Shrnutí za rok 2013 – co dělala 720 krew ?

MAr_in_godka

Tak jsme tady. Na konci roku 2O13. Byl to rok, kdy se u mě osobně stalo tolik změn, jak snad ještě nikdy, a jelikož mám tendenci za ten rok rekapitulovat, (ne v osobním životě, ale tady na 720) co jsme udělali a co prožili, přináším vám opět, jako každý rok, souhrn toho, co se stalo kolem krew na 720.

Kompletní komplet, a veliké díky vše co přispěli čímkoliv – a speciální díky Andymu – inside.
UVNITŘ JE MŮJ VÁNOČNÍ DÁREK K VÁM.

Tak jak to vzít kompletně – tohle shrnutí píši již skoro 10 let – to už je teda něco, pánové a dámy. Letos prošla 720 velice radikálními změnami, ne stran designu, ale obsahu. Předně, a to nejvíc – zmizela sekce byznys, v níž jsem ukazoval co máme novýho na 720 krámě. Není to proto, že by jsme zkrachovali, nebo tak něco, ale spíše proto, že jsem založil novej projekt, který je pro mě důležitější než „výkladní skříň obchodu“ jako sekce „byznys“ bezesporu byla.

Tím je PimpYourLife.cz

Tyhle stránky jsem založil z jediného důvodu, že jsem po 18 ti letech v byznysu odešel vytvářet jiné hodnoty, ty zážitkové – formou učení té nejlepší věci – Freedivingu – aneb „jak se vrátit zpět do oceánu“. Učením freedivingu, jógy, dechových cvičení a daších technik, které přidají hloubku člověku k životu. Odstěhoval jsem se na Bali, a příběh by vydal na celou knihu…a to shrnovat nechci. Chci shrnout to, co se dělo kolem nás všech.

Stránky jsem předal do správy Andymu stran obsahu a T.h.o.masovi stran formy, přičemž oba se ukolu zhostili na totální jedničky. Za ty prachy, hehe, aby ne. Zadarmo. :)
T.h.o.mas pro mě naladil a stále vylepšuje o druhej projekt, což je Pimpyourlife.cz a sekci byznys na 720 nahradila právě freedive stránka PYL.

A co se teda dělo ? Mno, vrhneme se do toho, jo ? Následuje přehled toho nejdůležitějšího,
co jsme za rok všichni dohromady dělali :

LEDEN

Nejdřív přišlo PFko z Kanady od Mááry, a následoval hned další zimní matroš a to Jandyho řádění z Gasteinu. Aby jsme nebyli tak jednostranní a nesoustředili se jen na severní polokouli, nastoupil si Skříp s reportem od protinožců – byl totiž na Tonze. Andy si odskočil zajebat na Mísečky a po reportu od Skřípa muselo následovat samozřejmě i video.
Kuba Pubal byl na ukrajině na silvestra, což byl fakt zajímavej nápad, a Béca se vytáhl s Revelstoke. Kterak makaj UKačka na videu a online report z Moníneckého 720 minute maratonu, kterej měl neskutečnou sledovanost…a následoval quest of powder – zima totiž řádila jak zběsilá… U mě dosáhla znechucenost z Voleb do toho stádia, že jsem se z toho poblil a šel se radši s Andym potápět v -20C do Miličína, o čemž jsme střihli i videjkoTomaass si dal první letošní výšlap a já připravil nový trika HIMR. Tím skončil leden, ufff…

ÚNOR

Neskutečně mě rozsekal Vojta, kterej si dal s klukama z Milzla návrat ke kořenům, kdy jsme blbnuli kde se dalo. Big air a parkingu a hned následovaly závody, co jsem připravil na Monínci – 720 ski snb battle a Máára nám předvedl na videu, jak uže bejt nudnej rok v Kanadě. Z Battlu jsem střihl videjko a Sir Demo nám postavil další možnost jak se v lětě zabít. Udělal jsem rozhovor s Kubou Říhou o natáčení pro Mad Moss a odjeli jsme s Andym na sraz Topenářů, což bylo nejlepší co jsem snad kdy zažil. Hitler se dozvídá pravdu o ČP DH !!! Děláme rozhovory jak zběsilí – jednou Tomáš Slavík, jednou Schwara o Mad moss, rozhovor s vesničanama, Šárkou Dušákovou, Bahym a Číčou a Onýzem. Udělal jsem 720.cz párty a odjeli jsme Monínec Dark snow 2013. Venku vládla zima a sněžilo a sněžilo…

BŘEZEN

Na Dark snow natočil Andy super videjko, a Cyrda a Šárka vyrazili do Říše. Já jsem vám sdělil, co bude se 720 a Vojta se vrátil do pravěku. Vyrazili jsme do Rakouska s Jandym, a Šárkou, a Andym a bylo to fakt best. Andymu jsem napsal jak se správně publikuje na 720.cz desatero, a Béca už měl skoro jaro, i když v CR byla zima a mráz a Andy si zavzpomínal na léto… Já jsem mezitím dorazil na Bali a napsal o tom první reportík z potápění. Jandy naproti tomu jede striktní zimu a je ve Skiamadé. Já makám jak čert na Bali a mám dokonce i REST day, zatímco u nás vychází dokument a bonus a párek a hořčice a taky to nejlepší z crankworx 2012. Jedeme stále v HELLu, i když už jsem na cestách. Březen končí a já letím z Bali do Egypta.

DUBEN.

Pol bulwa píše o zimě jak v Norsku, já píši report ze zkoušek z Egypta a vydávám videjko o cestě do Oceánu. Zima na videu z Norska a report z Egypta část druhá a velikonoční vejplata od Jandyho - a taky co se na bojce stane, to na bojce taky zůstane ! Zkoušky jsem složil a je FIInýto a Tomas má hůlku a kameru a je happy, a co bude s Moníncem se dozvídáte ještě předtím než je první brigádka… Máára z Kanady si zahojil koleno a je zpátky v plným zápřahu, střídáme snb a lyže s oceánem ve velkém stylu. JAkub vydává co dělal posledních 4O hodin, a já zjištuju, že to kolo mi dává, a to hodně.

KVĚTEN

V květnu se toho událo tolik, že z toho nechápu až dodneška :) Odletěl jsem s celým štábem kolem Steva Lichtaga natáčet žraloky do JAR - a bylo to interesantní. Stvořil jsem s T.h.o.masem kvůli celé mé životní cestě za učením uplně novej web a tam jsem přesunul celou tuhle sekci FREEDIVING. Mezitím co jsem si hrál se zvířátky jsem publikoval článek o tom ,jak jsme s Tetou přetavěli vnitřek Maringotky, Rossík byl v Polsku na závodech a Skautík vydal report z Kanadské Hutě. Na Monínci se odjel ČP DH a já se vrátil z JAR o tisíc let zkušenější. Máára a Skautík si střihli výlet na Pembe a já dorazil na Bali. Sestříhl jsem rychle ještě video o cestě do oceánu a pak už jen sledoval, jak v ČR začíná léto a Jandy jak touží po návratu zimy. Skautík zasáhl s reportem z Vancouveru a Dušan Mihalečko otevřel Whistler. Udělal jsem poslední report z Párty v Maringotce a aktuálně vydal z Bali pár vejletů za zviřátkama v JAR. A květen končil a my byli na druhém konci světa…a vy stále v CR.


ČERVEN

Demo ukazuje, že i když v ČR chčije a chčije, je možno to drtit v plným. HOřčice a omáčka a já dorazil domů na Balí. Andy si dává špagety s bahnem a já cestuji na Manta point. Šárka nam vydává mezák 3DH a na Lipně to jede. My plánujeme kurzy v chorvatsku a máme tu závody z Val Di Sole od Petra Čecha. Andy má sebevražedné tendence a já píši příběhy z bouře. V Karlovicích se jede MS v DH, a Wéna točí Beko a Bigi lipínko. Prostě se toho děje tolik, že nestíhám sledovat vše, a vlastní stránky mi trochu unikají ze zřetele – kor když na Bali je internet na modemové rychlosti…a je tu červenec…a já jsem zaseklej.


ČERVENEC

Andy vyráží na Singl trek pod Smrkem a neví, jestli je to zábava, a já píši něco o tom jak se mají věci dělat, bez omáčky a hořčice. Coolo píše  Kosmonos repec a galerku, dobrá práce..a my serfujeme před resortem. Hlavní je mít po práci legraci ! A já všechny seru s tím, jak tu mám super pracovní dny. Andy čeká na zásek a Ross prodělává tréning v Rakousku. MÁÁRA dělá něco naprosto mimo realitu. Andy nechce zůstat daleko a točí beko. Prochajda nakládá ze špindlu, Polik jak se vystupuje z letadla a Videjko ze ŠPINDLU ukazuje, o čem je ten MX. Já jsem týden na cestě. Andy se láme…a jde do čistého pekla. V kocourkově se jede Chainless a Coolo je tam i s diktafonem, a konečně nechčije a tak je možné bejt suchej. Já stále na Bali, a vyvádím tu vylomeniny v noci a můžu klidně říct, že modrá je dobrá. Linda jede na Sumbawu a já do waterlesa. A tím končí červenec. V čechách je peklo a vedro že bys chcípl.


SRPEN

Srpen se hlásí radikální změnou teploty a to z předpeklí do čirého Saharského PEKLA. Andy to bere do vlastních rukou..a ještě se u toho fotí. Já píšu o Freevariacích. Andy stále čeká na zásek, a jede se finále ČP DH na špičáku. Někdo jinej, Pítr, vydává Indonesii a Demo píše a píše o omáčce s hořčicí… Já jsem na chvíli v Evropě, a hned makáme na závodech ve městě na SNB, jezdím s Andym na kole a odjíždím s Mir do Chorvatska učit kurzanty freedivingu. Jebáme v Táboře na náměstí a ještě o tom vydáváme fotky. Dudák dělá edit z léta a Lipno stále jede pomalu nahoru, ale zábavně dolů. Duchna taky upustí doušku a napíše pár vět, je to prdel za 6 a tripujeme po CR, jak jinak. Já jedu s Andym v oldsytlu a vzpomínáme na Dalidu – šatapendbajk !


ZÁŘÍ

Jsem stále v Chorvatsku, a učíme o 1O6. Metry tam padaj, a po kurzu následuje další turnus a skills tréning. Andy blbne na motokárách, Jonáš vydává Sausage 7 and Mustard 8 a v Kocourkově se opět závodí s Rossem. Píšu o situaci kolem Monínce, a snažím se to tam tvrdě odmanagovat, aby se bikepark začal hýbat dopředu. Daří se. Máme párty v lese. Vydávám shrnutí jak jsme se měli na ostrově a Andyho zasahuje Freeboarding, kterej jsme společně dali. Odjíždím po nabitém měsíci v Evropě zpět do Indonesie, a je to opět těžké – myšlenky letí. Šárka se stává naší skoro pravidelnou dopisovatelkou a mistrovství Polska je tedy jejíma slovama. Los Tomanos Ladí káru a já jsem definitivně zpět na Bali…přestěhovaný do nové vily…září a léto v CR končí, a mě začíná práce v Oceánu.


ŘÍJEN

V říjnu je toho mnoho – podzim ukazuje svou přívětivou tvář a práce na bikeparku na Monínci jdou díky novým pracantům rychle a kvalitně kupředu. Jde to tak skvěle, že se začíná chystat Chainless Race. Jandy a Carda blbnou na vejletech a Andy ví, že co se v lese stane, to v lese taky zůstane - např to, že Máára zavírá sezonu ve Whisteru. Skautík to rozjíždí s osobním reportem z Crankworx, videem z Top of the world trailu a Dudák nechce bejt pozadu a vydává konec léta na vídejku z čech. Andy vám ještě před Chainlessem ukazuje, jak vypadají monínecké klopenky na videu a konečně je tu Chainless race, opět s krasným počasím…a samozřejmě i Whip Contest, kterej je letos tak vyhrocenej, že se láme dokonce jedna klička. To hlavní je ale v říjnu výlet Mááry na Rampage, a celé jeho crew – to je nejsledovanější článek za celej rok, teda po Train Gapu. Nejen ČR žije, já na Bali bojuji se životem – třeba v článku o spodních proudech, nebo o exploračním freedivingu. V Norsku se jezdí na kajaku a já si hraji se zvířátkama, Máára je v Utahu a Andy zavírá špičák. Zima se bíží…a jak asi vypadá Zima na north shore ?


LISTOPAD

Listopad si stále válím šunky v Balíkově, a sleduji odtud, jak v čechách řádí zima a sníh. Je pondělí ráno a Andy zavírá Lipno a Jandy nám ukazuje, co tvořil v říjnu. Já představuji plánované akce na rok 2O14 a hraju si se zvířátkama v Indickém oceáně…zatímco Andy si dává cosi s tajemným názvem KPD. Pólík o sobě dává vědět, ne sice často, ale o to kvalitněji, a mě přijíždí žena mého života do mého života. Krmíme si tak rybičky a v ČR zatím Jandy dráždí Medvěda bosou nohou v 1:30. Na smícháčí otvírají novou stěnku a Andy jí testuje s Tobíkem, a taky točí o svém pondělí videjko, už mu to Makro fakt zakážu. V ČR jsou prej volby, k čemuž není co dodat, co už bych nenapsal kdysi. Andy si vzpomíná, jaký to bejvávalo, když ještě měl fyzičku a neměl vanu a Tomaass se konečně přestal litovat, jak ho žádná nechce, začal pořádně chlastat a snowboardovat. Radiátor gejms. Co dodat. Snad jen, že skříp byl na Novým Zélandu, a tím ukončuje tenhle noblesně našlapanej měsíc…a já taky.

PROSINEC.

Je prosinec, a mě se to tu začíná chýlit ke konci. Máme tu každej den tvrdou akci, chlast teče proudem a indonesanky dělají divy. Pak se probouzím do reality, v níž…Skautík zasahuje s Kelownou, SKříp s bikingem na NZ a já dělám rozhovor s Ricem, protože on u nás ještě nebyl a je mocnej. Skautík si nedává pokoj a jede si KELOWNU II a já jen slintám, zatímco si hraji hrátky o život s panem Murphym. Polik ma peckový léto, a já jen brečím u videa, že mi ujel vlak. Andy se vyjezdil víc než autobusák z florence a dává už i když mu tečou tlumiče, šálalálalá. Teda brzdy. Objektiv konečně vydává reportáž od nás z Bali, je to teda fušeřina, tak radši jdu udělat rozhovor s Matějem Charvátem, a Honza Havelka nás opět rozstřelí totálním metalem. Já dělám shrnutí časů a všeho z Bali, a víš co, pomalu mi jede vlak domů, takže to musím nějak zakončit…tak píšu další shrnutí, o tom co bude. A pak už jen letadlo, a cestou napsat tuhle věc… A jsou tu vánoce. A je konec.

————————————————————-

Tak to byl rok 2013, s náma, s klukama a holkama ze 720tky. Opět jsme toho udělali tolik, že nechápu, jak to že ještě nebereme tučné honoráře za lifestyle jakej vedem – jsme všichni kompletní hvězdy šoubyznysu, hahah ! A budeme, i nadále, protože jsme s Andym zpět v plné síle a rozhodně naše dva projekty : 720.cz a Pimpyourlife.cz pojedou jak nikdy.

NEJVÍC DĚKUJI ZA CELOU KOMUNITU KOLEM 720 VŠEM, CO K NÁM PŘISPÍVAJ SVÝMI MATERIÁLY – BEZ VÁS BY TENTO WEB NEBYL TÍM, ČÍM JE. DĚKUJI !

Co dodat závěrem ? Myslím že loni jsem to popsal až příliš dokonale, kdo chce, může si to dohledat v souhrnu za rok 2012 ale to bylo loni, a letos je Martin o rok starší, a snad i moudřejší.

Poznal jsem letos mnoho nových lidí, posunul se fyzicky i duševně opět do zcela jiných sfér, naučil se tolik o životě, lidech, společenských principech a nuancích komunikace, že bych mohl vydat knihu : “Martin, který neprodal svoje VW” jejíž obsah by byl podobně podobný Sharmově Mnichovi…a cestoval, neřešil nic těžkého, byl každý den šťastnej z toho že dýchám ten krásnej vzduch a díval se pozorně, velice pozorně na lidi kolem sebe…a poslouchal, učil sebe, a učil lidi jak přidat hloubku jejich životům a občas, jen tak, obyčejně, jen BYL.

A již dávno jsem věděl, jak mít v sobě pořádek a klid. Ten je to nejdůležitější – a pro jeho nalezení a udržení – dělejte maximum. Jediný člověk, s kým musíš vyjít 24h denně jsi TY sám. Tak ať ti je s ním dobře.

A nakonec bych se snad chtěl rozloučit citátem, který si tak nějak považuji za svůj.

“Hlava poručí tělu a tělo poslechne.
Hlava poručí sobě a narazí na odpor.
Naším úkolem je narážet na odpor stále řidčeji…”

To vám přeji k vánocům, a na další roky dopředu.
Martin,
občan světa.

A shrnutí za roky minulé…
2012
2011
2010…

a zase brzy, kdekoliv, naviděnou…

6 komentářů pod “Shrnutí za rok 2013 – co dělala 720 krew ?”

  1. Vali

    pěkně si to shrnul, ono se to nezdá jak to vychází postupně, ale takhle daný u sebe je vidět jasně jak dřete, díky ti za občasnou možnost seberalizace u tebe na webu a ať máš ten další rok stejně nabitej zážitkama jako ty předešlý :)

  2. Denisa

    Takhle pohromade to je fakt mazec. Tak uzivejte dal, piste, tocte, fotte…a hlavne ve zdravi…

  3. Sarin

    Pecka ! fotka za prosinec v miniature vypada jako pirat :)

  4. Duchna

    And the winner is MÁÁRA: http://www.dolekop.com/clanek/4239-foto-roku-2013-vyhlaseni

  5. Čárys

    víme !
    Už mi ty věcičky jedou domů . . .

    : )

  6. Dave

    Opět spoustu úžasných zážitků a mnohé inspirace pro mě za což děkuji a přeju vše nej do nového roku a doufám, že tenhle plátek půjde pouze kupředu ani krok zpět!

Komentář: