opravdu mohu. A tak to dělám..

A pak přijedu na Bali. Odnáším při ponorech sebou z oceánu igelitky, které swell přinese, na souši, starám se o enviroment, aby byl aspon tam, kde jsem já, čistější…

A PAK PŘIJEDU DO HORSEFEATHERS.

A kluci po hodině povídání řikají - “Máme projekt, přesně pro tebe, Martine.”

TEN PROJEKT JE SICK OF TRASH.

A já jsem opět objevil, že tihle lidé, jsou lidi, co tvoří něco víc, než je třeba. Motivace jen apelem na dobro v lidech a odpovědnost je nefunkční u 99procent populace, tudíž do toho vnesli i nějaké ty ceny, a projekt se rozjíždí obrovským tempem.

prosím, věnujte mu pozornost. : SICK OF TRASH.

—————————————————————–

Já osobně, jak už jsem psal, mám k přírodě opravdu obrovský vztah.

Obrovsky sleduji celý projekt kolem obnovy korálových utesů u nás v resortu, pomáhal jsem nosit nádoby na vrak lodi do 20 metrů, a že jich bylo třeba 100 kusů, aby si život na utesu mohl dělat nové shovávačky, aby se korály rozrůstaly, miluju časosběrnej dokument, který tam vzniká, a opět vidím, že jsou lidé, kterým na přírodě záleží, jak tady v ČR, tak tady na Bali…

A tedy, nechci apelovat na vás, jen prosím – zkuste to, aspon občas.
Chceme to tu mít krásný, ne.

Děkuju, to je vše.

Dobré věci si dělají dobří lidé…
Dík.

Martin Čárys,
Freediving Instructors International

eMail : seven20@volny.cz
Freedive web : www.PimpYourLife.cz
Lifestyle MAG : www.720.cz
Skype : carys720
Mobile :  +628 776 267 2094  (bali tel.number)
phone :  +420 777 266 305  (czech tel.number)

28 komentářů pod “Sick of trash – a co vy děláte pro svoje okolí ?”

  1. ludan

    Ziju takhle dyl, vlastne si to uz ani neuvedomuju a je to pohoda…ne, vazne nepotrebujes igelitak na kazdej pomeranc co si koupis! Peknej clanek, diky!

  2. Manas TL

    Snažíme se oba s Radkou po sobě vždycky uklízet, když to jde, bordel zvednu a odnesu do popelnice nebo sebou z lesa. Doma klasicky všechno třídíme, plasty od jogurtů opláchneme atd. Akorát někde v obchodech neunesou nebrat igeliťák na zeleninu, takže pytlíky se recyklujou, několikrát využijou atd. Pokud jdou do koše, tak do tříďáku.

    Koukám ale okolo a je mi z toho občas smutno, lidi na to kašlou. Ale občas potkám lidi co to sbírají venku také a to je prima pocit.

  3. chlastik

    Logiku některých lidí fakt nechápu, u nás mam trail, kam se normálním autem nedá dostat i myslivci tam často jezděj jen na jejich čtyřkolce protože je užší, tak asi 5-6km uvnitř lesa sem při běhu potkal 6 plných pytlů plastu.
    Nechápu když už si dá někdo tu práci a napytluje to, proč to kurva veze takovou dálku s takovýma obtížema ukrejt do lesa, když kontejnery jsou snad všude…achjo

  4. xup

    Hele k tomuhle sem se taky nějak propracoval v podstatě i díky tátovi kterej plasty hateuje, nákupy nosim v papírovejch taškách atd… Na rovinu nejsem žádnej greenpeace, nelezu po čerpacích stanicích a neřvu smrt ropnejm společnostem a když je pak se mnou rozhovor v televizi tak mám v puse zapálený cigáro :) Ale co mě fakt štve a mrzí je, když vidim hlavně hodně mladý debili, jak si daj tatranku a zahoděj obal ty vole na ulici a bohužel jim to asi ani nedochází – tohle je asi taky dost o výchově… Každopádně zajímavej projekt a článek, takovej zase uplně o něčem jinym… Nic, jdu na Točnou vyklízet po povodních, sem zvědavej kolik nám tam z lesa nateklo obalů od tatranek :)

  5. Zaba

    Martine, ale ruku na srdce, co ty cesty letadlem mezi trema kontinentama tam a zpátky. Je tedy pravda, ze mely urcite smysl a navíc je vyvázís tím, ze toho v Indonésii asi moc neprotopís (myslím v kamnech).
    Ono tedy nejde jenom o odpady, i kdyz já, co bydlím ve Spanelsku kousek od more, taky po potápení casto odnásím bordel po rybárích, nebo prázdný flasky po jiných cuñatech, co si udelali plázovej mejdan. Igelitky v mori, no o tom mi vyprávej. Delám to uz dlouho a jaksi samozrejme, jak ríkás, aby to tu bylo hezký. A aby to nezraly ryby.
    Ale i v dalsích aspektech se chováme velice ekologicky, nikam moc nejezdíme, protoze je tu, narozdíl od Prahy, v který jsem bydlel drív, moc hezky. A protoze jsme líný jak prasata, tak jsme poslední zimu uz ani netopili a chodili za teplem do hospody:o)

  6. Vlk

    Skvely projekt, ted premyslim, kde v okoli je nejaky bordel co by se dal uklidit ….. a ty nalepky jsou super !!

  7. Kejleb

    Je to jen střípek co děláš brácho – však víš, kde pracuji a kolik tech obalů vyrobíme. Nedokážu ale pochopit, že se třeba 10.000 tun plastu vyhodí na smeťák, jen třeba z důvodu, že třeba chybí písmenko v textu obalu na zadní straně obalu. Jo hold tržní hospodářství a tvrdý obchod.

    Zdravíme se sestrou :D

  8. turbo turbitch čibrut

    Se vším plný souhlas, nejradši bych fackoval když vidim někoho na ulici, jak se z něj sype bordel a o kousek dál je odpadkáč. Je to o výchově, jako všechno ostatní. A tuhle se na mě paní pokladní dívala divně, když mi zvážila a namarkovala jablko jen tak, bez sáčku, už už tahala sáček, že mi do něj to jablko dá a nechápala, že nechci sáček :) Nicméně vyhnout se plastům při nákupu je dneska docela těžký, všechno je v nich balený. Koupim maso, je balený ve fóli na vaničce. Koupim sušenku, je v plastu. Jogurt, je v plastu. Doba plastová. Vyhejbám se balenejm vodám, protože jsem celej život zvyklej pít kohoutkovku. Naštěstí většina lidí se naučila třídit aspoň ty plasty. Já třídim i v práci, sice to neni tak pohodlný, jako dojíst u pracovního stolu a hodit všechno do koše pod stolem, ale těch pár metrů na chodbu, kde jsou odpadkáče na tříděnej odpad mě nezabije. Ale ze 40ti lidí u nás na patře jsem prakticky asi jedinej, ostatní jsou lídný tu prdel ze židle zvednout. To si pak jeden chtě nechtě připadá jak ufo.

    Jinak se přidám k Zabovi – je fajn sbírat odpadky a neuklízet jenom po sobě, ale jedna cesta tryskáčem přes půl zeměkoule Ti tzv. ekologickou stopu “zasere” asi tak na 150 let, takže už je pak úplně jedno, jestli ten bordel po ostatních sbíráš nebo ne :/ No, jedno to samozřejmě není, ale přirovnal bych to k tomu, když Ti do lodi na moři po kýblech teče voda a Ty se to snažíš eliminovat vybíráním a vylejváním z lodi plecháčkem :) Ale samozřejmě je lepší se snažit než jen rezignovaně krčit ramenama.

    Nálepky ale jinak super a klidně bych si doved představit s některym z motivů mít i triko!

  9. Čárys

    Ahoj všichni, zdravím z Bali.

    Prošetl jsem pozorně komentáře, a snad bych jen dodal k těm ad ekologická stopa.

    Já osobně nejsem žádnej ekofašos.
    Jak už jsem psal u článku z Maringotky před dvěma lety, cituji :

    “Nejsem žádnej ekofašos, naprosto si uvědomuju realitu světa, ale rozhodl jsem se s tím, s čím mohu něco dělat, něco dělat.”

    Konec citátu.

    Mám vubec, něco dodávat?

    Myslím že netřeba.

  10. coolo

    4 Vlk: zkus se projit podle reky, ale asi pro ten bordel budes muset i do korun stromu.)

    Kez by fungovalo to, ze si po sobe kazdej svuj bordel uklidi, roztridi….to by se nam hned zilo zas o neco lepe.

  11. Pádlista

    Nechci, nechci, nechci být ke všemu kritický, ale ty lidi. Ty lidi mě vždycky přinutí :)
    Kolikrát, že si to letěl tím letadlem? A proč vlastně? Jestli to dobře chápu, tak proto, aby tam mohli letadlem létat další a další lidi.
    A papírové tašky… móda? Neznalost? Viz. např. http://nachod.zeleni.cz/14546/clanek/
    Když to vemu do důsledků, tak na téhle planetě jsme to vzali za špatný konec. Už se těším na další.
    Otázkou je jestli proti tomu vůbec bojovat. Vždyť jsme jen taková vesmírná plíseň. Možná je to naše poslání.
    No a nakonec: Ten odkaz na jistě prospěšný projekt mi nefunguje.
    Třídím odpad a myslím si, že to má smysl, ale lepší je žádný nevytvářet.
    Špunty do zadku všem! :)

  12. Breat

    Já to bordelaření taky něchápu. Bydlím teď na vesnici a co se všude válí po lesních cestách a všelijakejch škarpách bordelu, to mě hlava nebere a srce bolí. Vždyť doprdele stejně musej obci platit minimálně 1 popelnici na 1 číslo popisný! Tak nechápu to vození do lesa… Eště stim že mě někdo uvidí , že to tam povezu autem bůchví kdy v noci , že si to předem musim připravia a pak si patřičně zasrat auto… To jim jako nestačí 120litrová popelnice na týden (stojí to 600,- na rok) ? WTF… Nám s přítelkyní a psem s normální běžnou spotřebou stačí ta popelnice na 14 dní. Petky, sklo a Tetrapaky dáváme zvlášť. (Pivoňky stejně putujou zpátky do krámu :D )
    Každýmu co by odhodil nějakej bordel bych nedával pokutu ale pořádně přez ruce/držku. Jedině tak jim to snad dojde.

  13. Čárys

    Pádlisto, žiješ v realitě ?
    Chápeš co je to apel na ohleduplnost lidí, a co je to ekoterorismus ?

    Já ano.
    Ujasni si, co ještě můžeme a chceme udělat.
    Já mohu a chci to, co mohu a chci.

    Než začneš poukazovat na absurdity, prober si kolik výdobytků moderní společnosti používáš a proč ty sám.
    Nemusíme se tu špičkovat, kdo necává větší či menší ekologickou stopu, rozebírat, kolik stálo vyrobit kolo, na kterým jezdíš, nafta, kterou jsi za život spálil, a podobně. Chápeš že je tohle uplně jinej level a odvádí to pozornost od veskrze pozitivního projektu očisty míst, kde žijeme?!?!

    BORDEL V LESÍCH, NA ULICÍCH, HORÁCH MĚ SERE.

    S tím jsem se rozhodl něco dělat.
    Klucí z HF taky.
    Zbytek je neřešitelný problém stran jedné malé firmy a jednoho každého z nás, chápeš to ?

    Je třeba začít od malých cílů ne ?

  14. Zaba

    4 Turbo (12:20), S tím letadlem to zase tak zlý nebude, me vysel zpátecní let pres púl Zemekoule tak 1 m3 spálenýho kerosinu na hlavu, kdyz se do letadla vejdou stovky lidí. Tedy pokud neletím s Air for one jako Obama, potom je to dozivotní masakr. Kdyz takhle odletím do tepla na celou zimu a nebudu doma topit, vyjde to vlastne nastejno. Na topení v bezným RD je potreba za zimu urcite víc paliva, nez je ekvivalent kubíku benzínu. Nebo si spocítej, kolik clovek projezdí autem, kdyz ho pouzívá do práce. Takze letet jednou za 5, 10 let na exotickou dovcu nemusí bejt zas az takovej hrích.

  15. Šárka

    taky bych se přidala…k třídění sem vedená odmala, doma třídíme co se pamatuju a příčí se mi vyhodit jakejkoliv plast, papír, sklo nebo hliník do smíšenýho odpadu. Ale hlavně, posledních tak 5-10 let to lidi začli brát jinak. Pro spoustu mejch vrstevníků je třídění samozřejmost a to rozhodně nebejvalo. A když jsem viděla někoho odhodit odpadky? Buď já, nebo lidi okolo, škoditele upozornili, že mu něco “upadlo”. Většinou bylo dotyčnýmu dost trapně a myslim si, že si příště rozmyslí jestli něco odhodit….

  16. Pavlik

    Sick of trash…..skvělej nápad!!!

  17. camell

    Tahle debata muze bejt nekonecna a pramalo nakonec vyresi,ale musime vzdy zacit u sebe aby jsme se my samy nekam posunuli,dostali.Na druhou stranu potrebujeme velky hrace aby nam s tim pomohly,protoze jinak jsme fakt jen stripky jak pise KEJLEB takze”KUDOS FOR HORSEFEATHERS FOR PULLING THE FINGER OUT OF THEIR ASS!
    HOWG

  18. PaLO

    Taky přispěji do debaty i když to často nedělám.
    Situace:Základní škola v Brně-děti 6-7 třída,před školou dvě skupinky děcek jedna sbírá bordel co udělali jejich kamarádi před ZŠ,druhá skupinka postává a hodně nahlas se směje. Směje se kamarádům kteří uklízí a oni nemusí jelikož jejich rodiče nesouhlasili s tím aby jejich ratolest také uklízela protože dětem se to nelíbí (donesli do školy potvrzení od rodičů, že nesouhlasí se zapojením do podobných činností).Tak nevím co si mám myslet o výchově nové generace v této republice.Každej tady píše jak třídí odpad-naprosto souhlasím a doma třídíme a vedu k tomu i děcka a věřím že se to podaří do nich zasít aby nebyli hovada.
    Debata by mohla pokračovat od letadel přes třídění odpadu po používání PET lahví dál k jedovaté domácí chemii atd. Jsem velmi rád že někdo aspoň nějak poukazuje na tento problém a chce svým příkladem něco udělat neboť nic jinýho než vlastní příklad nefunguje.
    Pokud se někomu bude zdát že je jeden nebo pár příkladů málo TAK NĚKDO musí začít.

  19. Motherfucker

    Ekologie může být pro spousta z nás kontroverzním tématem. Uklízím odpadky, protože to vypadá blbě, když nejsou tam kde maj bejt. To je to nejjednodušší.

  20. Pádlista

    Stejně jako můžeš začít sbírat obaly od tatranek, můžeš začít i s tím ostatním ;-)
    To že se někde bude válet PET láhev je víceméně “jen” estetický problém. Bude se tam válet i za spoustu let a přírodě to neublíží. Jediný problém je, že se nám tam nelíbí :)

    2 Manas TL: Ty kelímky od jogurtů meješ jen aby ti doma nesmrděly. Jinak je to zbytečné.

    2 Zaba: Dobrý postřeh. Naštěstí Čárys si eviduje i tu propálenou naftu :)

  21. petrD

    úplně nejvíc je když pejskaři sbírají hovna po svých miláčcích do igelitovejch pytlíků pěkně zavážou a šup s tím do odpaďáku… hezky zakonzervovat věc, která se sama o sobě do měsíce rozpadne na následujících 70 let…

  22. Manas TL

    2 Padlista> ano mas pravdu, bohuzel trideny odpad je pomerne kousek od domu a tak to meju abych to tam mohl hodit najednou.

    2 PetrD: Tomu taky nerozumim, papirovy pytliky byly dobry, rozpadlo se to samo. Ten igelit je nesmysl, ale prej mesto usetri. Jinak pokud by to lidi nesbirali, tak by parky tady okolo byly naprosto nepruchozi. Bohuzel. Kazdej v panelaku si poridi velkyho psa, protoze to je moda a ty hovna, leckdy vetsi nez lidske, stojej za to.

  23. Cortez

    @ petrD: takže je lepší to tam nechat? nebo 2x denně naložit psa do auta a vyvézt do lesa, kde to vykoná? nebo psovi strčit pod zadek leták z Lidlu, z toho letáku to nahodit do přepravky, co se jednou týdně vyveze do bioplynové stanice a leták otřít o trávu a zrecyklovat? nebo radši žádnýho psa nemít?

    Řekl bych, že ta zakonzervovaná “věc” se spálí, a to dřív za 70 let, i když to není ideální. Nevím ale popravdě o jiném řešení.

    Ad projekt – nápad dobrý, začít u sebe to první, co člověk může udělat. Pak už jen otázka, jestli ta kapka vytvoří moře, nebo jestli se to ztratí (stačí pohled na nakládání s odpady ve větších firmách). Ale aspoň si člověk může říct, že udělal aspoň něco.

  24. petrD

    2cortez… já psa mám a řeším to jednoduše… klackem… pokud je to jenom trochu možný odkutálet někam kde nehrozí, že do toho někdo šlápne tak hurá. no a když to nejde tak papírovej pytlík… jinak u nás se spaluje pouze v liberci a v praze v malešicích, toto jsou dvě jediný spalovny u nás… všude jinde se zahrabává.

  25. Cortez

    @ petrd: S podstatou souhlasím, je trochu absurdní pytlíkovat trus. Někdy to ale prostě klackem odkutálet nejde, protože tam buď není klacek, nebo spíš těch “bomb” tam už je spousta od těch, kteří na to kašlou úplně (v lese a méně frekventovaných místech metodu s klackem používáme taky). Neznám poměry v Praze, ale v Brně se stačí projít po, za komunismu postavených, sídlištích (Lískovec, Bohunice apod.). Bydleli jsme tam rok a sbírali jsme to po psovi asi jediní.. na trávu se tam nedalo šlápnout a odkutálet to taky nešlo. Pak je spíš otázka, jaké jsou pohnutky k pořízení psa a jestli je to ideální, když je jich na sídlišti jak psů. Na druhou stranu ale je vlastnictví každého věc. V rámci tohoto mi přijde lepší, když by všichni poctivě pytlíkovali, protože psa se asi kvůli ekologii nezbaví.

    A igelit je zatím bohužel asi jediný použitelný materiál.. papír proteče a nedá se jím ani nabírat (efekt je stejný, jako u toho klacku.. člověk to honí po zemi, až z toho nic nezbyde). Jinak nahoře v této diskusi dával někdo srovnání náročnosti výroby igelitky a papírové tašky. Otázkou je, jak to je tendenční..

  26. Michal

    Ad “igelitky”.
    Polyethylen má na svých makromolekulách navázán škrob, vazby nejsou tak stabilní, materiál rychleji degraduje.

    Ad kelímky od jogurtů – pro přírodu je příznivější je spálit s ostatním ve spalovně, než doma umývat vodou.

  27. Dan

    Tenhle problém má jediný opravdu dobrý řešení, vrátit se do doby kamenný a zároveň částečně vychcípat :-) Ale na druhou stranu proč si ten zbytek života na planetě sobecky nezpříjemnit a neuklidit, jsem pro a myslím si že to má smysl! Dobrý je taky nepodporovat masový transport… to znamená vajíčka koupit u souseda, na mlíko si pořídit krávu a spotřebovat věci za čerstva atd. tím se spotřeba obalových materiálů sníží nejvíc.

  28. Dan

    Mrkněte na tu hrůzu : http://www.opr.princeton.edu/popclock/

Komentář: