Otvíračka Freedive sezony – Trhovka

img_0322.jpgU moře v české republice. Byli jste někdy ? Že ne ? Že nemáme ? Ale to není pravda. Máme. Mám to k moři jen 1OO km. Takže 250 za naftu. To je kruci přeci třeba využít !!!

Pchhh, Chorvatsko, Egypt, proč tohle to, proč to dělat. Proč když se stačí každý jaro sebrat, naložit se do auta a vodjet na Vysočinu do Trhové Kamenice. Na místo, kde lebende legende Martin Štěpánek k Freedivingu přičuchl… Inu, jako každej rok, jeli jsme letos opět.

Kdo asi tak přijede, z celý tý party freeček, co znám. No kdo. Stálicí, která nikdy neodmítne udělat nějakou blbost je můj podvodnický přítel, fotograf a buddy pan VTCH. Žádná blbost mu není cizí a proto jsme si tak blízcí, že. Takže na moje volání odpovídá on, a slečna Jarča.

Já osobně mám rád akce, na který se jezdí o den dřív a vrací se o den dýl. Je to proto, že pak nejsem nikdy unavený. Tělo se umí dnes přesouvat velice rychle, je to kousek za jakoukoliv činností – 3 hodiny letadlem, dvě autem, kousek vlakem, chvíli pěšky…a jsi uplně jinde. Ale co hlava ? Ta to nezvládá, a u většiny lidí ne. Takže aby mysl mohla dostihnout tělo, mohla se aklimatizovat a cele přijmout nadcházející zážitky, musí se jí dát časovej prostor z přesunu… A tak to prostě je.  Jezděte o den dřív, vracejte se o den dýl. Uvidíte, že to funguje…

Toliko trocha těch myšlenek ode mě, a přejděmež rovnou k akci.

Večer tu není ani noha, přistihuju se že stojím na břehu lomu a zírám do hloubek asi hodinu. Je to neskutečný, prostě vidím na dno, to snad ani není voda, to je sklo na který když vstoupím, propadnu se mávajíc rukama a dole se rozplácnu o skály…točí se z toho až hlava, tak to fotím na mobil, škodolibě posílám Andymu a jdu si dát vařit čaj.

img_0322.jpg

V noci doráží pan VTCH a Jarča, a ráno i pan Vlkoun. Ten přijíždí ve chvíli, kdy my s panem VTCH děláme rozehřívací strečing. Místo aby se k nám přidal, vytahuje cigáro, strká si ho do huby a povídá : "Sem byl 3 hodiny v autě, ne…" Děs, VLX, Děs. Pak to topení má za něco stát, hehe : )

No nic no.

Kolem 11h jdem na akci. Voda je teda pekelně studená, 4 stp dole, 7 stp nahoře – to už je bolest, brácho. Kor když vidíš lidi v sucháčích, jak vylejzaj po hodině ven, a povídaj – "mmmmě, je zzzima…"

Takže do vody.
Co dodat. Je to prostě božské a nádherné. Cena za takovýhle vyčistění lomu je teda celkem dost, cca 5 tisíc korun, a vydrží to týdny. Jak jsem místním navrhoval, vybíral bych tu vstupné, jako dělají všude jinde, a dvakrát za sezonu z toho to čistění vody zaplatil. Prej to ale nejde, protože je to obecní majetek.

Tak bych tam dal kasičku. Já bych rád stovkou klidně přispěl, za tenhle zážitek to fakt stojí. A myslím, že bych nebyl sám…

No a tak si tak vesele topíme. Po cca 45ti minutách jsme dost, dost zmrzlý. Panu VTCH neopren slouží jako pěknej průtokovej ohřívač vody, a já jsem se 4 roky starým Yamamotem taky už za zenitem jeho funkčnosti. Vylejzáme z vody, po tom co jsme obeplavali celej lom, a jde se válet na sluníčko a sbírat klíšťata.

a teď kterej svět si vybrat…modrá je dobrá

img_0305.jpg

13:3O : Napadá mě debilní nápad.

Vařím se na slunci. Povídám. "Pojď, kamaráde, jdem se vykoupat. 4 stp voda, co, to už je výzva, ne ?"

"Tak jo, jdem." Opět neváhá ani na chvilinku. Miluju toho kluka !

Rozbíháme to v plavkách přijezdovou cestou k lomu a hážeme tam šipku…odraz…svět se zpomalí a vidím svůj obraz letící nad vodou…mám strašně moc času a řikám si – tohle byl tak blbej nápad, tak blbej nápad…realita se natahuje a neskutečně dlouho trvá než dopadnu.

Pláác. Ledová voda ti svírá hrudník a dejchá se fakt blbě. Doplácáváme se ke břehu a než bys řekl borůvkovej koláč, hrnu se nahoru na skály si ještě skočit. Pan VTCH mě následuje, protože je taky uplně blbej. Plááác, placák ze 4 metrů abych se zahřál, a opět jsem to nedomyslel, protože tu není kudy vylézt ven, hehe :) Pan VTCH se věrně vrhá za mnou…

Když pak po hodině rozmrzáme, oblíkáme si opět mokrý neopreny a jdem na to znova. Tentokráte natáčíme videjko, děláme fotky a různě vymejšlíme blbosti. Chytám opravdu krotký ryby, který jsou tak krotký, že vypadaj jako mrtvý. Fotíme se s mrtvejma potápěčema, točíme bublinky, děláme velrybí zvuky pod vodou a plašíme pár bubláků, který jsou nejlepší zvířátka celýho lomu. Velký a krotký, a pouštěj mnoho bublinek…

videli jste někdy dva větší pitomce ?

img_0366.jpg

Dotočeno, dofoceno.
Totálně zmrzlý se lámeme na břeh.

A rychle na slunce a vohřát se.

Statečně jsme zahájili oficiálně letošní freedive lomovou sezonu v ČR. Já v těhle chvílích, kdy vy ostatní čtete článek, topím v Miličíně. Z vody do vody, z akce do akce. Rychle ten život žiju, rychle…a přitom se snažím si vše pamatovat, zapsat, zdokumentovat, natočit…abych to mohl opět prožívat, jedním klikem, kdykoliv se mi zachce. A o tom je i tenhle report.

Paměťová berlička.

Pak jsme se rozjeli dom. Já tam ještě zůstal, protože bylo příliš krásně. A život šel dál…

Tak zase někdy, někde, něco.
Aloha – Čárys -

Fotky nacvakal fotograf schopný všeho, mocný pan VTCH ! Díyk, kamaráde…

IMG_0274.jpg IMG_0278.jpg IMG_0280.jpg
IMG_0287.jpg IMG_0293.jpg IMG_0305.jpg
IMG_0322.jpg IMG_0310.jpg IMG_0312.jpg
IMG_0307.jpg IMG_0315.jpg IMG_0309.jpg
IMG_0316.jpg IMG_0297.jpg IMG_0317.jpg
IMG_0320.jpg IMG_0335.jpg IMG_0323.jpg
IMG_0338.jpg IMG_0343.jpg IMG_0344.jpg
IMG_0346.jpg IMG_0347.jpg IMG_0348.jpg
IMG_0350.jpg IMG_0382.jpg IMG_0351.jpg
IMG_0357.jpg IMG_0328.jpg IMG_0358.jpg
IMG_0363.jpg IMG_0364.jpg IMG_0366.jpg
IMG_0367.jpg IMG_0370.jpg IMG_0374.jpg
IMG_0377.jpg IMG_0385.jpg  

31 komentářů pod “Otvíračka Freedive sezony – Trhovka”

  1. Pedro

    To je boží a chci to.

  2. čibrut

    některý fotky jsou doslova dechberoucí! :)

  3. Franta

    A našlo by se i spousta jinejch, co by tu kasičku zase vybírali :o)
    Nezapomínej, že je to moře F Čechách ! :o)

  4. Carlos

    Ovšem ta voda pánové je fakt dost moře. Nádhera!!!

  5. Čárys

    Jako jo, ale kdyby tam ta kasička byla jen přes den, a večer se odvážela… Snad by to vymyslet šlo. Já bych fakt rád za tohleto zaplatil…
    Moc rád.
    Škoda že nás tam nebylo víc, víc postiženejch…

  6. Vitas Vary

    neskutečný, koukám jak puk:-) Ale ta teplota vody je děs a hrůza tedy…:-)

  7. vlkoun

    Pekne fotky, pekne zazitky, skoda, ze ta trhovka neni blize a ma tak debilni prijezd )
    A k clanku, ty to umios tak pekne podat .. ale neni to pravda, ja se rozcvicil v aute, mentalni trenink, kamo, to je vec a cigo? Jak uz jsem ti rikal, nekde trenuje tabulky na CO2, ja to resim zkratkou ..no, nikomu nedoporucuji )
    A k te kose, vam byla kosa? Ja vam rikal, kdyz jste se smali mym spekum, ze tlusti budou hubeni a hubeni studeni, na ma slova doslo )))
    Tak zas nekdy pod hladinou ..a jo, cestne, budu delat tabulky, abych s vama mohl dole blbnout dele …

  8. camell

    Dejte tu kasicku na dno.Tam k ni budou mit pristup jen lidi co davaj a Ti ji snad neslohnou….

  9. Carlos

    Vlkoun: Z toho si nic nedělelj, já hulim taky a přitom hodně sportuju. Ale cíga jsou sranec o tom žádná :-/
    Camell: Tomu říkám nápad za milion, akorát by se tam nesměly cpát papírovky :))) Ale jinak by to asi fakt nikdo nešlohl.

  10. Čárys

    To je fakt hodně dobrej nápad. Pěkně na kovový padíky, to by šlo…zkusím to místním navrhnout. Aspon by to bylo příjemný zpestření, hehe :)
    Díky, Camell

  11. marsch

    pěkně kucí :-) mít na to plíce, hned bych šel :-)

  12. Carlos

    Marsch: To není o plících (i když o nich taky částečně samozřejmě) hlavně je to o hlavě…a to je peklo, co mě stráááášně brzdí, neumím si prostě vyčistit a srovnat hlavu :-/ Viděl bych to na lobotomii abych udělal nějaký pořádný progress.

  13. vlkoun

    Carlos: o tom zadna. Lobotomii nepotrebujes, chce to topit, coz mi taky na "hloubkach" chybelo..mas Acko za Trhovku ))

  14. Carlos

    No sám jsem si neodpověděl, ale to mi jako vysvětlete jak tu hlavu zklidňujete? Mě ty myšlenky pořád valej jak šroub…

  15. vlkoun

    Je, sory, to byl ja..jsem se tak zklidnil pri odpovedi, ze jsem i zapomnel, jak se mam podepsat )) Nevim, kazdy to ma jinak.. zkus meditaci, jogu, zvedavost… )

  16. Jr.

    marsch: vole nekecej :D když v sobě zadržuješ poťáhnutí ze špeka, dáváš podle mě mnohem víc, než kluci pod vodou :D

  17. Carlos

    Tohle je taky hustý pánové, skoro jako ty řeky co jsem tu kdysi dával: http://www.novinky.cz/cestovani/265274-zatopena-turisticka-stezka-ocima-potapece.html?ref=ostatni-clanky

  18. Ondra

    K čertu jak se to čisti???To my nejde do hlavy!!

  19. Čárys

    Čoveče, nechá se udělat rozbor vody, a přesně podle toho složení se vyrobí ekologicky nezávadnej “lektvar”, kterej se vyleje do vody a v ní se naváže na nečistoty, baktérie, a s nima klesne dolů ke dnu. Takže nějak takhle.

    Přesnej postup je výrobní tajemství lesních šamanů z Trhové kamenice ! :)))

  20. Čárys

    4: Carlos : Vlkoun si třeba dá cigáro…

    Ale popravdě, už tuhle sem to prostě někde psal, na nějakým emerickým foru, ale tady v češtině to bude dávat asi větší smysl, takže ještě jednou…

    …prostě do vody vlezeš, a jsi. Pokud jsi jakkoliv vystresovanej, nebo ti hlava jede, ponor stojí za hovno. Na vodu je třeba si NAZVYKAT ! Takže je třeba v ní, a pod ní, bejt. Bazén nestačí, i když hodně pomůže.

    Já osobně dělám Warm upy třeba tři nebo čtyři. Pan VTCH myslím jeden nebo dva ( nebo to bylo tím že byla voda jako led).
    Prostě vlezu do 5 ti metrů, a držím. Většinou mě to po minutě začne natahovat :)
    Tak to chvilku podržím, s vědomím, že to mám nahoru kousek.
    Druhej velzu do 1O ti a tam to samý. Nedělám nic, prostě se válím a čekám, pouštím kroužky a tak podobně..
    Po čtvrtým válení se jdu normálně na ponory – pak už jsi klidnej a zrelaxovanej i v případě, že ses před deseti minutama rozešel se ženou :)))

    Voda léčí !

    Prostě se jen válej v nestresový hloubce třikrát, čtyřikrát, ono tě to zklidní…

  21. Jr.

    Člověče já se takhle válim v nestresový vaně a to se naopak dostávám k řešení všech problémů světa :D pod vodou bych se asi zamyslel a utonul. Chtělo by to umět vypnout.

  22. Zaba

    Para járys, Carlos…: Taky to delám tak, nejlépe s bójkou a s lanem na dno zatízeným vakem se sutrama a taky je dúlezitý bejt vyvázenej, tedy na dne mírnej negativ. A relaxovat, slysís jen, jak ti zpomaluje tepovka…Pozdejc se dá norit i s polovypustenejma plícema a padat na dno, bez pohybu, jen vyrovnávat tlak. Potápení uz samo zarídí nemyslet na nic pozemskýho. To je pak haluz, prestehoval si se na planetu jménem Voda…:o)

  23. vtch

    Když mi hlava šrotuje nesmysly, tak se potopím… Po prvních kontrakcích se tělo přepne do dajv modu a hlava najednou sama odejde… Funguje to na 100%. Řešil jsem takhle životní stresovou situaci… Byl jsem na sračku (psychycky) vlez jsem do vody, zanořil a po chvilce jsem cítil nekonečné štěstí :D (udělal jsem osobáček na statiku 6:00 min) :D

    Warm up jsem dělal na Trhovce první do 10-ti metrů, tam jsem se válel kolem plata, potom jsem zahučel jak šutrák do 19-ti metrů (metr nad dno), třetí kolo výdechovka do 8-mi metrů (kolik mě pustil tlak)

    P.S. Čas resuscitace se do osbního rekordu nepočítá :D

  24. Zaba

    Jeste tedy pár vecí, jak dosáhnout kýzeného potápecího reflexu. Predevsím, naucit se relaxovat a proto: Cím mensí tepovka pred norením, tim lépe. Tedy, ideálne po ránu, po spánku. Nesnídat, trávení jídla zrychluje metabolismus a tím spotrebu O2. Pokud jsem jedl, cekám 2 az 4 hod podle mnozství jídla. Stejne tak kofein v káve, tein v caji a samojabko alkohol. Nejen po bezprostredním pozití, stací jedno pivko, ale i s kocovinou není pod vodou dobre. I THC zvysuje tepovku. Pokud se topím odpoledne po celodenní práci typu krumpác/ lopata, taky nebudou výsledky ideální, stejne jako topit po vcerejsím maratonu.
    Pri potápení samotným je potreba mít pohodlný veci na sobe, tlacící oblek, tekoucí maska (oholit kníra), voda z vln stríkající do snorchlu (v lomech tedy nehrozí:o)), zima (v lomech tedy hrozí:o)), to vsechno dokáze zmenit potápení k nepoznání. Dokonce i ukecanej parták…Vím, ze to vypadá nárocne, ale lze si zvyknout, samozrejme pomúze motivace. Po dobrým topení se cítíme skvele, svet je o neco krásnejsí a starosti o neco bezvýznamejsí a zbývá uz jen pustit se plnými dousky (piva) do svetských radovánek, nejlépe s ukecaným partákem:o)

  25. Honza

    Čárys co to máš na ruce za hodiny. To máš jen na topení? Dík za info

  26. Čárys

    4: Honza : čoveče, to je jen na topení, je to suunto D3. Samo to občas beru ně běhání, když nechci, abych se uplně zapoměl, jinak hodinky nikdy nenosím, vadí mi ten běh času, když ti pořád přístroječek ukazuje, jak se ti ten život krátí…mám rád bezčasí.

    Jinak maj v sobě klasicky vše, datum, alarmy, stopkny, odpočítávací měřiče, televizi, all inclusive menu…

  27. Honza

    Čárys díky, celkem jsem to čekal, že to bude takový počítač. Jinak obdiv. Tenhle styl topení je mnohem lákavější, než s pumou na zádech ;-)

  28. sf

    fotky brutalne, report paradny a freedive neskutocny…veliky klobuk dole pani..uzasne

  29. greywolf

    Sjíždím stránky report po reportu a jsem z toho úplně vedle sebe…,odepisuju skoro na všechno,ale omluvte mě prosím…mě TO prostě nadchlo..chci zkusit topení..,čím mám začít,jak s dechovou přípravou,dost čtu o tabulkách,kde mám hledat postupy?…určo nejdřív zkusím bazén a dejchání na suchu,jen vědět jak na TO…

    …Pak už jen sehnat neoprén XXXXL…mám bezmála 3 pytle cementu:-))

  30. Čárys

    pane, dělám i kurzy freedivingu, pod Floriským institutem F.I.I – viz stránky F.I.I. : http://www.freedivinginstructors.com/

    tam si stačí dohledat jakýkoliv kurz, a přihlásit se na něj a bude vyřešeno…

    Trochu přemýšlím, že bych udělal jeden kurz v chorvatsku někdy v létě, přiletěl bych kvůli tomu z Bali, cca 4 dny freedivingu, nebo i víc, záleží…

    Ještě to musím promyslet, zda budu mít cestu sem do CR, či nikoliv, vypadá to že ne, letenu zpět mám na vánoce 2013.

    :)

    ale nikdy nevíš…

  31. greywolf

    Jj,kouknul jsem na P.Y.L. a teď i na výše uvedené stránky.Dám do cajku dům na kolečkách a podle toho kolik zbude penclí,tak se do toho dám:)…Chorvatsko bych letos nedal,začnu od základů v baziku..Ještě jsem to nezkoušel,ale mám dojem,že nevydržím bez dechu ani minutu,takže to ze začátku nebude žádná hitparáda:))
    A dostat pod vodu moje tukem oplácané tělo taky nebude p.del,nedávno jsem utopil v bazénu pár dvacek a měl jsem co dělat,abych se pro ně ponořil…iI ouplně vyfouklej visím u hladiny jako bojka..Aspoň se pobavily děti:-))

    Předpokládám,že ceník na P.Y.L. je aktuální…

    Díkes za nově otevřené obzory,asi nejvíc mě láká ta duševní-duchovní stránka věci…neumím vyjádřit,co tím myslím…,asi vnitřní mír,souznění se světem pod vodou,ticho,být sám se sebou..pohoda,relax:) Určitě mi rozumíš….Přeju fajne rok na Bali a těším se na další články..G

Komentář: